Näkökulmat Lasten oikeudet

Nigerialaiset tyttökoomikot valloittavat maailmaa – 8-vuotias Emmannuella rikkoo afrikkalaistyttöihin liitettyjä stereotypioita

Afrikkalaisesta tytöstä voi tulla mieleen jotain Boko Haramin pakkonaitetun lapsimorsiamen ja silvotun, alistetun kotiorjan väliltä. Nigerian Lagosiin sijoittuvilla videoillaan YouTube-tähdiksi kasvaneet Emmannuella ja Success osoittavat, että tytön rooli voi olla moninaisempi, kirjoittaa Anna Berghäll.
Kuvakaappaus: koomikko Emmannuella Samuel videolla
8-vuotiaasta Emmannuellasta on tullut iso YouTube-tähti Nigeriassa (Kuva: Kuvakaappaus Emmannuellan YouTube-videolta)

Vaatimaton takapiha afrikkalaisessa kaupungissa. Opettaja pyytää lapsia mainitsemaan jonkun ison eläimen. Tulee muutamia oikeita vastauksia, kunnes pieni tyttö ehdottaa kovalla äänellä ”se iso kala, joka nielaisi Joonan raamatussa!”

Opettaja kiivastuu, koska eläintieteitä opiskelleena hän tietää, ettei ihminen mahdu valaan kurkusta alas. Tyttö toteaa, että hän voi kysyä Joonalta sitten, kun tapaa tämän taivaassa. ”No entä, jos se sinun Joonasi ei ole taivaassa?” kysyy opettaja. ”Kysy sinä häneltä sitten helvetissä, kun joudut sinne”, napauttaa tyttö.

Video: Mark Angel Comedy

Tyttö on nigerialainen Emmanuella Samuel, joka tunnetaan koomikkona nimellä Little Emmanuella. Vuonna 2010 syntynyt Emmanuella on valtavan suosittu YouTube-videoidensa ansiosta. Niitä tuottaa Emmanuellan sedän 2012 perustama tuotantoyhtiö, näyttelijästudio Mark Angel Comedy, jonka YouTube-kanavalla on yli kolme miljoonaa tilaajaa.

Videoilla on lähes 10 miljoonaa katselukertaa ympäri maailmaa. Emmanuella ja muut lapset joutuvat erilaisiin hankaliin tilanteisiin, usein aikuisten ajattelemattomuuden vuoksi, tai sitten niissä esitetään meilläkin tuttuja vitsejä, kuten videossa Cho cho cho.  Videolla lehteä lukeva mies hermostuu tyttöjen jatkuvasta kälätyksestä ja saa älykkäältä Emmanuellalta nenilleen.

Kaksi nauravaa tyttöä
Success (vas.) ja Emmannuella ovat Nigerialaisen komiikan kuningattaria. (Kuva: Mark Angel Comedy)

Lämmintä arjen realismia ankeuden sijaan

Afrikkalaisesta tytöstä mieleen tuleva stereotypia saattaa olla jotain Boko Haramin pakkonaitetun lapsimorsiamen ja silvotun, alistetun kotiorjan väliltä.

Emmanuella ja viime vuosina toiseksi päätähdeksi kasvanut viisivuotias Success näyttävät, että tytön rooli voi olla moninaisempi. He ovat sanavalmiita, ovelia, näsäviisaita, joskus jopa epäkohteliaisuuteen saakka.

Itsetuntoa ei näiltä tytöiltä puutu. Yliopistossa vieraillessaan Emmanuella tietää kaikki vastaukset professorin kysymyksiin. Success taas huijaa naapurin miestä, joka pitää hänen nokkelia repliikkejään pelkästään käsikirjoitettuina.

Perjantaisin YouTubessa julkaistavat videot kuvataan Lagosissa alueilla, joita voisi kai sanoa köyhiksi, vaikka loistokkaampaakin olisi Nigeriasta näyttää. Mark Angel haluaa näyttää, miten tavalliset ihmiset elävät, ja videoista saakin ihan hyvän kuvan arkielämästä afrikkalaisessa suurkaupungissa.

Nigerian ”Nollywood” on Afrikan filmituotannon keskus. Mark Angelilla ja hänen työryhmällään ei ole muodollista näyttelijä-, kuvaaja- tai ohjaajakoulutusta, mikä kyllä näkyykin videoissa.

”Päätimme vain alkaa kuvata juttuja, jotka ovat hauskoja omasta ja kaveriemme mielestä”, Mark Angel kertoo sähköpostihaastattelussa. ”Nyt tämä harrastus-työ antaa elannon ja vaurautta, ei ainoastaan meille vaan ihmisille ympärillämme.”

”Emme olisi ikinä uskoneet, että tästä tulee näin iso juttu. Tänä vuonna suunnitelmissamme on päästä vähän enemmän valtavirtakomediaan”, hän kertoo.

Koulunkäynti jatkuu

Emmanuella on vaihtelevien lähteiden mukaan ansainnut muutaman tähteytensä vuoden aikana kymmenistä satoihin tuhansiin dollareita. Angelin mukaan YouTube-kanavan tilaajista vain viidesosa on Afrikasta.

Kansainvälisiä huomionosoituksiakin on Nigerian kuuluisimmalle lapsitähdelle sadellut, muun muassa ”Best new comedienne & Princess of Comedy” -palkinto Australiasta vuonna 2016.

Molemmat tytöt käyvät silti edelleen koulua ja menestyvät siellä hyvin. Alla oleva video ei siis kuvaa todellisuutta.

Video: Mark Angel Comedy

Lasten oikeudet genderlapsetinternetkulttuuri Nigeria

Lue myös

Nepalin lippu kahden muun lipun välissä, taustalla rakennuksia

Nepalin viranomaisten epäillään sekaantuneen laittomiin adoptioihin

Manju ja Bhimsen Khadka antoivat poikansa lastenkotiin, koska toivoivat näiden pääsevän kouluun. Pojat kuitenkin adoptoitiin Italiaan vanhempien tietämättä. Tapaus ei ole Nepalissa harvinainen.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Lapsia istuu lattialla piirustus- ja kirjoitusvälineiden kera

Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina

Konflikteissa vammautuneiden tai tapettujen lasten määrä on kolminkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. Yksi vaarallisimmista maista on Syyriassa, jossa puolet lapset ei ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.