Väestönkasvu - haaste, mahdollisuus vai suuri ongelma? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väestönkasvu - haaste, mahdollisuus vai suuri ongelma?

Perhesuunnittelusta pitäisi tehdä poliittisesti seksikkäämpi aihe, vaikka väestönkasvussa onkin mahdollisuuksia, todettiin Väestöliiton seminaarissa.

"Väestönkasvu tulee olemaan suuri haaste, ennen kuin se on mahdollisuus", sanoo Jotham Musingusi, Partners in Population and Development -verkoston Ugandan johtaja.

Tänä vuonna maailma saavuttaa 7 miljardin ihmisen rajapyykin. Musingusi puhui Väestöliiton ja eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän seminaarissa, jossa pohdittiin, tuleeko väestönkasvu olemaan maailmalle mahdollisuus vai haaste. 

YK:n väestörahaston UNFPA:n Pohjoismaiden toimiston johtaja Pernille Fenger oli Musingusin kanssa samaa mieltä, ellei jopa optimistisempi. "Suuri väestö voi olla kultainen tilaisuus talouskasvulle", hän huomautti.

Fengerin mukaan iso määrä työikäistä väestöä voi olla valtava resurssi, jos ikäluokka löytää työmahdollisuuksia ja useammat valitsevat hankkivansa vähemmän lapsia. Osallistujat painottivat, että koska nuoria on nyt maailmassa enemmän kuin koskaan, he tulevat olemaan maailman suunnan ratkaiseva tekijä.

Haasteita tuli kuitenkin esiin runsaasti. Ruoantuotanto pitäisi tuplata vuoteen 2020 mennessä, terveystyöntekijöiden määrä ei meinaa pysyä väestönkasvun perässä, äitien ja lasten terveys ei parane toivotuissa määrin, ympäristöpaineet kovenevat.

Nämä haasteet koskettavat koko maailmaa, jonka väestön on ennustettu hipovan yhdeksää miljardia vuosisadan puolivälissä. Erityisesti tilanne koskettaa kehittyviä maita, ja esimerkiksi Afrikan väestöstä puolet on alle 19-vuotiaita. Maanosan väestö tulee luultavasti vielä tuplaantumaan 40 vuodessa, vaikka lapsiluku naista kohtaan onkin laskenut alle puoleen sitten 1960-luvun.

Tuloksia on siis tullut, ja Fenger tahtoikin painottaa kaikille teeman kanssa työskenteleville: "Teidän työllänne on väliä."

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) puolestaan ei pitänyt maailman nykyistä väestönkasvua ympäristön ja ilmastonmuutoksen vastaisen työn kannalta pelkästään haasteena, vaan suurena ongelmana.

"Perhesuunnittelusta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä pitää tehdä poliittisesti seksikkäämpää", hän huomautti. Tynkkysen mielestä etenkin järjestöjen pitäisi tuoda liian unohdettu aihe takaisin mediaan ja ihmisten tietoisuuteen - huomiota herättävällä tavalla.

Tyttöihin sijoittaminen viisasta

Pernille Fenger painotti seminaarissa etenkin niin sanottua tyttövaikutusta: avainasemassa väestönkasvua ja lisääntymisterveyttä koskevassa työssä on tyttöjen tilanteen parantaminen. He voivat pysäyttää kierteen, jossa nuoret tytöt menevät aikaisin naimisiin, saavat nopeasti paljon lapsia ja riskeeraavat sen takia terveytensä.

"Nuoriin tyttöihin sijoittaminen on parasta, mitä maa voi tehdä", hän sanoi. Kehittyvissä maissa teini-ikäisten tyttöjen johtava kuolinsyy on raskauteen ja synnytykseen liittyvät syyt.

Väestön lisääntymisen kanssa tiukasti yhdessä kulkevat seksuaali- ja lisääntymisterveys ja oikeus niihin, painottivat seminaarin osallistujat. Samalla kun minuutissa syntyy jo lähemmäs 300 ihmistä, kuolee yksi nainen raskauden tai synnytyksen komplikaatioihin. Perhesuunnittelu vähentää kuolemia jopa 40 prosentilla. Samalla vähenee useimmiten lapsiluku.

Se tulee kaiken lisäksi edulliseksi: Jotham Musingusin mukaan yhden dollarin sijoitus perhesuunnitteluun säästää 2-4 dollaria äitien ja vastasyntyneiden terveydenhoitokuluissa.

Seminaarin osallistujat painottivat, että väestötyössä tarvittavat välineet, politiikat ja tieto ovat jo olemassa, mutta toteuttaminen ei aina pysy hyvien aikeiden perässä. Ainakin 215 miljoonaa naista tahtoisi ehkäisyä, mutta ei siihen pääse käsiksi hinnan, etäisyyksien tai muiden tekijöiden takia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia