Näkökulmat Työ kehitysmaissa

Näkökulma: Tuottavuusloikka Filippiineillä

Filippiiniläiseen työkulttuuriin on saatu iskostettua, että työvuoron jälkeen tehtävä työ on hyvän tahdon osoitus työnantajaa kohtaan, kirjoittaa Anna Berghäll-Enowbikah Tabe. 
(Kuva: rustinpc / Flickr.com / cc 2.0)

Artikkeli on julkaistu alun perin SASKin Työmaana maailma -lehden numerossa 4/2015.

Filippiinien pikaruokaravintoloissa on tavallista, että työntekijä joutuu tekemään ennen työvuoroaan tai sen jälkeen ilmaista työtä. Esimerkiksi kassatyöntekijä laskee kassan ja keittiön puolella puhdistetaan työvälineet.

McDonald's käyttää ilmaistyöstä nimitystä turnover work, liikevaihtotyö. Paikallinen pikaruokaketju Jollibee puhuu hyväntekeväisyystyöstä, ja filippiiniläiseen työkulttuuriin onkin saatu iskostettua, että työvuoron jälkeen tehtävä työ on hyvän tahdon osoitus työnantajaa kohtaan. Työnantaja on myös menestyksekkäästi tuonut esiin "yhteenkuuluvuuden" ja "omistajuuden" käsitteitä työntekijöille.

Työntekijät hyväksyvät laajalti ilmaistyön, selvisi ammattikeskusjärjestö SENTROn alaisen Respect-hankkeen haastatteluissa. Heidät on saatu uskomaan, että on heidän velvollisuutensa esimerkiksi valmistella ravintola seuraavaa työvuoroa varten (toki tämä ei selitä, miksi valmistelutyöstä ei pitäisi maksaa).

"Suomessakin ilmaistyö voi olla vaaliteema, mutta vähän eri näkökulmasta."

Respect-hanke selvitti 2013, että keskimäärin pikaruokaravintolan työntekijä tekee joka päivä 40 minuuttia ilmaista työtä. Jos ravintolalla on 60 työntekijää, työnantajan saama hyöty on 17000 euroa vuodessa.

The Economist -lehti kehitti vähän kieli poskessa 1980-luvulla Big Mac -indeksinä tunnetun valuuttavertailun. Sen avulla vertaillaan valuuttakurssien arvoa ja ostovoimaa eri maissa.

Filippiiniläinen pikaruokaravintolan työntekijä saa palkkaa 80 senttiä tunnissa, mikä ei riitä esimerkiksi Bic Macin ostamiseen. Suomessa ravintolatyöntekijän alin tuntipalkka on kympin luokkaa, mikä ei sekään ole mikään ökypalkka, mutta sillä saa kokonaisen Bic Mac -aterian (6–7 euroa). Tuhannen peson eli noin 24 euron minimikuukausipalkkaa ansaitsevan työntekijän lompakkoon ilmaistyö teki vuodessa lähes 300 euron suuruisen loven, jos työvuoro oli kuusituntinen.

Ilmaistyö on palkan varastamista, mikä on vakava työoikeuksien rikkomus, sanoi Respectin jäsenhankkija Joanna Coronacion vieraillessaan Suomessa marraskuussa. Respect käyttää tätä pikaruokatyöntekijöiden työelämän merkittävintä epäkohtaa jäsenhankintatyössään ja aikoo tehdä siitä kansallisen teeman ensi vuoden vaaleissa.

Suomessakin ilmaistyö voi olla vaaliteema, mutta vähän eri näkökulmasta.

Kirjoittaja on Työmaana maailma -lehden ja SASKin verkkosivujen toimittaja.

NäkökulmaTyö kehitysmaissa ihmisoikeudettyöyhtiöt Filippiinit SASK ryTyömaana maailma

Lue myös

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.