Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena

Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana, kirjoittaa Ulla Kärki.

(Kuva: Nicole Robicheau, IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Artikkeli on julkaistu alun perin Kirkon Ulkomaanavun blogissa.

Yksikään ihminen ei kuollut hurrikaani Matthew’n takia Haitissa viime kuussa. Ne sadat kuolleet, joista media on raportoinut, kuolivat köyhyyden, kodittomuuden, surkean infrastruktuurin, avustusjärjestöjen ammattitaidottomuuden, hallituksen ja yhteiskunnan toimimattomuuden sekä maailmanlaajuisen apatian takia.

Kun joku kuolee syöpään, mutta sydämen pysäyttää infektio, ei sanota, että hän kuoli infektioon, vaan syöpään. Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana.

Näin kirjoittaa Haitissa asuva Lee Reinboth blogissaan. Paljon viisaammin ei voi sanoa. Olen samaa mieltä täydestä sydämestä. Luonnonkatastrofeissa kuolee vain äärimmäisen harvoin ihmisiä, jotka asuvat isoissa ja hyvin rakennetuissa taloissa ja joilla on tarvittaessa mahdollisuus pakata ruokaa mukaan, laittaa turvavyöt kiinni ja ajaa autollaan turvalliselle alueelle. Hirmumyrskyt tappavat heitä, jotka asuvat laudoista, pellistä, mudasta ja heinästä kyhätyissä hökkeleissä slummeissa tai syrjäisissä kylissä. Heitä, jotka ovat kodittomia, osattomia, turvattomia.

"Vaikka humanitaarinen apu on todella tärkeää, se on vain ensiapua."

Kyllä ihmiset taistelevat. Eräs isä oli sitonut itsensä ja lapsensa köydellä ylös puunrunkoon kiinni, jotta tulva ei veisi heitä mennessään. He pelastuivat.

Meillä Suomessakin on köyhyyttä, eriarvoisuutta ja ongelmia. Mutta suomalaisena voi silti olla vaikea kuvitella, millaista olisi elää maassa, jossa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa, vakuutuksia ei voi ottaa, eläkettä ei saa, hallinto on korruptoitunut eikä poliisiin voi luottaa. Kun tämän päälle menettää kotinsa hirmumyrskyn seurauksena, jää kirjaimellisesti tyhjän päälle.

Me kaikki varmasti toivoisimme, että jos itse olisi kriisitilanteessa, saisi apua.

Vaikka tämä nykyinen avustusjärjestelmä on kaukana täydellisestä, niin maailma olisi kuitenkin paljon huonompi paikka ilman sitä.

Tälläkin hetkellä avustustyöntekijät Haitissa ja monessa muussa maassa tekevät upeaa työtä, että hädässä olevat ihmiset saisivat apua.

Mutta vaikka humanitaarinen apu on todella tärkeää, se on vain ensiapua. Maailmamme haaste on, miten varautua ja valmistautua katastrofeihin niin, että kukaan ei kuole. Haasteeseen pitää vastata. Apatiasta pitää herätä.

Paras lääke on vähentää köyhyyttä. Miksi sadat ihmiset kuolivat Haitissa? Koska he olivat liian köyhiä voidakseen valmistautua lähestyvään katastrofiin.

Ulla Kärki työskentelee tiedottajana Kirkon Ulkomaanavussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia