Näkökulmat

Kolumni: Keskiluokalla menee huonosti

Maailman vauraus keskittyy yksille ja köyhyys toisille, kirjoittaa Roberto Savio.

(IPS) -- Maailman jako köyhään etelään ja rikkaaseen pohjoiseen on murentunut globalisaation myötä. Nyt etelässäkin on vaurautta ja pohjoisessa kolkkia, jotka muistuttavat kehitysmaita.

Kaksinapaisuus on kadonnut myös kylmän sodan itä–länsi-akselista. Uudet toimijat tekevät nykymaailmasta moninapaisen.

Kiina ja Aasia ovat nousseet rahoitusmaailman hermokeskuksiksi, mutta alueen merkitys on vähäinen kulttuurin ja politiikan alalla. Samalla länsimaalaiset puolustavat yhä linnakettaan ja suhtautuvat muihin ennakkoluuloisesti.

Maailman muuttumista paetaan populismiin. Vanhoista hyvistä ajoista unelmoivat nationalistiset ja muukalaisvihamieliset liikkeet vahvistuvat Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Pankkiirit rikastuvat

Monet amerikkalaiset karsastavat Eurooppaa ja sen yrityksiä ylläpitää hyvinvointivaltiota. Euroopassa kuitenkin otetaan mallia Yhdysvalloista, eritoten pankkialalla. Lähes 2 000 eurooppalaista pankkiiria ylti viime vuonna yli miljoonan euron ansioihin.

Myös teollisuudessa kuilu johdon ja henkilökunnan palkkojen välillä laajeni.

Yhdysvalloissa JPMorgan Chase -pankki kertoo pääjohtajansa ansainneen viime vuonna yli 20 miljoonaa dollaria, missä on 74 prosenttia kasvua edellisvuodesta. Samana vuonna pankki maksoi 20 miljardin dollarin sakot ja vältti täpärästi rikossyytteen.

Myös espanjalainen BBVA-pankki paransi palkitsemistaan: johtajan tulot nousivat 2013 seitsemään miljoonaan dollariin.

Nuoret köyhtyvät

Yhdysvalloissa vaatekauppiaat ihmettelevät nyt nuorten ostajien katoamista. Nuorten vaateostokset kutistuivat 6,4 prosenttia viime vuoden loka-joulukuussa loppukesään verrattuna.

Työttömyys on Yhdysvalloissa keskimäärin 6,7 prosenttia, mutta 16–19-vuotialla 20,2 prosenttia. Euroopassa nuorten työllisyystilanne on vielä paljon kehnompi.

Italiassa enemmistö yli 35-vuotiaista sinkuista asuu vanhempiensa luona. Alemman keskiluokan suosimat liikkeet ovat vakavissa vaikeuksissa, mutta kalleimmilla kaupoilla menee hyvin.

Kaikki tämä kertoo sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymisestä. Tilastot vahvistavat, että talouskasvun hedelmät ovat viime vuosina kasautuneet lähes yksinomaan maapallon väestön vauraimmalle prosentille.

Vastustajat vähenevät

Yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja tulojen uusjaon puolesta vuosisadan ajan taistellut keskiluokka on nopeasti katoamassa.

London School of Economicsin tutkimuksen mukaan olemme 16 vuodessa taantuneet eriarvoisuudessa kuningatar Viktorian ajan (1837-1901) tasolle.

Maailman valtiot sitoutuivat vuonna 2000 YK:ssa vuosituhannen kehitystavoitteisiin, mutta useimmat niistä ovat kaukana toteutumisesta, ja määräaika umpeutuu ensi vuonna.

Nykymenon ainoaksi arvostelijaksi näyttää jääneen uusi paavi Franciscus, joka on ainakin toistaiseksi jaksanut yhä uudelleen korottaa äänensä syrjäytyneiden kasvavan joukon puolesta.

Näkökulma köyhyystyötalouskuluttaminen Suomen IPS

Lue myös

Nuorten väkivaltainen radikalisoituminen Jordaniassa

Kun yhteiskunta ei tarjoa tukea ja vaihtoehtoehtoja, nuori saattaa kääntyä ääriliikkeiden puoleen.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.