Näkökulmat Ympäristö

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo vieraili toukokuussa 2019 Suomessa. (Kuva: Teija Laakso)

Artikkeli on julkaistu alun perin Siemenpuu-säätiön blogissa.

Historian saatossa Amazonian luonto ja siellä asuneet ihmissukupolvet ovat kärsineet valloittajien harjoittamasta ryöväämisestä. Tämän hyökkäysten ketjun myötä olemme jo menettäneet suuren osan alueemme luonnon monimuotoisuudesta. Noita luonnonvaroja kaipaavat nyt lukemattomat paikallisyhteisöt, jotka kärsivät ruoan puutteesta, sillä metsät ja joet ovat perinteisesti suoneet yhteisöille ruokaturvan.

Kokemamme menetykset ovat olleet toistuvia ja koskeneet myös ihmishenkiä, sillä keräilijäyhteisöjen johtajia on murhattu tämän tästä heidän puolustaessaan metsiä niiden biodiversiteetin ja asukkaiden pahansuopia hyväksikäyttäjiä vastaan.

Tässä vaikeassa metsäyhteisöjen kamppailussa olemme saavuttaneet erityisiä virstanpylväitä, joista arvokkain on perinteiset, yhteishallintaan perustuvat maamme. Ne ovat suojeltuja metsäalueita, jotka samalla suojaavat keräilijäyhteisöjämme. Nämä yhteisöpohjaisen suojelun alueet kattavat lähes 12 prosenttia Brasilian Amazoniasta. Yhdessä alkuperäiskansoihin kuuluvien siskojen ja veljiemme kanssa alueemme kattavat noin 30 prosenttia Brasilian Amazoniasta. Siksi juhlistamme saavutuksiamme ja muistelemme niitä ihmishenkiä, jotka olemme menettäneet tähän asti päästäksemme.

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt. Maamme presidentin Jair Bolsonaron konservatiivinen, homofobinen, ennakkoluuloinen, rasistinen, alkuperäiskansa- ja ympäristövastainen puheenparsi yhdistettynä ympäristöministeri Ricardo Sallesin typerryttävään ja hävettävään toimintaan ympäristönsuojelunormien purkamiseksi osuu suoraan yhteisömme elämään. Ja kaikki tämä tapahtuu yhteisestä hyvästä piittaamattomien yrittäjien voittojen varmistamiseksi.

Metsähakkuut ja metsäpalot ovat yhdessä alueellamme ennennäkemättömien lämpöaaltojen ja Brasilian hallituksen ohjeistusten kanssa johtamassa miltei peruuttamattomaan metsien tuhoon.

Metsähakkuut ja metsäpalot ovat yhdessä alueellamme ennennäkemättömien lämpöaaltojen ja Brasilian hallituksen ohjeistusten kanssa johtamassa miltei peruuttamattomaan metsien tuhoon.

Me perinteiset yhteisöt elämme päivittäin hyvin huolissamme keskellä musertavaa, poliitikkojen hyväksymää metsien hävittämisen ja polttamisen todellisuutta. Metsä huolehtii meistä perinteisistä yhteisöistä ja ruokkii meidät niin suoraan kuin välillisestikin.

Ensinnäkin, metsä on tuotantovälineemme. Tulemme toimeen sillä tuotolla, jonka metsä meille suo. Saamme ruokamme ja lääkkeemme metsästä. Se on suuri laboratoriomme ja apteekkimme. Toiseksi, metsä tarjoaa yhteisöillemme mitä moninaisimpia palveluja, kuten puhdasta ilmaa, vettä ja elonkirjon hedelmöitystä esimerkiksi mehiläisten muodossa. Metsä on kalleinta, mitä meillä on. Metsän loppu on yhteisöjemme loppu, taruineen ja myytteineen.

Nykyisen hallituksen vastuuton toiminta ei vaaranna vain metsiä. Se vaarantaa myös vesivarat, pahentaa ilmastokriisiä, vaikeuttaa taloutta ja sairastuttaa ympäristöä syventämällä sen epätasapainoa. Metsäpaloista koituva savu sairastuttaa ihmisiä kaikkialla, niin Brasiliassa kuin naapurimaissakin.

Siksi pyydämme kaikkia hyväätahtovia ihmisiä, vastuullisia instituutioita ja hallituksia jotka välittävät yhteisestä hyvästä yhtymään avunhuutoomme, toimimaan kaikupohjana epätoivoiselle vetoomuksellemme Amazonian yhteisöjen puolesta. Kärsimme tuskaa tämän uuden järjestyksen myötä, järjestyksen joka laillistaa epäoikeudenmukaisuuden, säätää lakeja hävittääkseen yhteisömme ja julistaa Amazonialle kuolemantuomion viranomaisleimasinta käyttäen.

Meillä on kiire laajentaa puolustustamme, sillä meille on langetettu tuo tuomio. Palkkamurhaajat eivät ole sen ainoita toteuttajia, vaan myös viralliset normit ja asetukset. Metsästä ammennamme olemassaolomme voiman. Sen koskemattomuutta tulee vaalia niin nykyisistä kuin tulevista sukupolvista huolehtimiseksi.

Kirjoittaja on Brasilian keräilijäväestön liiton (Conselho Nacional das Populações Extrativistas) kansainvälisten asioiden sihteeri

Ympäristö alkuperäiskansatpolitiikkaympäristöbiodiversiteettimetsät Brasilia Siemenpuu-säätiö

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.