Kampanjat

Suomi tukee Nepalin koulutussektoria 20 miljoonalla eurolla

Merkittävä osa tuesta suuntautuu koulutuksen laadun kehittämiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen.

Suomi tukee Nepalin yleissivistävän koulutuksen sektoriohjelmaa (School Sector Development Plan, SSDP) 20 miljoonalla eurolla vuosina 2016–2020.

Suomen Nepalin-suurlähettiläs Jorma Suvanto ja Nepalin valtiovarainministeriö allekirjoittivat tuen myöntämistä koskevan sopimuksen heinäkuussa. Myönnetty tuki on osa Suomen kehitysyhteistyön maaohjelmaa.

Tuesta 40 prosenttia kohdennetaan tavoitteisiin, joissa edistymistä mitataan kahdella indikaattorilla: toinen mittaa koulutuksen arviointia ja toinen saavutettavuuteen, osallistavuuteen sekä oppimisen tuloksiin liittyvän eriarvoisuuden vähenemistä. Loput 60 prosenttia tuesta suuntautuu ohjelman edistämiseen kokonaisuutena.

Suomen valitsemilla mittareilla pyritään seuraamaan erityisesti koulutuksen laatua ja oikeudenmukaisuutta, jotka ovat johdonmukaisesti painottuneet Nepalin yhteistyössä jo aiemmin.

Suomi tukee Nepalin koulutussektoria myös antamalla teknistä apua. Tällaista Nepalin opetusministeriö saa opetussuunnitelman, oppikirjojen ja opettajien koulutusmateriaalin kehittämiseksi. Lisäksi Suomen opetusvirasto tarjoaa Nepalin opetusministeriölle vertaistukea.

Suomi on tukenut Nepalin koulutussektoria osana kehitysyhteistyötä vuodesta 1999 saakka. Perusopetukseen pääsy Nepalissa on vuosina 2009–2016 kasvanut 73 prosentista 89 prosenttiin. Myös esikoulun käyminen on yleistynyt: kahdella kolmesta ekaluokkalaisesta on esikoulutausta, kun se vuonna 2009 oli vain yhdellä kolmesta. Peruskoulun sai päätökseen vuonna 2016 lähes 70 prosenttia oppilaista, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2013.

Koulutus on toinen Suomen kehitysyhteistyön maaohjelman pääkohteista Nepalissa.

Ulkoministeriö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.