Amnesty: Emme voi tehdä viranomaisten työtä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Emme voi tehdä viranomaisten työtä

Suomen on osoitettava, ettei se hyväksy kidutusta ja tutkittava salaiset vankilennot, sanoo Amnestyn terrorismiasiantuntija Julia Hall.

Amnesty voi auttaa vankilentojen tutkimisessa, mutta velvollisuus tutkia on täysin valtiolla, sanoi Julia Hall, Amnesty Internationalin terrorismin vastaisten toimien ja ihmisoikeuksien asiantuntija.

"Me emme hyväksy ajatusta siitä, että toisten pitäisi tehdä tutkimustyö, joka viranomaisten tulisi tehdä."

Viime viikolla Helsinkiin saapuneen Hallin mielestä Suomella on laillinen velvollisuus tehdä puolueeton ja perusteellinen tutkinta CIA:n salaiseen pidätysohjelmaan liittyvistä vankilennoista maassa.

Myös Amnestyn Suomen osasto pyysi marraskuun alussa ulkoministeri Erkki Tuomiojalle suunnatussa kirjeessä, että Suomi tutkii epäilyttävät lennot perinpohjaisemmin.

Ulkoministeriö julkaisi lokakuun lopulla tietoja mahdollisesti vankilento-ohjelmaan liittyvistä lennoista. Amnesty sanoo sen olevan hyvä alku, mutta järjestön mukaan tiedot herättävät lisää kysymyksiä ja antavat aihetta kattaviin jatkotutkimuksiin.

Tuomioja on sanonut, että nyt vankilennot voi selvittää enää ihmisoikeusjärjestö, koska Yhdysvallat ei paljasta tietoja eikä viranomaisilla ole tarvittavia todisteita rikostutkinnan aloittamiseksi.

"Amnestyllä ei ole velvollisuutta tuoda todisteita hallitukselle, vaan hallituksella on velvollisuus tutkia asia ja katsoa, mitä se löytää", painotti Hall.

Hänen mielestään Yhdysvaltojen hiljeneminen asiassa ei ole peruste toimettomuudelle.

"Yhdysvallat ei ole tehnyt yhteistyötä kenenkään kanssa näitä operaatioita koskien, eikä meillä ole syytä olettaa, että se tekisi niin jatkossakaan."

Tuomioja oli ulkoministeri myös vankilento-ohjelman toimiessa vuosina 2001–2006.

Suomen osoitettava sitoutuvansa ihmisoikeuksiin

"Vaikuttaisi hyvin kiusalliselta, jos Suomen hallitus ei tutkisi tarkkaan operaatioita, joissa ihmisiä kidutettiin ja heitä hävisi", Hall painotti.

Jos asiaa ei tutkita, miten Suomi voi mennä muihin maihin kritisoimaan kidutuksia ja katoamisia, hän huomauttaa. Hänestä vasta puolueettoman tutkimuksen jälkeen maa voi sanoa, ettei ollut osallinen operaatiossa.

"Jos uskoo ihmisoikeuksiin, niin kuin Suomi sanoo uskovansa, -- sitoutumisen pitää alkaa kotoa."

"Täytyy olla yksi standardi. Me todella toivomme, että suomalaiset näkevät tarpeen tällaiselle johdonmukaisuudelle ja painostavat hallitustaan tutkimaan asian."

Hall muistuttaa, että Suomella on koko valtiokoneisto ja valtavat tietokannat käytössään. Se voi myös ottaa yhteyttä toisissa maissa asiaa tutkiviin tahoihin tai osalliseksi epäiltyihin hallituksiin.

Hän toivoo, etteivät Euroopan hallitukset vain jatkaisi tarinaa siitä, että väärinkäytöksiä ei tapahtunut heidän alueillaan. Nyt jonkun olisi myönnettävä, että operaatiossa oli myös eurooppalaisia osallisina.

"Me odotamme, että jokin eurooppalainen hallitus nousee ylös ja sanoo, että nyt riittää."

Salaisiin vankiloihin liitetyistä Euroopan maista Liettua on sanonut jättävänsä tutkimukset sikseen, Romaniassa asiaa ei ole tutkittu ja Puolassa syyttäjä tutkii asiaa parhaillaan. Tanska on tutkinut vankilentoja vuonna 2008 ja ilmoitti hiljan tekevänsä uuden tutkimuksen Grönlannin kautta lentäneistä lennoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia