Näkökulma: Arktisen öljynporauksen pysäyttäminen on Suomen ilmastoliikkeen tehtävä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Arktisen öljynporauksen pysäyttäminen on Suomen ilmastoliikkeen tehtävä

Öljy-yhtiöt haluvat Arktikselle poramaan öljyä sulavan jään alta. Eikö tämä ole sulaa hulluutta? kysyy Tapio Laakso.


Artikkeli on julkaistu alun perin Ilmasto.orgin blogissa.

Ilmastonmuutos rikkoo (taas) lämpötilaennätyksiä. Toukokuu oli mittaushistorian lämpimin, samoin alkuvuosi. Joulukuussa Pariisissa käydään (taas) ratkaiseva kierros ilmastoneuvotteluja.

On turha toivoa, että kansainvälinen neuvotteluprosessi voisi itsessään saada aikaan mitään käänteentekevää. Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää katseen kääntämistä pois Pariisista takaisin kotirintamalle. Neuvottelut eivät voi edistyä, elleivät valtiot ole valmiita torjumaan ilmastonmuutosta kotona.

Yleiset sitoumukset siitä, että ollaan valmiita tekemään jotain vuoten 2050 mennessä, ovat paljon helpompia kuin paljon käytännöllisemmät päätökset. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on nostanut ilmastonmuutoksen torjunnan toisen kautensa painopisteeksi. Tästä huolimatta Obama näyttää vihreää valoa Shellille, joka on aloittamassa arktisen öljynporauksen Alaskassa. Obama on yleisellä tasolla hyväksyvinään ilmastotieteen tulokset, mutta käytäntö vie väärään suuntaan.

Mikäli ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset halutaan välttää, ei uusia alueita voida enää avata öljynporaukselle. Jo nykyisellään meillä on tiedossa aivan liikaa öljyä, kaasua ja hiiltä poltettavaksi. Arktinen jääpeite sulaa nopeasti, mutta öljy-yhtiöt haluavat alueelle poraamaan lisää öljyä sulavan jään alta. Eikö tämä ole hulluutta, sulaa itsetuhoisuutta?

Suomi on mukana tässä hulluudessa.

Valtionyhtiö Arctia Shipping vuokraa Shellille kahta jäänmurtajaa. Lisäksi kolmaskin murtaja on lähdössä tänä kesänä offshore-hommiin Grönlantiin auttamaan öljynetsintään liittyvissä seismisissä testauksissa. Arctia Shipping on rakentamassa liiketoimintaansa yhä vahvemmin arktisen öljynporauksen tukitoimintojen varaan. Siis Arctia menestyy, mikäli ilmastonmuutoksen torjunnan sijaan arktisia alueita avataan laajasti öljynporaukselle.

"Onneksi kaikkia näitä hulluja hankkeita vastaan on noussut vahvoja kansanliikkeitä."

Suomalainen valtionyhtiö siis lyö vetoa ilmastonmuutoksen torjunnan epäonnistumisen puolesta ja Suomen valtion omia ilmastositoumuksia vastaan. Samanlaisia yrittäjiä löytyy tietysti joka maasta: Statoil yrittää epätoivoisesti pitää Norjan kiinni öljytaloudessa, Kanadassa valtavia alueita muutetaan mordoriksi öljyhiekkojen vuoksi ja ruotsalainen Vattenfall on ollut valmis häätämään kokonaisia kyliä uusien ruskohiilikaivosten avaamiseksi Eurooppaan(!). Mikäli tällainen bisnes sallitaan, ei millään ilmastoneuvotteluilla voida ratkaista mitään.

Onneksi kaikkia näitä hulluja hankkeita vastaan on noussut vahvoja kansanliikkeitä. Fossiilisijoituksia kritisoiva divestment-liike sai äskettäin suuren voiton, kun Norjan valtava öljyrahasto päätti luopua hiilisijoituksistaan. Seattle, jonka satamaa Shell käyttää arktisen öljynporauslaivastonsa tukikohtana, on suorastaan kuhissut aktivismia viime viikkojen aikana. Liikkeet vastustavat fossiilitaloutta ja vaativat käännettä kohti energian tehokkaampaa ja fiksumpaa käyttöä ja uusiutuvaa energiantuotantoa.

Siksi suomalaisen ilmastoliikkeen tehtävä on vetää meidän omistamamme jäänmurtajat irti ilmastotuhosta. Meidän on toimittava Suomessa ja pysäytettävä kotimaiset ilmastorikolliset!

Mielenosoitus: Pelasta Arktis – meidän murtajat irti ilmastotuhosta! Perjantaina 3.7. klo 14.30 Helsingin kansalaistorilla.

Kirjoittaja koordinoi Greenpeacen Arktis-kampanjaa Pohjoismaissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia