Uudistunut Ydin-lehti haluaa lisää keskustelua politiikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uudistunut Ydin-lehti haluaa lisää keskustelua politiikasta

Lähes 40 vuoden ajan ilmestynyt, sadankomitealaisesta rauhanliikkeestä ponnistanut Ydin-lehti hakee uutta ilmettä niin visuaalisesti kuin sisällöllisestikin. Päätoimittaja Sirpa Puhakka haluaa herätellä debattia ja kohdistaa aiempaa enemmän huomiota myös kotimaan politiikkaan perinteisten ydinalueiden lisäksi.

Lähes 40 vuoden ajan ilmestynyt, sadankomitealaisesta rauhanliikkeestä ponnistanut Ydin-lehti hakee uutta ilmettä niin visuaalisesti kuin sisällöllisestikin. Päätoimittaja Sirpa Puhakka haluaa herätellä debattia ja kohdistaa aiempaa enemmän huomiota myös kotimaan politiikkaan perinteisten ydinalueiden lisäksi.

 

Ytimen toimitustiimi: graafikko Petteri Lehtinen, toimituspäällikkö Maippi Tapanainen ja päätoimittaja Sirpa Puhakka.


Ydin on monille tuttu vaihtoehtolehti jo vuosikymmenten ajalta, ja sen nimellä on ollut arvostettu kaiku. Parhaillaan 38. vuosikertaansa julkaisevan lehden juuret ovat sadankomitealaisessa rauhanliikkeessä. Yhteys sille suunnalle säilyy myös jatkossa, mutta marraskuusta 2004 lähtien Ytimen tavoitteena on laajentaa näkökulmaansa ja profiloitua yleisempänä yhteiskuntapoliittisen keskustelun äänitorvena. Samalla ulkoasu muuttuu neliväriseksi ja sivumäärä kasvaa.

“Ydin säilyy edelleen osana suomalaista mielipide- ja kulttuurilehtien kenttää. Näkisin kuitenkin, että muut vastaavantyyppiset julkaisut erikoistuvat kukin tietyille, kapeammille alueilleen. Me pyrimme laajempaan agendaan ja haluamme mukaan lisää politiikkaa ja yhteiskunnallista debattia”, määrittelee lehden päätoimittajana heinäkuusta lähtien toiminut Sirpa Puhakka.

Toistaiseksi uusi Ydin ilmestyy vain neljästi vuodessa, sillä resurssit eivät anna mahdollisuutta tiheämpään tahtiin, mikäli laatu ja sivumäärä halutaan säilyttää. Puhakka tavoittelee silti ajankohtaisuutta ja uskoo, ettei sitä välttämättä parhaiten mittaa reaaliaikaan suollettu raportointi vaan huomiotta jäävät, laajemmat kehityskaaret:

“Haluamme kuvata yhteiskunnallisia prosesseja ja löytää uusia näkökulmia – emme edes yritä olla uutislehti. Haemme tietoisesti sekä aiheita että kirjoittajia myös marginaaliryhmistä.”

 

Piirroksia valokuvien sijaan

 

Uudistuneessa Ytimessä on paljon piirroskuvitusta sekä mm. “poliittinen kuvakolumni”. Lehden sisältö syntyy yhä pitkälti talkoovoimin ja free lance –apua käyttäen. Ytimen kohderyhmäksi päätoimittaja määrittelee pikemminkin aikuisen kuin nuoren lukijakunnan.

Ensimmäisen uudistuneen numeron sivuilta löytyy Tarja Halosen haastattelu, joka käsittelee siviilikriisinhallintaa, terrorismia ja maahanmuuttajien asemaa. Lisäksi analysoidaan turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta käytävää keskustelua, kysytään mihin katosivat puolueiden aatteet sekä raportoidaan asunnottomien yöstä. Myös globalisaatio, talous, tasa-arvo ja kansalaisyhteiskunta tulevat Puhakan mukaan säilymään agendalla.

Ytimen talous nojaa mielipidelehtien tukeen ja noin tuhanteen tilaajaan painuneeseen levikkiin. Tavoitteena on kuitenkin nostaa tilaajamäärä vähintään kolminkertaiseksi. Vaikka markkinointi on vaihtoehtolehtien suurin pulma, Puhakka uskoo Ytimelle olevan yhteiskunnallista tilausta:

“Suomessa on aika keskiluokkainen ilmapiiri. Pääministeri Matti Vanhasen näköisessä harmaassa virkamies-Suomessa on tarve vaihtoehtoiselle yhteiskuntapoliittiselle keskustelulle.”

Ytimen verkkosivut:
www.ydinlehti.fi

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia