Näkökulmat Ilmastopolitiikka

Trumpin päätös vetäytyä Pariisin sopimuksesta ei lopeta ilmastotyötä

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Positiivista on, että hän näyttää olevan mielipiteineen vähemmistössä.
Mielenosoittajan kyltti "Fossil Fool" ilmastomarssilla Washington D.C:ssä huhtikuussa 2017.
Donald Trumpin ilmoitus Pariisin sopimuksesta vetäytymisestä ei tee ilmastotyöstä helppoa mutta ei myöskään lopeta sitä. Kuva ilmastomarssilta, joka järjestettiin Washington D.C:ssä huhtikuussa 2017. (Kuva: Sierra Club - GA / CC BY-NC 2.0)

Ilmastonmuutoksen vastainen työ ei lopu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin eiliseen ilmoitukseen, jonka mukaan maa vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Siitä ovat osoituksena monet lausunnot, joita niin kansalaisjärjestöt, yritysjohtajat kuin poliitikot ovat antaneet viime päivinä. Moni muistuttaa, että ilmastonmuutoksen vastainen taistelu ja puhtaan energian ratkaisut etenevät jo kovaa vauhtia ilman Trumpiakin ja ettei sopimuksesta irtautuminen ylipäätäänkään ole kovin yksinkertaista. 

Keräsimme viime päivien ytimekkäimmät kommentit.

”Trumpin päätös on lyhytnäköinen ja moraaliton. Mutta se ei ole ilmastotoimien loppu. Ihmiset taistelevat yhä kaikkialla, ja meidän on osoitettava medialle, johtajille ja muille valtionpäämiehille, että emme lopeta nyt.”
– Ympäristöjärjestö 350.org

”Tämä ajatus: 'Minä olen Trump. Olen Amerikka. Amerikka ensin, joten hankkiudun siitä [sopimuksesta] eroon.' – Sitä ei tapahdu. ---Yritimme selittää tämän selvin, yksinkertaisin lausein Trumpille Taorminassa, mutta näyttää siltä, että hän ei ymmärtänyt.”

”Laki on laki, ja jokaisen täytyy pitäytyä siinä. Eivät kaikki lait tai kansainväliset sopimukset ole valeuutisia. Niitä pitää noudattaa.”
– Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker EUObserverin ja Politico-lehden mukaan ennen Trumpin ilmoitusta

”Presidentti Trump aikoo vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Hänen neuvonantajansa ehkä ovat kertoneet hänelle, että se tulee olemaan suosittu siirto. Niin he kertoivat hänelle myös James Comeyn palkkaamisesta FBI:n johtajaksi, ja hän näyttää uskoneen sen. Tästä saattaa tulla jälleen yksi itse aiheutettu haava, sillä suuri enemmistö amerikkalaisista haluaa pysyä Pariisin sopimuksessa, mukaan lukien monet hänen omista kannattajistaan.”
– Yhteiskuntatieteellisen Brookings Institute -tutkimuslaitoksen asiantuntija William A. Galston

”Presidentti Trumpin puhe oli sekavaa hölynpölyä. He sanoi, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta ja samalla aloitti neuvottelut sopimukseen liittymisestä uudelleen. Sopimuksen mukaan mikään maa ei voi vetäytyä kolmen vuoden sisällä sen voimaantulosta, ja vetäytyminen kestää vuoden. --- Eli Trump ei vetäydy sopimuksesta presidenttikautensa aikana.”
– Bob Ward, ilmasto- ja ympäristötutkimuslaitos Grantham Research Instituten viestintäjohtaja Science-lehden mukaan

”Pariisin ilmastosopimus on onneksi suurempi kuin yksittäinen valtio tai hallitus. Voimme edelleen saavuttaa sopimuksen tavoitteet, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Valtioiden on viipymättä valjastettava uusiutuvan energian mahdollisuudet ja rakennettava taloutensa kestävälle pohjalle."
WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

”Maailma on jo päättänyt toimia ilmaston suhteen, uusiutuvan energian teollisuus kasvaa eksponentiaalista vauhtia ja ihmisistä ympäri maailman on tullut osa puhtaan energian tulevaisuutta. Edistys jatkuu Trumpin kanssa tai ilman häntä, mutta hän tekee sen niin tuskalliseksi kuin mahdollista ihmisille ympäri maailman.”
– Yhdysvaltain Greenpeacen johtaja Annie Leonard

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutos Yhdysvallat

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.