Sukupuolten tasa-arvo tuo lisää vaurautta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sukupuolten tasa-arvo tuo lisää vaurautta

Naisten innovaatioilla ja toiminnalla voisi olla iso rooli meneillään olevassa neljännessä teollisessa vallankumouksessa ja maailman polttavien ongelmien ratkaisussa, kirjoittaa YK:n konsultti Anna Shen. Haasteena ovat kuitenkin esimerkiksi naisten yritystoiminnan vaikeudet.

Naisia tietokoneen ääressä Ugandassa

Sukupuolten tasa-arvo työelämässä lisäisi tuottavuutta merkittävästi. Naisia it-koulutuksessa Ugandan Namaingossa. Kuva: Susan Kinzi.

(IPS) -- Sukupuolten tasa-arvo on aikamme suurin moraalinen ja sosiaalinen kysymys – ja maailmantalouden suurin haaste. Talouskasvu kärsii, kun puolet ihmiskunnasta ei pysty antamaan täyttä panosta kehitykseen.

Jos koko maailman naiset osallistuisivat täysipainoisesti talouden virallisen sektorin toimintaan, se toisi yli 10 000 miljardin lisätuotot vuodessa, McKinsey-instituutti laskee.

Maailman talousfoorumin mukaan meneillään on neljäs teollinen vallankumous, joka yhdistää digitaalisen, fyysisen ja biologisen maailman. Naisten innovaatioilla ja toiminnalla voisi olla iso rooli tässä mullistuksessa ja maailman polttavien ongelmien ratkaisussa.

Naiset ovat toki vaikuttaneet ratkaisevasti ennenkin: esimerkiksi Marie Curie sai kaksi Nobelia radioaktiivisuuden tutkimuksesta, Grace Hopper suunnitteli Harvardin Mark I -tietokoneen ja Ann Tsukamoto eristi kantasolun, mikä edisti merkittävästi syövän hoitoa.

Naiset lisäävät tuottoa

Naiset ovat kuitenkin vahvasti aliedustettuja tutkimus- ja kehitystyössä. Maailmanlaajuisesti heidän osuutensa on 29 prosenttia ja esimerkiksi Yhdysvalloissa alle 25 prosenttia, raportoi naisten asemaa työelämässä edistävä Catalyst-järjestö.

Teknologiasektorilla työskentelevät naiset viihtyvät työssään huonosti. Yhdysvalloissa joka kolmas heistä suunnittelee vaihtavansa työpaikkaa vuoden kuluessa. Brasiliassa lähtöhaluisten osuus on 22 ja Intiassa 20 prosenttia.

Googlen johtaja Sindar Panchai lupasi hiljan, että yhtiö kouluttaa kymmenen miljoonaa nigerialaista it-alalle viiden vuoden aikana. Voi vain kuvitella, mitä seuraisi, jos puolet heistä olisi naisia.

Morgan Stanley -pankin selvitys 108 teknologiafirmasta kuitenkin kertoo, että tuotto kasvoi keksimäärin 5,4 prosenttia muita paremmin yrityksissä, joissa naisten osuus työvoimasta oli merkittävä.

Hallituspaikoilla on myös väliä. Yhtiöiden tuotto kasvoi viisi prosenttia, jos hallituksessa oli edes yksi nainen, Credit Suissen analyysi 3 000 firmasta paljasti.

The Peterson Institute for International Economics syynäsi 22 000 teknologia- ja muun alan yritystä maailmanlaajuisesti ja havaitsi, että 60 prosentissa ei ollut yhtään naista hallituksessa.

Irti kehitysavusta?

Työelämän tasa-arvo voisi parantaa kehitysmaiden omavaraisuutta. Googlen johtaja Sindar Panchai lupasi hiljan, että yhtiö kouluttaa kymmenen miljoonaa nigerialaista it-alalle viiden vuoden aikana. Voi vain kuvitella, mitä seuraisi, jos puolet heistä olisi naisia.

Jos työntekijät Afrikan maissa koulutettaisiin omaehtoiseen ajatteluun, maanosa voisi korvata kehitysavun kaupalla, uskoo tohtori Unoma Okorafor, joka on perustanut Working to Advance African Women -säätiön Nigeriaan.

Hänen mukaansa sukupuolten tasa-arvo on välttämätön edellytys köyhyyden voittamiselle ja Afrikan nopealle kehitykselle. ”Teknologia voimaannuttaa naisia, jotka työskentelevät nyt maataloudessa tai kotona. Moni afrikkalainen nainen on yrittäjä, mutta heidät on jätetty virallisen talouden ulkopuolelle.”

Naisten yritystoimintaa vaikeuttaa monissa maissa se, ettei heille ole tarjolla alussa tarvittavaa riskipääomaa. Jopa Kalifornian Piilaaksossa naisten johtamat yritykset saivat vuonna 2016 vain viisi prosenttia riskipääomasta.

Etelä-Aasiasta kuuluu hyviä uutisia. Maailmanpankin alaista IFC-rahoituslaitosta alueella johtava Ruchira Shukla kertoo, että teknologia-alalle tulee koko ajan lisää naisyrittäjiä ja he toimivat roolimalleina muille.

Kirjoittaja on on YK:n kansainvälinen konsultti, yrittäjä ja startup-yritysten tukija.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia