Nurkkaan ajettu rotta hyppää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nurkkaan ajettu rotta hyppää

Ukrainan konfliktissa Venäjä on ottanut ydinaseuhan käyttöön osoituksena voimasta tilanteessa, jossa maan talous on länsimaisten sanktioiden kohteena ja kauppasuhteet Eurooppaan romuttumassa.

(Kuva: Staffan Vilcans / cc 2.0)

Kolumni on julkaistu alun perin Ydin-lehdessä 2/2015.

Rauhallista, pohjoismaista hyvinvointivaltiota on uhattu ydinasein. Venäjän Tanskan suurlähettiläs Mikhail Vanin kirjoitti Jyllandpostenin kolumnissaan, että tanskalaiset sotalaivat voivat joutua ydinkärjin varustettujen ohjusten kohteeksi, mikäli Tanska liittyy amerikkalaisten johtamaan Naton ohjuspuolustusjärjestelmään.

Tanskalaiset eivät ymmärrä tilanteen vakavuutta, eivätkä päätöksen seurauksia Venäjän ja Tanskan välisille suhteille, hän lisäsi. Turvallisuustilanne tulisi heikkenemään ja Venäjällä oli sitä paitsi ohjuksia, jotka pystyvät läpäisemään Naton ohjuskilven. Tanskalaiset pitivät uhkausta propagandana mitä se varmaan olikin, mutta entinen ulkoministeri Uffe Elleman Jensen totesi kuitenkin, että uhkaus tulee vaikuttamaan Tanskan sotilaallista turvallisuutta koskevan selvityksen sisältöön.

Mistä oikein on kyse? Uhkaus on täysin Venäjän sotilasopin vastainen. Tämän mukaan Venäjä pidättää itsellään oikeuden käyttää ydinaseita kahdessa tilanteessa. Toinen on, mikäli maa joutuu ydinase- tai muun joukkotuhoasein tehdyn hyökkäyksen kohteeksi. Tähän Venäjä voi vastata ydinasein. Toinen ydiniskun mahdollisuus syntyy tilanteessa, jossa valtion olemassaolo on uhanalainen. Kumpikaan ehto tuskin täyttyy, mikäli Tanska liittyy ohjuspuolustukseen. Ohjuspuolustus on tosin ollut Venäjän kipupiste pitkään, mutta uhkaus on silti täysin uskomaton ja suhteeton.

Ydinaseet ovat kylmän sodan jälkeen olleet ainoa Venäjän suurvalta-aseman symboli. Ukrainan konfliktissa ne on otettu uhkana käyttöön osoittamaan Venäjän voimaa tilanteessa, jossa sen talous on länsimaisten sanktioiden kohteena ja sen kauppasuhteet Eurooppaan romuttumassa. Maa on myös yhä lisääntyvässä määrin itse aiheuttamansa Itä-Ukrainan aseellisen konfliktin panttivanki. Itä-Ukrainaa ei haluta liittää Venäjään, taistelevia miliisejä ei voi jättää oman onnensa nojaan eikä Ukraina ole suopea liittovaltioajatukselle.

Kaikki tiet ovat tukossa. Konflikti eskaloituu, eikä Venäjällä ole ulospääsyä. Nurkkaan ajettu maa on arvaamaton. Putinin muistelmissa on kuulema kohta, jossa hän asuessaan kommuunissa, kohtasi rotan, joka ajautui nurkkaan. Nurkkaan ajettu rotta hyppäsi. Nurkkaan ajettu maa, ottaa viimeisen keinonsa käyttöön. Uhkaa ydinasein.

Kirjoittaja on Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja ja Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutti SIPRI:n erikoisasiantuntija.

Lisää uusi kommentti