Näkökulmat

Arktinen öljynporaus on todella syvältä

Nuuk on kaukana Kumi Naidoon kotikaupungista Etelä-Afrikassa, mutta kampanjointi ilmastonmuutoksen torjumiseksi vei hänet grönlantilaiseen vankiselliin.
(Kuva: ezioman / Flickr.com / cc 2.0)

Ylitin sulkuvyöhykkeen ja kiipesin öljynporauslautalle 120 kilometrin päässä Grönlannin rannikosta. Minulla oli mukanani noin 50 000 ihmisen allekirjoitukset. He vaativat Cairn Energy -yhtiötä julkistamaan suunnitelmat, joilla se on varautunut torjumaan öljyvahinkoja poratessaan jäämeren syvyyksissä.

Halusin myös esittää henkilökohtaisen vaatimuksen porauksen lopettamiseksi välittömästi. Pidätykseni toi vetoomukseen tuhansittain lisää nimiä Greenpeacen nettisivuilla.

Tulin puolustamaan haavoittuvaa arktista ympäristöä ja olin 22. Greenpeacen aktivisti, joka on lähiviikkoina kiivennyt samalle öljynporauslautalle - ja päätynyt putkaan.

Mahdoton tehtävä salataan

Miten on mahdollista, että öljynporaus sallitaan Pohjoisella jäämerellä syvyydessä, jossa Deep Water Horizon -lautan suuronnettomuus tapahtui viime vuonna Meksikonlahdella? Pohjoisessa puhdistusoperaatio olisi likimain mahdoton. Eikö menneen valossa pitäisi vaatia lisää läpinäkyvyyttä ja julkista valvontaa, joka on nyt olematonta?

Cairnsin salamyhkäisyyden syy on selvä: öljyvahinkojen puhdistaminen olisi mahdotonta, ja ekosysteemi kärsisi valtavaa tuhoa. Grönlannin kalakannat katoaisivat, ja Cairns menisi konkurssiin. Se ei olisi hyvä alku pohjoisen öljyryntäykselle tai kannustin voittoja hamuaville sijoittajille.

Edellä on enemmän kuin riittävästi syitä lopettaa syvän meren öljynporaus. Syitä siihen ja öljystä luopumiseen on paljon enemmänkin.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö muuttaa ilmastoa ja sulattaa arktista jääpeitettä. Samalla pohjoisen luonto muuttuu. Kesäajan jääpeitteen raju kutistuminen on kova varoitus, mutta öljyteollisuus ja sitä myötäilevät poliitikot tulkitsevat sen kutsuksi poraamaan.

Köyhimmät kärsivät eniten

Ilmastonmuutos kurittaa jo maailmaa, ja köyhimmät kärsivät siitä eniten. Arktinen alue ei ole pelkästään ilmastonmuutoksen uhri, vaan se myös osaltaan voimistaa sitä.

Afrikkalaisena minua huolestuttavat pohjoisen odottamattoman lämpenemisen vaikutukset heikoimpiin ihmisiin kautta maailman. Lämpenevä Arktis voi muuttaa rajusti säätyyppejä tuhansien kilometrien päässä.

Jossain vaiheessa raja on vedettävä, ja minusta hetki on nyt ja paikka arktinen jääpeite. Sama koskee myös maailman sademetsiä ja ydinvoimaa Fukushiman katastrofin jälkeen. Lisäksi on lopettava rahan haaskuu fossiilisiin polttoaineisiin ja siirryttävä energiatehokkaaseen, puhtaaseen ja turvalliseen uusiutuvaan energiaan.

Luonnon laatima älykkyystesti

Kun minä istun vankilassa, Cairnsin vaarallinen porauslautta lähestyy etsimäänsä öljyä ja kaasua. Samalla se lähenee syvyyttä, jossa kohtalokas vuoto voi tapahtua. Salattu suunnitelma vahinkojen torjunnasta ei kuitenkaan tule meitä lähemmäs.

Samaan aikaan ilmastonmuutos lähestyy pistettä, josta ei ole paluuta. Fossiilisten polttoaineiden käyttö luo ilmastokaaoksen ja synnyttää äärimmäisiä sääilmiöitä. Merenpinta nousee, nälkä ja selkkaukset lisääntyvät.

Luonto on antanut varoituksen ja asettanut meidät älykkyystestiin, jossa ei ole varaa epäonnistua. Reaktioistamme riippuu, millaisessa maailmassa kohta elämme ja missä kunnossa jätämme sen lapsillemme... Oleskeluni Nuukissa jää lyhyeksi. Pian minut vapautetaan ja karkotetaan maasta. Hyödynnän tätä kokemusta marraskuussa, kun palaan kotiin Durbaniin lobbaamaan siellä pidettävän YK:n ilmastokokouksen osanottajia.

Lopetetaan typeryydet: sanotaan ei arktiselle öljylle ja kyllä ilmastokatastrofin uhasta vapaalle maailmalle.

Kirjoittaja on Greenpeacen pääsihteeri. Hänet pidätettiin Grönlannin vesillä 17.6. ja karkotettiin alueelta 21.6.

NäkökulmaArktiksen tulevaisuus ilmastonmuutosmaaperäuusiutuva energiaympäristöaktivismi Grönlanti

Lue myös

Nuorten väkivaltainen radikalisoituminen Jordaniassa

Kun yhteiskunta ei tarjoa tukea ja vaihtoehtoehtoja, nuori saattaa kääntyä ääriliikkeiden puoleen.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.