Kolumni: Uusiutuvaa energiaa fossiilisen tilalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolumni: Uusiutuvaa energiaa fossiilisen tilalle

Äärimmäisen saastuttavat energiantuotantomuodot lisääntyvät samaan aikaan, kun maapallon hiilidioksidipäästöt ovat ylittäneet pahimmatkin ennusteet, kirjoittaa Kumi Naidoo.

(IPS) -- Kun ympäristö muuttuu, älykkäät olennot sopeutuvat. Ilmaston ja talouden muutoksessa fiksut ihmiset suosivat vihreää energiaa. Lähes kolmannes sähköntuotannon lisäyksestä tuli uusiutuvista lähteistä vuonna 2011, mutta energia-alan "dinosaurukset" eivät luovuta helpolla.

Vaikka maailman tunnettujen fossiilisten polttoainevarojen polttaminen tärvelee ilmaston korjauskelvottomaksi, hiilisaasteilla rikastuvat dinosaurusyhtiöt haluavat löytää yhä lisää.

Shellin vuosikertomus 2012 väittää, että yhtiö rakentaa "parempaa energiatulevaisuutta", mutta esittelee avaintoimintoina uusia öljykenttiä, öljyn ja kaasun etsintää sekä öljyhiekan hyödyntämistä. Se merkitsee lisää fossiilisia polttoaineita, joita meillä ei olisi enää varaa polttaa.

Kun helposti hyödynnettävät fossiiliset polttoaineet niukkenevat ja niiden kulutus kasvaa, tuotannossa turvaudutaan yhä yltiöpäisempiin menetelmiin. Uusin hullutus on hydraulinen murtaminen (fracking). Siinä maan uumeniin pumpataan suurella paineella vettä, hiekkaa ja kemikaaleja. Kova paine lohkoo huokoista kiveä ja kaasua vapautuu.

Kallista viivytystaktiikkaa

Uusien menetelmien käyttöönotto on viivytystaktiikkaa. Hydraulinen murtaminen, syvänmeren poraus ja öljyhiekan hyödyntäminen edustavat vaarallisia fantasioita, joiden avulla meille uskotellaan, että uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvaa energiakumousta voidaan lykätä.

Viivytystaktiikka tulee kalliiksi. Hydraulinen murtaminen tarvitsee valtavasti vettä. Se uhkaa myrkyttää lähistön vesivarat ja voi aiheuttaa pieniä maanjäristyksiä. Lisäksi menetelmässä vapautuu tuntemattomia määriä metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu.

Kotimaassani Etelä-Afrikassa Shell on saanut luvan tutkia hydraulista murtamista Karoon alueella. Puoliaavikko uhkaa muuttua autiomaaksi, mutta Shell lupaa Etelä-Afrikalle työpaikkoja ja energiaa vuosikausien tarpeeksi.

Samoja lupauksia energiayhtiöt antavat joka puolella. Mutta kaivannaisten ohella ne vievät mukanaan vaurauden ja toivon. Kysykää nigerialaisilta ja venezuelalaisilta tai Kanadan alkuperäisasukkailta, joiden joet on myrkytetty ja perinteinen elämäntapa tuhottu.

Jos Etelä-Afrikka haluaa työpaikkoja ja energiaa, sen pitäisi perua Shellin toimilupa ja päästää pienet ja keskisuuret yritykset mukaan uusiutuvan energian tuotantoon. Valtion, jota on siunattu riittävällä määrällä auringonvaloa, tuulta ja aaltoja, ei tarvitse myydä tulevaisuuttaan tai antaa ruhjoa maitaan kaasun vuoksi.

Irti 1800-luvun teknologiasta

Fossiiliyhtiöt mainostavat hydraulisen murtamisen puhtautta, koska kaasun poltto saastuttaa vähemmän kuin hiilen. Maailma ei kuitenkaan kaipaa enempää poltettavaa kaasua, eikä kehittyviä talouksia pidä sitoa 1800-luvun teknologiaan.

Uudet äärimmäisen saastuttavat energiantuotantomuodot vahvistuvat samaan aikaan, kun maapallon hiilidioksidipäästöt ovat ylittäneet pahimmatkin ennusteet ja ilmastonmuutos alkaa vaikuttaa. Uusiutuvan energian ällistyttävä menestys viime vuosina kuitenkin osoittaa, että emme kerta kaikkiaan tarvitse lisää likaista energiaa.

Kuten kännykät syrjäyttivät lankapuhelimet, myös fossiilinen energia on korvattava uudella. Aurinkopaneelit asennetaan hetkessä kotiin, jonne valtakunnallinen sähköverkko ei ulottunut vuosikymmenten odottelusta huolimatta.

Kun maailmanlaajuinen sopimus kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisesta viipyy, puhtaat ja turvalliset energiaratkaisut ovat jokaisen yrityksen ja hallituksen – kansallisen sekä paikallisen – vastuulla. Ja energiadinosaurusten ajaminen sukupuuttoon on jokaisen kansalaisen asia.

Kumi Naidoo on kansainvälisen Greenpeacen toiminnanjohtaja.

Kommentit

Maakaasun käyttö on peräisin 1800-luvulta, hiili 1700-luvulta. Uusiutuvat, kuten vesivoima on peräisin Mesopotamiasta vuodelta 3000 eea, tuulivoima Persiasta 600 eea. Puuta on poltettu jo 300000 vuotta sitten.

Valon muuntaminen sähköksi keksittiin samoihin aikoihin ydinvoiman kanssa 1950-luvulla, aiheita käsittelevät teoriat joitain kymmeniä vuosia tätä aiemmin, joten ne ovat käyttämistämme energiamuodoista uusimmat.

Koskeeko vanhoista energialähteistä eroon hankkiutuminen pelkästään kaasua?

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia