Näkökulmat

Valemaistereita häädetään Pakistanin vaaleista

Pakistanista on löytynyt kymmeniä kansanedustajia jotka on valittu väärillä papereilla, kirjoittaa Zofeen Ebrahim.
(Kuva: C.K. Koay / cc 2.0)

(IPS) -- Pakistanissa pidetään toukokuussa parlamenttivaalit, joissa valta on ensi kertaa 65 vuoteen siirtymässä siviilihallitukselta toiselle. Vaalikeskustelun kuumiin aiheisiin kuuluvat kansanedustajien väärennetyt korkeakoulututkinnot.

Entinen kansanedustaja Jamshed Dasti sai huhtikuun alussa kolmen vuoden vankilatuomion yliopistotutkinnon väärentämisestä. Korkein oikeus armahti Dastin pian, ja äänestäjät pitävät häntä sankarina.

Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita antamaan anteeksi väärentämistä, johon lankesi Pakistanissa moni muukin parlamentaarikko, kun korkeakoulututkinto säädettiin heille pakolliseksi 2002.

Säännön ajoi läpi vuonna 1999 vallan anastanut kenraali Pervez Musharraf, koska hän halusi kohottaa kansanedustuslaitoksen tasoa. Musharraf luopui vallasta protestien alla 2008 ja lähti ulkomaille, mutta aikoi nyt itsekin ehdolle parlamenttiin. Ehdokkuus hylättiin vireillä olevien korruptio- ja muiden syytteiden vuoksi.

Historialliset vaalit

Pakistanin parlamenttivaaleissa 11. toukokuuta valitaan edustajat valtakunnalliseen kansalliskokoukseen ja neljän provinssin edustuselimeen.

Vaatimus kansanedustajien korkeakoulutuksesta kumottiin 2008, mutta useimmat nykyiset parlamentaarikot on valittu sen voimassa ollessa, eikä valemaisterien katsota soveltuvan ehdokkaiksi.

Väärennösten tutkintaan ovat osallistuneet keskusvaalilautakunta ja korkeakoululautakunta. Arvostelijoiden mukaan se on edennyt hyvin vitkaan, ja lähes 200 todistusta oli kuukautta ennen vaaleja tutkimatta.

Kaikkiaan 1 170 kansanedustajasta alle viiden prosentin todistus on julistettu väärennökseksi, Mudassir Rizvi reiluja vaaleja ajavasta Fair Elections Network -kansalaisjärjestöstä kertoo.

Vaalilautakunnan mukaan näistä vaaleista jää pois 80 kansanedustajaa, jotka esittivät väärennetyn todistuksen vuonna 2008.

Muutakin syynätään

Ensi kertaa Pakistanin historiassa ehdokkaiden taustoja kaivellaan muutenkin. Rikosrekisteri, epäselvyydet luottotiedoissa, verovilppi tai muu vilunki voi estää ehdokkuuden.

Suhtautuminen vilppiin vaihtelee. Hallitseva Pakistanin kansanpuolue (PPP) teki Dastista pääministerin neuvonantajan, vaikka hänen tutkintoaan epäiltiin väärennetyksi.

"Yksikään puoluejohtaja ei kehottanut edustajia eroamaan, vaikka monilla tiedettiin olevan väärät paperit", kansalaisaktivisti Naeem Sadiq harmittelee. 

177 miljoonan asukaan Pakistanissa on liki 86 miljoonaa rekisteröityä äänestäjää. Heistä naisia on 37 miljoonaa.

Naiset esiin

"Ainoa motiivini on palvella kansaani ja varsinkin naisia, joilla ei ole ollut mitään sijaa politiikassa", sanoo Badam Zari, 40. Hän pyrkii sitoutumattomana Pakistanin parlamenttiin levottomalta heimoalueelta.

Rajaseudulla ei ole ennen nähty naisehdokkaita, eivätkä naiset ole myöskään äänestäneet. Fair Elections Network -järjestön mukaan vuoden 2008 vaaleissa naisilta evättiin perinteisiin vedoten oikeus äänestää 564 äänestyspaikalla.

Tämän vuoden tammikuussa Pakistanin vaalilautakunta sääti, että jokaisella 64 176 äänestyspaikalla annetuista äänistä vähintään kymmenesosan on tultava naisilta.

Zarin päätöstä asettua ehdolle vanhoillisella heimoalueella pidetään ensi askeleena tasa-arvon tiellä. "Toivomme, että miehetkin antavat tukensa hänelle. Teemme vaalityötä ovelta ovelle", Bajaurin heimoalueella asuva Jamila Bibi sanoo. 

Ashfaq Yusufzai

 

Näkökulma koulutuspolitiikkademokratiahallintokorruptio & läpinäkyvyys Pakistan Suomen IPS

Lue myös

Nuorten väkivaltainen radikalisoituminen Jordaniassa

Kun yhteiskunta ei tarjoa tukea ja vaihtoehtoehtoja, nuori saattaa kääntyä ääriliikkeiden puoleen.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.