Näkökulma: Nenäpäivä – vastenmielinen vai vaikuttava? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Nenäpäivä – vastenmielinen vai vaikuttava?

Jos kehitysyhteistyön ammattilaiset eivät pysty popularisoimaan työtään, kansan syviltä riveiltä on turha odottaa tukea, kirjoittaa Kirsi Peltola.

(Kuva: Nenäpäivä)


Kuulun itse niihin ihmisiin, jotka ovat suhtautuneet Nenäpäivään kovin kaksijakoisesti: onhan se nyt niin vastenmielistä tuollaisella pelleilyllä viedä eteenpäin kehitysyhteistyön jaloa aatetta… Tänä vuonna olen joutunut kyseenalaistamaan omaa asennettani ja yrittämään ulos ammattilaiskuplastani: jos me kehy-työn asiantuntijat emme pysty popularisoimaan työmme tärkeyttä, niin turhaa on kansan syviltä riveiltä tukea odottaa esimerkiksi budjettileikkausten suhteen.

Nenäpäivä tekee tämän ärsyttävällä, banaalilla mutta samalla hervottoman hauskalla ja oivaltavalla tavalla. Huumori on yksi tärkeä työkalu, joka joskus tahtoo työkalupakistamme unohtua. "Pakko on välillä nauraa", totesi Marko Bjurström Nenäpäivän avaustilaisuudessa – ja täytyy myöntää, että naurulla on tuolla kehy-kentälläkin päästy yli hankalista tilanteista.

Yllättäen meillä on samanlainen asetelma kuin Etiopiassa: valtio saattoi kiristää kansalaisjärjestöjen toimintaehtoja valtavasti juuri siksi, etteivät kansalaiset nousseet niitä puolustamaan. Järjestöjen toiminta tuntui liian kaukaiselta ja abstraktilta omassa arkipäivässä.

"Suomenkin järjestökentälle tutumpia sanoja ovat monitorointi, resilienssi tai indikaattorit, emmekä osaa panostaa show-meininkiin tai markkinointiin."

Suomenkin järjestökentälle tutumpia sanoja ovat monitorointi, resilienssi tai indikaattorit, emmekä osaa panostaa show-meininkiin tai markkinointiin. Eikä meidän ole tarvinnutkaan, kun viereisen loossin kollegat ovat hoitaneet sen puolen. Me kehytyöntekijät olemme rauhassa saaneet keskittyä siihen, mitä parhaiten osaamme: laadukkaaseen, sinnikkääseen maailman parantamiseen. Kampanjointi ja yhteistyö yritysten kanssa ei heti lähde luontevasti liikkeelle, mutta meillä on paljon toisiltamme oppimista.

Työstämme löytyy montakin Isoa Tarinaa, jos vain osaamme hehkuttaa onnistumisiamme ja tehdä työmme merkitystä ymmärrettäväksi vaikuttamatta tylsältä. Kuulostaako lapsityövoimasta kertova video kiehtovalta? Useimmille suoraan sanoen ei – mutta suosittelen lämpimästi tsekkaamaan Nenäpäivä-shown 6.11, tai sitten nappaamaan tuon videon somesta jälkeenpäin. Huikean hauska.

Keskustellaan me edelleen omissa piireissä spesifillä asiantuntijakielellä sustainabiliteetista ja pidetään huolta siitä, ettei strategioita roiskaista isolla pensselillä. Mutta sitä isoakin pensseliä ja kirjavaa maalivalikoimaa tarvitaan!

Kirjoittaja on Pelastakaa Lasten lapsen oikeuksien neuvonantaja.

Lisää uusi kommentti