Hiroshima-ilta Helsingissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiroshima-ilta Helsingissä

Järjestäjä

Suomen Rauhanliitto

Paikkakunta

Helsinki

Alkamisaika

Päättymisaika

Lauantaina 6.8. vietetään atomipommien uhrien muistopäivää eli Hiroshima-päivää. Hiroshima-päivän tilaisuuksia järjestetään eri puolella Suomea ja maailmaa. Helsingissä päivän päätapahtuma järjestetään Töölönlahdella klo 21 alkaen.

Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshiman kaupunkiin Japanissa 6.8.1945. Yksi pommi tuhosi koko kaupungin. Joitakin päiviä myöhemmin, 9. elokuuta, saman kohtalon koki Nagasakin kaupunki. Ydinaseiden humanitaariset seuraukset olivat hirvittävät. Vuoden loppuun mennessä Hiroshimaan pudotettu pommi oli tappanut arviolta 140 000 ihmistä ja Nagasakiin pudotettu pommi arviolta 74 000 ihmistä. Pommituksista hengissä selvinneet kärsivät terveysongelmista ja sosiaalisesta stigmasta koko elämänsä ajan.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista tulee kuluneeksi tänä vuonna 77 vuotta. Uhreja muistetaan ympäri maailmaa Hiroshima-päivänä 6.8. Samalla muistutetaan ydinaseriisunnan ja rauhantyön tärkeydestä. On meidän tehtävämme muistaa, heitä ja muitakin sotien uhreja, jotta voimme sanoa: Ei koskaan enää.

Helsingissä Hiroshima-päivän päätilaisuus järjestetään perinteiseen tapaan Töölönlahdella, Oopperan amfiteatterilla.

Tapahtuma alkaa klo 21 puheilla ja musiikilla. Puhujina ovat kirkkoherra Riikka Reina Kallion seurakunnasta ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra. Musiikista vastavata Harri Saksala-duo sekä Yuko Takeda.

Kynttilälyhdyt lasketaan Töölönlahteen noin klo 22.

Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta yhteistyössä usean rauhanjärjestön kanssa.
Huolehdimme ympäristöstä – tapahtuman järjestäjät ja vapaaehtoiset keräävät lyhdyt pois vedestä tapahtuman lopuksi.

Tulethan paikalle vain terveenä!

Linkki ilmoitukseen