Näkökulmat Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Jälleen kolumni pakolaisista?

Myös tulokkaiden on saatava äänensä kuuluviin ja olemassaolonsa huomioiduksi, muistuttaa Katarina Pettersson.
(Kuva: Stefanie Eisenschenk / cc 2.0)

Artikkeli on julkaistu alun perin Amnesty-lehden numerossa 4/2015.

Pakolaiskysymys kiinnostaa, herättää tunteita ja luo mielipiteitä. Mediassa saamme lukea miten "pakolaisvirtaa" olisi hallittava, miten vastaanottokeskukset "vuotavat yli" ja miten olisi erotettava "lailliset" pakolaiset "laittomista". Voimasanat ja synkät ilmaisut muodostavat metaforien ja lukujen kanssa melkoisen sekamelskan. Samalla yhä useampi meistä on yhä voimakkaammin jotakin mieltä, ja valitettavasti kaikkein radikaaleimmat äänet ovat usein ne, jotka kuuluvat.

Tässä kuumentuneessa keskusteluilmapiirissä unohdamme helposti, mistä oikeasti keskustelemme ja mihin otamme kantaa. Puhumme pakolaisvirroista ja tulvista, mutta muistammeko, että kyse ihmisistä eikä luonnonvoimasta? Puhumme siitä, kenet tulisi tai ei tulisi päästää Suomeen, mutta unohdammeko – tai emmekö tiedä – ettei tämä ole meidän asiamme ratkottavaksi? Että turvapaikan hakeminen toisesta maasta onkin perustavanlaatuinen ihmisoikeus.

"Kahtiajakoa tekee yhä jyrkemmäksi se, että raja kulkee myös sukupuolten välillä."

On kokonaan toinen kysymys, kenellä on oikeus jäädä tänne. Mutta siitäkään ei sinun tai minun tarvitse olla yhtään mitään mieltä. Juuri sitä tarkoitusta varten meillä on olemassa viranomaiset sekä kansainvälinen lainsäädäntö.

Parhaillaan käydään yhä kiivaampaa loanheittoa niin kutsuttujen kukkahattutätien ja "rajat kiinni" -porukan välillä. Kahtiajakoa tekee yhä jyrkemmäksi se, että raja kulkee myös sukupuolten välillä. Monikulttuurisuuden puolestapuhujat ovat usein juuri "tätejä" ja naisia ja tyypillinen vastustaja on valkoinen, keski-ikäinen mies.

On hämmentävää, että molemmissa leireissä käytetään samoja argumentteja edistämään täysin vastakkaisia tavoitteita: ihmisoikeuksien, tasa-arvon, vapauden ja demokratian vaaliminen toimii perusteluna sekä muista kulttuureista tulevien ihmisten vastaanottamiselle että torjumiselle. Itseen kohdistuvia rasismisyytöksiä taas voidaan kieltää syyttämällä antirasisteja rasismista, sillä he eivät suvaitse rasisteja.

Tässä keskustelussa on erittäin haasteellista edetä rakentavaan suuntaan.

Tämän kaiken keskellä on olemassa riski, että sekä avoimen Suomen vastustajat että sen puolestapuhujat unohtavat tärkeimmän asian: sen, että tulokkaiden on saatava äänensä kuuluviin ja olemassaolonsa huomioiduksi. Heidän on voitava tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Meidän on ymmärrettävä, ettei merkitystä ole ainoastaan sillä, miten puhumme, vaan myös sillä, kuka puhuu. Mikäli teemme näin, tämä voi olla laatuaan viimeinen kolumni, jonka kirjoitan.

Katarina Pettersson on sosiaalipsykologi ja poliittisen retoriikan tutkija Helsingin yliopistolla.

NäkökulmaSiirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuusmedia Amnesty International

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

EU:n pitäisi ottaa enemmän vastuuta Bosnian pakolaistilanteesta eikä sysätä vastuuta kyynisesti rajojensa ulkopuolelle

Noin 1 400 pakolaista jäi ilman suojaa, kun Lipan pakolaisleiri paloi Bosnia ja Hertsegovinassa. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa tehokkaammin maan byrokraattiseen hallintoon, joka on kykenemätön tekemään ratkaisuja ihmisten hyväksi, tai ottaa itse vastuu pakolaisista, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kengät asvaltilla, taustalla meri.

Tuhannet siirtolaiset elävät surkeissa oloissa kuukausi Morian vastaanottokeskuksen palon jälkeen – Ihmiset pesytyvät meressä eikä kaikissa teltoissa ole lattiaa

Lesboksen saaren uudessa hätämajoituskeskuksessa ei ole suihkuja ja asukkaat kaivavat itse ojia välttääkseen telttojen tulvimisen. Järjestöt vaativat lisäämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden siirtoja Manner-Kreikkaan ja muualle Eurooppaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.