Helsingissä vastustettiin Pietarin homopropagandalakia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Helsingissä vastustettiin Pietarin homopropagandalakia

Pietarin kuvernöörin vierailu Finlandia-talolla innosti järjestöt ja yksityishenkilöt vastustamaan syrjivää lakia.

Pietarin kuvernöörin vierailu Finlandia-talolla kokosi ihmisoikeusjärjestöjä ja yksityishenkilöitä vastustamaan kaupungin uutta "homopropagandan" kieltävää lakia, jota pidetään paitsi ihmisoikeuksien, myös maan oman perustuslain vastaisena.

Helsingin pääkaupungiksi tulon 200-vuotisjuhlassa 12. maaliskuuta puhunut kuvernööri Georgy S. Poltavchenko sinetöi muutamia viikkoja sitten allekirjoituksellaan kiistanalaisen lain, joka kieltää seksuaalivähemmistöistä kertomisen alaikäisille Pietarissa.

Laki on Venäjän oman perustuslain sekä maan hyväksymien ihmisoikeussopimusten, kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksen, vastainen, sanovat mielenilmauksen järjestäneet Amnesty International ja Seta.

Järjestöjen mukaan laki ruokkii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vainoa ja hankaloittaa asiallisen tiedon jakamista.

"Lakia on perusteltu lasten suojelemisella, mutta juuri lasten ja nuorten on erityisen tärkeää saada asiallista tietoa perhemuotojen ja sukupuolen moninaisuudesta", sanoi Setan pääsihteeri Aija Salo.

Laki voimaan koko Venäjälle?

Pietarin lain rikkomisesta annettiin viime viikolla ensimmäiset sakot yksityishenkilöille. Lain avulla voidaan kieltää kaikki homo- ja biseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta käsittelevät julkaisut ja mielipiteenilmaisut.

"Laki on järkyttävä", kommentoi mielenosoitukseen osallistunut Veera.

"On pelottavaa, että Pietarissa on laki, joka mahdollistaa ihmisten vainoamisen sen perusteella, ketä rakastaa."

Vastaava laki on voimassa myös Arkangelin, Ryazanin ja Kostroman alueilla ja Venäjän federaation duumalle on juuri jätetty lakialoite, joka laajentaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen toiminnan kiellon koko Venäjälle. Pietarin tuore laki estää pietarilaisia aktivisteja toimimasta uutta lakiesitystä vastaan, koska myönteinen puhe seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on kielletty.

Järjestöt muistuttivat, että maantieteellinen läheisyys tekee siitä vieläkin tärkeämpää, että Suomen ja  Helsingin päättäjät ottavat lain tosissaan kansainvälisissä suhteissa ja hallitusohjelmassa.

"Helsingin ylipormestari Jussi Pajusella ja tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä on nyt erinomainen tilaisuus muistuttaa Helsingin ystävyyskaupungin kuvernööri Poltavchenkoa siitä, että Pietarissa hyväksytty laki on vastoin lukuisia Venäjän hyväksymiä ihmisoikeussopimuksia," totesi Pia Puu Oksanen Amnestyn Suomen osastosta.

Lisää uusi kommentti