Näkökulmat Lasten oikeudet

Nigerialaiset tyttökoomikot valloittavat maailmaa – 8-vuotias Emmannuella rikkoo afrikkalaistyttöihin liitettyjä stereotypioita

Afrikkalaisesta tytöstä voi tulla mieleen jotain Boko Haramin pakkonaitetun lapsimorsiamen ja silvotun, alistetun kotiorjan väliltä. Nigerian Lagosiin sijoittuvilla videoillaan YouTube-tähdiksi kasvaneet Emmannuella ja Success osoittavat, että tytön rooli voi olla moninaisempi, kirjoittaa Anna Berghäll.
Kuvakaappaus: koomikko Emmannuella Samuel videolla
8-vuotiaasta Emmannuellasta on tullut iso YouTube-tähti Nigeriassa (Kuva: Kuvakaappaus Emmannuellan YouTube-videolta)

Vaatimaton takapiha afrikkalaisessa kaupungissa. Opettaja pyytää lapsia mainitsemaan jonkun ison eläimen. Tulee muutamia oikeita vastauksia, kunnes pieni tyttö ehdottaa kovalla äänellä ”se iso kala, joka nielaisi Joonan raamatussa!”

Opettaja kiivastuu, koska eläintieteitä opiskelleena hän tietää, ettei ihminen mahdu valaan kurkusta alas. Tyttö toteaa, että hän voi kysyä Joonalta sitten, kun tapaa tämän taivaassa. ”No entä, jos se sinun Joonasi ei ole taivaassa?” kysyy opettaja. ”Kysy sinä häneltä sitten helvetissä, kun joudut sinne”, napauttaa tyttö.

Video: Mark Angel Comedy

Tyttö on nigerialainen Emmanuella Samuel, joka tunnetaan koomikkona nimellä Little Emmanuella. Vuonna 2010 syntynyt Emmanuella on valtavan suosittu YouTube-videoidensa ansiosta. Niitä tuottaa Emmanuellan sedän 2012 perustama tuotantoyhtiö, näyttelijästudio Mark Angel Comedy, jonka YouTube-kanavalla on yli kolme miljoonaa tilaajaa.

Videoilla on lähes 10 miljoonaa katselukertaa ympäri maailmaa. Emmanuella ja muut lapset joutuvat erilaisiin hankaliin tilanteisiin, usein aikuisten ajattelemattomuuden vuoksi, tai sitten niissä esitetään meilläkin tuttuja vitsejä, kuten videossa Cho cho cho.  Videolla lehteä lukeva mies hermostuu tyttöjen jatkuvasta kälätyksestä ja saa älykkäältä Emmanuellalta nenilleen.

Kaksi nauravaa tyttöä
Success (vas.) ja Emmannuella ovat Nigerialaisen komiikan kuningattaria. (Kuva: Mark Angel Comedy)

Lämmintä arjen realismia ankeuden sijaan

Afrikkalaisesta tytöstä mieleen tuleva stereotypia saattaa olla jotain Boko Haramin pakkonaitetun lapsimorsiamen ja silvotun, alistetun kotiorjan väliltä.

Emmanuella ja viime vuosina toiseksi päätähdeksi kasvanut viisivuotias Success näyttävät, että tytön rooli voi olla moninaisempi. He ovat sanavalmiita, ovelia, näsäviisaita, joskus jopa epäkohteliaisuuteen saakka.

Itsetuntoa ei näiltä tytöiltä puutu. Yliopistossa vieraillessaan Emmanuella tietää kaikki vastaukset professorin kysymyksiin. Success taas huijaa naapurin miestä, joka pitää hänen nokkelia repliikkejään pelkästään käsikirjoitettuina.

Perjantaisin YouTubessa julkaistavat videot kuvataan Lagosissa alueilla, joita voisi kai sanoa köyhiksi, vaikka loistokkaampaakin olisi Nigeriasta näyttää. Mark Angel haluaa näyttää, miten tavalliset ihmiset elävät, ja videoista saakin ihan hyvän kuvan arkielämästä afrikkalaisessa suurkaupungissa.

Nigerian ”Nollywood” on Afrikan filmituotannon keskus. Mark Angelilla ja hänen työryhmällään ei ole muodollista näyttelijä-, kuvaaja- tai ohjaajakoulutusta, mikä kyllä näkyykin videoissa.

”Päätimme vain alkaa kuvata juttuja, jotka ovat hauskoja omasta ja kaveriemme mielestä”, Mark Angel kertoo sähköpostihaastattelussa. ”Nyt tämä harrastus-työ antaa elannon ja vaurautta, ei ainoastaan meille vaan ihmisille ympärillämme.”

”Emme olisi ikinä uskoneet, että tästä tulee näin iso juttu. Tänä vuonna suunnitelmissamme on päästä vähän enemmän valtavirtakomediaan”, hän kertoo.

Koulunkäynti jatkuu

Emmanuella on vaihtelevien lähteiden mukaan ansainnut muutaman tähteytensä vuoden aikana kymmenistä satoihin tuhansiin dollareita. Angelin mukaan YouTube-kanavan tilaajista vain viidesosa on Afrikasta.

Kansainvälisiä huomionosoituksiakin on Nigerian kuuluisimmalle lapsitähdelle sadellut, muun muassa ”Best new comedienne & Princess of Comedy” -palkinto Australiasta vuonna 2016.

Molemmat tytöt käyvät silti edelleen koulua ja menestyvät siellä hyvin. Alla oleva video ei siis kuvaa todellisuutta.

Video: Mark Angel Comedy

Lasten oikeudet genderlapsetinternetkulttuuri Nigeria

Lue myös

Maskimainos, kaksi ihmistä ja autoja kadulla.

Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut

Lähes viisi miljonaa lasta tarvitsee apua neljässä maassa, ja määrä on noussut 60 prosenttia koronaviruspandemian aikana. Perheet joutuvat nyt valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä, kertoo Pelastakaa Lapset.
Vauva saamassa rokotusta lähikuvassa.

Lapsikuolleisuus laski viime vuonna ennätysalas – Korona uhkaa kääntää hyvän kehityksen

Miljoonia lapsia on pelastettu viime vuosikymmeninä muun muassa turvallisempien synnytysten ja rokottamisen avulla. Koronan takia terveyspalveluissa on kuitenkin häiriöitä, mikä voi maksaa monien lasten hengen, pelkäävät Unicef ja WHO.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.