Kuinka hiljentää seksityöntekijän ääni? Neljä vaientamisen tapaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuinka hiljentää seksityöntekijän ääni? Neljä vaientamisen tapaa

Ei seksityöntekijöitä tarvitse oikeasti kuunnella, kirjoittaa Anna Heinonen (sarkastisesti).

(Kuva: Sarah-Ji / cc 2.0)

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Pro-tukipisteen blogissa. Lue lisää täältä.

Häiritseekö sinua kaikkialta kantautuva seksityöntekijän ääni? Oletko kyllästynyt siihen, kuinka kaikkiin seksityötä käsitteleviin seminaareihin kutsutaan puhumaan vain seksityöntekijöitä? Toivoisitko, että poliitikot, kirjanoppineet ja muut asiantuntijat saisivat enemmän tilaa julkisessa keskustelussa?

"Pois huoli ja murhe, seksityöntekijän vaientamiseen on keinonsa!"

Vaikka kaikkiin seksityöntekijöihin negatiivisesti kohdistuva leima, stigma, hiljentää osan ihmisistä, jotkut seksityöntekijät uskaltautuvat kertomaan ajatuksistaan esimerkiksi täällä Pro-tukipisteen blogissa. Mikäli moinen kokemusperäinen tieto maailmasta loukkaa uskomuksiasi, suosittelen että otat käyttöön yhden tai useamman neljästä vaientamisen tavasta.

Siis pois huoli ja murhe, seksityöntekijän vaientamiseen on keinonsa!

1. Järkeile seksityöntekijän olevan "liian hyväosainen"

Mutta kannattaisiko joidenkin oikeuksia rajata, jos se suojelisi vielä haavoittuvampia? Se että muutama prostituoitu julistaa myyvänsä itseään vapaasta tahdosta ei tee toisten riistoa yhtään hyväksyttävämmäksi. (Lähde)

Kun törmäät seksityöntekijän mielipiteeseen mediassa, leimaa seksityöntekijä "liian hyväosaiseksi" puhumaan "huono-osaisempien" seksityöntekijöiden puolesta. Hän on poikkeusyksilö ja poikkeuksia on tunnetusti harvassa. Muista, että seksityöntekijän tulee edustaa kommenteillaan aivan kaikkia seksityöntekijöitä, joka ainoaa. Ei sen väliä, että muunlaista työtä tekevillä ei ole samanlaista velvoitetta.

Jätä samaan aikaan epäselväksi, ketä nämä hyvä- ja huono-osaiset tarkalleen ottaen ovat. Jos seksityöntekijä on saanut vähänkään puhetilaa, hän on selvästi hyväosainen. Huono-osaiset sen sijaan ovat niin huonossa osassa, ettei heitä voi mitenkään tavoittaa, saati sitten saada puhumaan ajatuksistaan ja kokemuksistaan julkisesti. Silti sinä tiedät, mikä heille on parasta. Älä missään nimessä kerro, miten tiedät sen tai millä valtuuksilla puhut heidän puolestaan.

2. Esitä seksityöntekijän todellisuuskäsitys vääristyneenä

Alian tie prostituutioon alkoi kun hän jätti koulun kesken ja muutti yhteen poikaystävänsä kanssa. Hän alkoi toimia prostituoituna taloudellisten ongelmien ja rakkauden takia. Pian marijuana, kokaiini, amfetamiini ja alkoholi sekoittuvat elämään. (Lähde)

Päihteet, mielenterveysongelmat ja hyväksikäyttävät ihmissuhteet ovat seksityön arkipäivää ja niillä on ihana mässäillä mediassa! Jos joku seksityöntekijä kuitenkin väittää olevansa tasapainoinen, harkitusti aikuisiällä alalle ryhtynyt ihminen, tulkitse hänen todellisuuskäsityksensä sumentuneen edellä mainituista syistä. Ihmisraukka ei ymmärrä omaa parastaan tiedostamattomien traumojen vuoksi. Onneksi sinä tiedät, mikä on ongelman ydin.

Muista myös, että seksityöntekijät valehtelevat kroonisesti: […] jos olisin seksityöntekijä…useimmat meistä näyttelevät rohkeaa, ja rehellisesti sanoen, kuka haluaa ostaa surullisen huoran? Tarkoitan, että prostituutiossa on kyse näyttelemisestä. Olen se mitä haluat minun olevan. Olen himokas, olen iloinen…he eivät koskaan saisi asiakkaita jos he itkisivät kaduilla, mutta se on kaikki teeskentelyä. (Lähde, s. 3)

3. Puhu prostituutiosta kaikkiin naisiin, ja vain naisiin, kohdistuvana väkivaltana

Tasa-arvopolitiikan näkökulma seksikauppaan ehdotuksessamme on miesten väkivalta naisia ja lapsia kohtaan. Näkyvin muoto tästä epätasa-arvosta on miesten mahdollisuus ostaa ja hyväksikäyttää naisia ja lapsia ja kohdella heitä kulutushyödykkeinä. (Lähde, s. 55)

Seksityöntekijät ovat naisia, jotka myyvät seksiä miehille. Piste. Miehet tai transihmiset eivät myy seksiä. Jos joku myykin, niin hän on yksittäistapaus, eikä hänen mielipidettään tarvitse kysyä. Sinun mielipidettäsi sen sijaan tulee kysyä, sillä olet nainen tai tunnet jonkun naisen. Älä vaivaudu perustelemaan, miksi naiseutesi (tai tuntemasi naisen naiseus) antaa sinulle oikeuden puhua seksialalla toimivien ihmisten yli. Siinäkään tapauksessa, että myös he sattuvat olemaan naisia.

4. Keskustele seksityöstä olettaen ettei seksityöntekijöitä ole paikalla

En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että paikalla olisi seksityöntekijöitä kun puhun prostituutiosta. En usko että he ottavat osaa julkisiin tapahtumiin, sillä mitenpä he pääsisivät asunnoistaan ulos. Tai että olisivat jotenkin kiinnostuneita, tai ymmärtäisivät mitä sanon. (Tapani Puhua, kuvitteellinen, mutta yllättävän vaikutusvaltainen henkilö)

Puhu seksityöstä olettaen, ettei yleisössäsi ole seksityöntekijöitä. Ajattele, että seksityöntekijöiden ryhmä on "jossain tuolla", toisessa maailmassa. Analysoi ja osoittele! Viimeistään tämä vie mahdollisesti paikalla olevalta seksityöntekijältä halun ja rohkeuden edustaa avoimesti sitä ryhmää, jonka mieli ja keho on analyysin kohteena.

Eikö tunnukin paremmalta, hyvä lukija? Mikäli vielä kuulet seksityötekijän piipityksen syvältä marginaalista, jatka ohjeiden käyttöä systemaattisesti. Vakuutan sinulle, että pian seksityöntekijät ovat näkymättömissä ja kuulemattomissa siitä huolimatta, että he edelleen asuttavat tätä yhtä jakamaamme maailmaa.

Kirjoittaja työskenteli Pro-tukipisteen viestinnässä elokuusta 2013 toukokuuhun 2014 ja oppi lääkitsemään ahdistustaan sarkasmilla.

Lisää uusi kommentti