Näkökulmat Suomen kehityspolitiikka

Onko tulevaisuus pelkkää tekoälyä?

Tekoälyllä on valtavasti valtaa ja sen mahdollisuudet ja seuraukset pitää tuntea ennen kuin lähdetään soitelleen sotaan, kirjoittaa Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen. Hän ihmettelee, onko Suomen ulkopolitiikan päämissiona nyt opetella koodaamaan ja hyödyntämään tekoälyä lähetystöissä.
Sormet tietokoneen näppäimistöllä
Tekoälyosaamisellako me pyrimme näkyville paikoille kantamaan vastuuta maailman haasteista, kysyy Kehyksen toiminnanjohtaja Rilli Lappalainen. (Kuva: Rachel Johnson / CC BY-ND 2.0)

Artikkeli on julkaistu alun perin Kehyksen blogissa.

Suomen ulkoasiainministeriö, jonka presidentti Sauli Niinistö terävästi havainnoi pudottaneen ”asiat” pois nimestään, juhli 100-vuotista taivaltaan henkilökunnan ja sidosryhmien kesken 25. toukokuuta. Juhlan puitteet Finlandia-talossa olivat tyylikkäät, mutta ohjelma jätti kysymysmerkin siitä, mikä on Suomen ulkopolitiikan tulevaisuuden suunta.

Tilaisuuden juhlapuhujaksi oli kutsuttu Saksan ulkoministeri Heiko Maas, jonka puheen olisi voinut pitää missä tahansa EU-maassa (kyynisimmät vieraat muistelivat kuulleensakin saman puheen muualla). Tämäkin olisi vielä menetellyt, mutta suurimman osan juhlan ajasta ryösti käsittämätön paneeli, jonka aiheena olivat tulevaisuuden haasteet ja jonka pääaiheeksi nousi tekoäly.

Onko Suomen ulkopolitiikan päämissio nyt siis opetella koodaamaan ja hyödyntää tekoälyä lähetystöissä vai mikä? Teemat, joita Suomi on tähän asti pyrkinyt maailmalla edistämään, kuten kestävä kehitys, rauhanvälitys, ihmisoikeudet sekä naisten ja tyttöjen asema nousivat vain neljätuntisen istunnon aikana vain hyvin kevyesti esiin.

Tekoälyllä on valtavasti valtaa ja sen mahdollisuudet ja seuraukset pitää tuntea ennen kuin lähdetään soitelleen sotaan. Hyvä ystäväni Paul Okumu, joka johtaa Nairobista käsin koko Afrikan laajuista Africa platform on governance, responsible business and social contract -verkostoa, kirjoitti asiasta mielenkiintoisen blogin otsikolla Democracy! What Democracy? – Move on. Data is the New King.

Blogissaan Okumu tarkastelee nykyiselle tietoyhteiskunnalle tyypillistä tuotannon vallan ja kontrollin muotoa, jossa keskeistä pääomaa on tiedon eli datan omistaminen ja hallinta, sekä vertaa sitä aikaisempiin yhteiskunta- ja talousjärjestelmiin, joissa valta kytkeytyi maan, (tuotanto)laitteiden tai pääoman omistukseen.  ”Se joka omistaa sinua koskevan informaation, eli informaation omistamastasi maasta, laitteista tai pääomasta, voi kontrolloida sinua. Data merkitsee valtaa”, Okumu kirjoittaa. Hän huomauttaa, että Amazon, Microsoft, Facebook, Google, CIA, Cambridge Analytica, lentokenttien ja rajojen vartiointi tai jopa epäilyttävinä pidettyjen hallitusten tarkkailu ja kontrollointi perustuu nykyisin tietoon eli dataan.

Kestävä kehitys, rauhanvälitys, ihmisoikeudet sekä naisten ja tyttöjen asema nousivat vain neljätuntisen istunnon aikana vain hyvin kevyesti esiin.

Okumu muistuttaa, että datan käyttö tarjoaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia – sekä hyvässä että pahassa. Hän kehottaa kuvittelemaan, kuinka ”satamiljoonaa insinööriä voisivat hyödyntää analysoitua dataa ja rakentaa jotakin yhdessä. Tai poliitikkoja, joilla olisi täydellinen tietämys äänestäjien emotionaalisista, fyysisistä ja sosiaalisista toimista ja toiveista. Ja kuvittele nyt, että näitä tietoja voitaisiin käyttää sinun kontrolloimiseesi ja sen ohjaamiseen, mitä päätät ostaa ja ketä äänestää”.

Lopuksi Okumu toteaa, että vallan kytkeytyminen dataan tarkoittaa myös uudenlaisia valtakamppailuja, ja kehottaa lukijaa pohtimaan, käykö tämä kamppailunsa maasta, tuotantolaitteista, pääomasta vai informaatiovallasta.

Okumun blogi datasta ja vallasta havainnollistaa sekä jatkumoa että muutosta niissä kamppailuissa, joita oikeudenmukaisemman maailman puolesta on käyty viimeisten 300 vuoden aikana. Talous ja teknologia toki muovaavat maailmaa, mutta yhteiskunnallisessa muutoksessa on aina kyse myös arvoista ja periaatteista ja niiden edistämisestä.

Suomi haaveilee jo tulevista YK:n ihmisoikeusneuvoston ja turvallisuusneuvoston paikoista lähitulevaisuudessa. Tekoälyosaamisellako me pyrimme näkyville paikoille kantamaan vastuuta maailman haasteista?

Kirjoittaja on Kehyksen pääsihteeri.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyösoveltava teknologiainformaatioteknologiapolitiikka Suomi Kehys ry

Lue myös

Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Laskin ja kolikoita

Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa

Viime vuosina leikkauksia kokeneet ohjelmatukijärjestöt saavat tänä ja ensi vuonna uutta rahoitusta, jolla on tarkoitus tehdä muun muassa ilmastonmuutoksen vastaista työtä.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari puhujanpöntössä

Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille

Kehityspolitiikan painopisteet eivät tällä hallituskaudella muutu oleellisesti. Suomi haluaa edelleen kehittää kehitysmaiden yksityistä sektoria mutta edistää samalla myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia, kertoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd) linjapuheessaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.