Näkökulmat

Seksin ostokielto heikentää heikoimpien asemaa

Niin sanottu Ruotsin malli on vaikuttanut seksityöntekijöihin haitallisesti, sanoo Vaula Tuomaala Pro-tukipisteestä.

Seksityöaktivistit ja tukipalveluiden tarjoajat ovat huolissaan siitä, minkälaisia vaikutuksia seksin oston kriminalisoimisella niin sanotun Ruotsin mallin mukaisesti on.

Seksin oston kriminalisointi heikentää erityisesti kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa olevien seksityöntekijöiden asemaa, todettiin Pro-tukipisteen mukaan viimeviikkoisessa Pohjoismaisen prostituutioverkoston kokoontumisessa. Eniten kärsivät ne, joilla ei ole mahdollisuutta lailliseen maassa oleskeluun ja pääsyä virallisille työmarkkinoille, keskusteluissa todettiin.

Prostituutio liitetään nykykeskustelussa usein rikollisuuteen ja laittomaan maahantuloon. Seksin oston kriminalisointia onkin kaikissa Pohjoismaissa perusteltu ihmiskaupan vastaisilla toimilla. Pro-tukipisteen mukaan sosiaali- ja terveyspoliittiset kannanotot sekä seksityöntekijöiden oikeudet ovat jääneet kontrollipolitiikan jalkoihin.

Yhdistyksen tiedottaja Vaula Tuomaala pitää keskeisenä sitä, että vaihtoehdoista keskustellaan avoimesti. "Toistaiseksi vallalla on tuntunut olevan näkemys siitä, että Ruotsin malli olisi jotenkin paras mahdollinen vaihtoehto."

Suomessa tätä mallia on ehdottanut esimerkiksi sisäministeri Päivi Räsänen. Prostituutioverkoston tapaamisessa tuli esiin, että esimerkiksi Ruotsissa lain myötä seksityöntekijät ovat kokeneet syrjintää ja oikeuksiensa loukkauksia viranomaisten taholta.

Tuomaala toivoo, ettei malliin Suomessa päädyttäisi, sillä hän näkee kriminalisoinnin vaikuttaneen kielteisesti seksityöntekijöiden asemaan. Hän korostaa, että ratkaisuja pitäisi pyrkiä löytämään myös sosiaalipolitiikan puolelta. "Pääasia on, että lopputuloksena olisi sellainen yhteiskunnallinen tilanne, jossa seksityöntekijöiden yhdenvertaisuus toteutuisi."

Näkökulma ihmisoikeudet NorjaRuotsiSuomiTanska

Lue myös

Nuorten väkivaltainen radikalisoituminen Jordaniassa

Kun yhteiskunta ei tarjoa tukea ja vaihtoehtoehtoja, nuori saattaa kääntyä ääriliikkeiden puoleen.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.