Näkökulmat Tasa-arvo

Tyttöjen ympärileikkaus ei ole enää tabu

Yhä useampi vastustaa tyttöjen ympärileikkausta kaikissa muodoissaan, Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed kirjoittaa.
Saido Mohamed. (Kuva: Eva-Liisa Orupold)

Asenteet tyttöjen ympärileikkausta kohtaan ovat maailmanlaajuisesti muuttuneet kielteisemmiksi. Työtä ympärileikkausten lopettamiseksi on tehty sekä ympärileikkausperinnettä ylläpitävissä maissa että maissa, joissa perinne on tullut tutuksi siirtolaisuuden ja pakolaisuuden myötä.

Työ on tuottanut tulosta, ja vakavimman asteen ympärileikkaus on vähentynyt. Monet vanhemmat haluavat tyttärilleen edelleen ympärileikkauksen, mutta lievemmässä muodossa. Suomessakin monet maahanmuuttajat vastustavat tätä perinnettä, eivätkä halua sitä lapsilleen.

Naisten sukuelinten silpominen, eli tyttöjen ympärileikkaus on vakava ihmisoikeusloukkaus ja kielletty useissa maissa. Suomen rikoslain mukaan tyttöjen ympärileikkaus on kaikissa muodoissaan törkeä pahoinpitely. Lisäksi lastensuojelulaki velvoittaa viranomaisia puuttumaan, jos tyttöä uhkaa ympärileikkaus tai se on jo tehty.

Ihmisoikeusliitto on työskennellyt Kokonainen -hankkeen kautta tyttöjen ympärileikkausten ennaltaehkäisemiseksi ja asenteiden muuttamiseksi jo 12 vuotta. Olemme kouluttaneet viranomaisia ottamaan asian puheeksi sellaisten maahanmuuttajaperheiden kanssa, joita asia koskee.

Tyttöjen ympärileikkauksesta keskusteleminen on aiemmin ollut tabu, mutta nykyään naiset ja miehet pystyvät keskustelemaan siitä avoimesti ja turvallisesti.

Viime vuonna vedimme tyttöjen ympärileikkaukseen liittyen keskusteluryhmiä yli etnisten, uskonnollisten ja sukupuolirajojen. Tilaisuudet ovat onnistuneet yli odotusten ja muutos oikeaan suuntaan on tapahtumassa.

Yhä useampi vastustaa tyttöjen ympärileikkausta kaikissa muodoissaan. Työtä asennemuutoksen aikaansaamiseksi ja ympärileikkausten ennaltaehkäisemiseksi tulee jatkaa kunnes perinne loppuu kokonaan.

Kirjoittaja työskentelee asiantuntijana Ihmisoikeusliitossa

Näkökulma gender Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Kolme tyttöä istuu aikuisen edessä tuoleilla.

Korona on lisännyt teiniraskauksia ja silpomista, mutta mistä se oikeastaan johtuu? – ”Kun koulut suljettiin, tytöt jäivät oman onnensa nojaan”, sanoo kenialainen asiantuntija Mary Momanyi

Kriisien aikoina naisten ja tyttöjen asema usein heikkenee, koska syvään juurtuneita sosiaalisia normeja on vaikeampi vastustaa. Keniassa korona-aika on johtanut muun muassa siihen, että tytöt suostuvat seurustelusuhteisiin vanhempien miesten kanssa saadakseen rahaa edes terveyssiteisiin, kertoo Solidaarisuuden asiantuntija Mary Momanyi.
Nainen puolilähikuvassa kirjoituspöydän ääressä.

Afganistanista Suomeen paennut Aziza Hossaini toimii asioimistulkkina ja haaveilee tyttöjen orpokodin perustamisesta

Naisten hyvinvoinnin puolestapuhuja Aziza Hossaini työskentelee tulkkina, joka auttaa muun muassa mielenterveyspotilaita sekä väkivaltaa kokeneita ja joutuu kuulemaan rankat asiat kahteen kertaan. Molemmat vanhempansa Afganistanissa menettänyt Hossaini asuu nykyisin Suomessa, mutta hän tukee edelleen myös synnyinmaahansa jääneitä sukulaisiaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.