Näkökulmat Tasa-arvo

Tyttöjen ympärileikkaus ei ole enää tabu

Yhä useampi vastustaa tyttöjen ympärileikkausta kaikissa muodoissaan, Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed kirjoittaa.
Saido Mohamed. (Kuva: Eva-Liisa Orupold)

Asenteet tyttöjen ympärileikkausta kohtaan ovat maailmanlaajuisesti muuttuneet kielteisemmiksi. Työtä ympärileikkausten lopettamiseksi on tehty sekä ympärileikkausperinnettä ylläpitävissä maissa että maissa, joissa perinne on tullut tutuksi siirtolaisuuden ja pakolaisuuden myötä.

Työ on tuottanut tulosta, ja vakavimman asteen ympärileikkaus on vähentynyt. Monet vanhemmat haluavat tyttärilleen edelleen ympärileikkauksen, mutta lievemmässä muodossa. Suomessakin monet maahanmuuttajat vastustavat tätä perinnettä, eivätkä halua sitä lapsilleen.

Naisten sukuelinten silpominen, eli tyttöjen ympärileikkaus on vakava ihmisoikeusloukkaus ja kielletty useissa maissa. Suomen rikoslain mukaan tyttöjen ympärileikkaus on kaikissa muodoissaan törkeä pahoinpitely. Lisäksi lastensuojelulaki velvoittaa viranomaisia puuttumaan, jos tyttöä uhkaa ympärileikkaus tai se on jo tehty.

Ihmisoikeusliitto on työskennellyt Kokonainen -hankkeen kautta tyttöjen ympärileikkausten ennaltaehkäisemiseksi ja asenteiden muuttamiseksi jo 12 vuotta. Olemme kouluttaneet viranomaisia ottamaan asian puheeksi sellaisten maahanmuuttajaperheiden kanssa, joita asia koskee.

Tyttöjen ympärileikkauksesta keskusteleminen on aiemmin ollut tabu, mutta nykyään naiset ja miehet pystyvät keskustelemaan siitä avoimesti ja turvallisesti.

Viime vuonna vedimme tyttöjen ympärileikkaukseen liittyen keskusteluryhmiä yli etnisten, uskonnollisten ja sukupuolirajojen. Tilaisuudet ovat onnistuneet yli odotusten ja muutos oikeaan suuntaan on tapahtumassa.

Yhä useampi vastustaa tyttöjen ympärileikkausta kaikissa muodoissaan. Työtä asennemuutoksen aikaansaamiseksi ja ympärileikkausten ennaltaehkäisemiseksi tulee jatkaa kunnes perinne loppuu kokonaan.

Kirjoittaja työskentelee asiantuntijana Ihmisoikeusliitossa

Näkökulma gender Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Opiskelijoita pöytien ääressä riveissä.

Kuuban naiset jäävät työelämässä miesten jalkoihin, paljastaa selvitys – Osa miehistä kokee naisten työssäkäynnin uhkaavan arvovaltaansa

Kuuban politiikka on julistanut sukupuolten tasa-arvoa 60 vuotta,mutta se ei edelleenkään toteudu naisten työmahdollisuuksissa. ”Kuvittelemme, että asiat ovat kunnossa, kun kaikilla on oikeus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, mutta asia ei ole niin”, sanoo psykologi Valia Solís.
Egyptin lippu

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.