Näkökulmat Sahelin ruokakriisi

Ruokakriisi uhkaa Länsi-Afrikkaa

Itä-Afrikan ruokatilanne paranee hitaasti, mutta seuraava kriisi häämöttää jo Länsi-Afrikassa.
Kuivuudesta kärsivä kylä Mauritaniassa. (Kuva: John Isaac / UN Photo / cc 2.0)

Miljoonat ihmiset saattavat kärsiä nälästä Länsi-Afrikan Sahelin alueella ensi vuonna, varoittavat avustusjärjestöt ja YK.

YK:n lastenjärjestön UNICEFin mukaan noin miljoona lasta Sahelin alueella tulee kärsimään hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta. Pahin tilanne tulee olemaan Nigerissä, jossa jo nyt yli puolessa kylistä on äärimmäisen huono ruokatilanne.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan Nigerissä kuusi miljoonaa, Malissa 2,9 miljoonaa ja Mauritaniassa 700 000 ihmistä on vakavassa vaarassa. Burkina Fasossa luku saattaa olla kaksi miljoonaa. Myös Tšadissa tilanne on vaikea.

"Pahin ei ole vielä väistämätön. Kriisi on havaittu aikaisin, ja tiedämme, että on kustannustehokkaita keinoja, joilla voidaan suojella haavoittuvimpia. Tällä kertaa voimme toimia, ennen kuin kriisi iskee", sanoo Oxfamin Länsi-Afrikan humanitaarinen johtaja Mamadou Biteye.

EU ja YK ovat jo ilmaisseet huolensa kriisin häämöttämisestä. EU-komissio myönsi marraskuussa Sahelin alueelle noin kymmenen miljoonaa euroa lisää aiempien 45 miljoonan euron lisäksi. Myös YK on myöntänyt lisäapua Nigeriin.

Sahelin alue kärsii kroonisesti aliravitsemuksesta, epävarmasta ruokaturvasta ja kuivuudesta. Suurin osa väestöstä on riippuvaista maataloudesta ja karjanhoidosta.

Uhkaavan kriisin taustalla on sateiden ja satojen epäonnistuminen sekä ruuan hinnan nousu. Esimerkiksi osa viljan hinnoista on 40 prosenttia korkeammalla kuin keskimäärin, Oxfam sanoo. Myös laidunmaan puute sekä siirtolaisten rahalähetysten lasku ovat kriisin taustalla.

Viimeksi alueella oli ruokakriisi vuonna 2010, eivätkä ihmiset ole toipuneet vielä siitäkään.

Itä-Afrikan kriisi hellittää hitaasti

Samaan aikaan, kun uusi ruokakriisi häämöttää, Itä-Afrikassa taistellaan edelleen nälkää vastaan. Kyseessä on edelleen maailman suurin humanitaarinen kriisi.

Esimerkiksi Somalian ja Etiopian ruokatilanne on hiukan parantunut YK:n humanitaarisen avun koordinaation toimiston OCHA:n mukaan. Alueella on meneillään sadekausi, joka on paikoin alkanut hyvin. Toisaalta tulvista on esimerkiksi Keniassa kärsinyt jopa 80 000 ihmistä. Se haittaa aputoimituksia ja levittää tauteja. Myös heikko turvallisuustilanne vaikeuttaa avun antamista.

"Sateita tulee hyvin vaihtelevasti, ja on liian aikaista arvioida niiden vaikutus. -- Avun tarve jatkuu ainakin ensi kevääseen saakka. Silloin vasta nähdään sadekauden vaikutukset", arvioi myös Punaisen Ristin humanitaarisen avun suunnittelija Linda Karvinen.

Ensi vuonna Afrikan sarveen tarvitaan YK:n mukaan 20 prosenttia enemmän rahaa kuin tänä vuonna. Järjestö on lanseerannut koko maailmaa kattavan humanitaarisen avun vetoomuksen, joka on suurin kahteen vuosikymmeneen. Yhteensä 51 miljoonan ihmisen auttamiseksi 16 eri maassa tarvitaan ensi vuonna 7,7 miljardia euroa.

Erityisesti apua tarvitsevat Somalia, Jemen, Djibouti ja Etelä-Sudan sekä Filippiinit. Etelä-Sudanissa huonot sateet, ruuan hinnan nousu ja väkivalta ovat haitanneet ruokatilannetta. Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan 2,5 miljoonaa ihmistä saattaa tarvita maassa pian apua.

NäkökulmaSahelin ruokakriisi katastrofiapuruoka Afrikka

Lue myös

YK pyytää apua Sahelin ruokapulaan

Väkivaltaisuudet Nigeriassa ja Keski-Afrikan tasavallassa ovat ajaneet maailman köyhimpiin kuuluvan alueen yhä pahempaan kriisiin.

Sahelille miljardeja lisäapua

Yli 11 miljoonaa ihmistä elää edelleen nälkäriskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.