Kampanjat

Suomi, lopeta sotatarvikkeiden vienti Jemenin sotaan

Jemenissä on menossa eräs maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Eduskunta on linjannut, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Niin Saudi-Arabia kuin Arabiemiraatit täyttävät nämä kriteerit. Suomen on heti lopetettava kaikkien sotatarvikkeiden vieminen Jemenissä sotiviin maihin.

Jemenissä on menossa eräs maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Kukaan ei tiedä montako kymmentä tuhatta ihmistä on kuollut jo vuosia jatkuneessa sodassa, joko osana väkivaltaisuuksia tai nälkään ja tauteihin. Kaikkia osapuolia epäillään sotarikoksista ja Amnesty on jo usean vuoden ajan julkaissut raportteja vakavista ihmisoikeusloukkauksista Jemenissä.

Vuoden alussa julkisuuteen tuli kuva suomalaisesta Patrian AMV 8×8 panssaroidusta miehistönkuljetusvaunusta sota-alueella Haysin kylässä Jemenissä. Vaunu on yksi Patrian vuonna 2016 Arabiemiraatteihin (UAE) myymästä 40 aseistamattomasta vaunusta, mutta kuvassa se oli aseistettu. Tammikuussa 2018, samaan aikaan kun kuva levisi julkisuuteen, valtioneuvosto kuitenkin myönsi jatkoluvan Patrialle miehistönkuljetusvaunujen varaosille.

Amnesty on jo keväästä 2016 vaatinut kansainvälistä aseidenvientikieltoa Jemenissä sotiville osapuolille, joihin kuuluvat niin Saudi-Arabia kuin Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Eduskunta on linjannut, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Suomi oli aloitteentekijä kansainvälisen asekauppasopimuksen solmimisessa. Sopimus kieltää aseviennin, jos vientiluvasta päätettäessä on tietoa, että aseita on käytetty sotarikoksiin. Sopimus vaatii myös huolellista arviointia tilanteissa, jossa aseita tai muita puolustusmateriaaleja saatettaisiin käyttää sotarikoksiin tai vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Lupaa ei saa myöntää, mikäli riski on huomattava. Sopimus myös kehottaa viejää käsittelemään lupaa uudestaan, jos se luvan myöntämisen jälkeen saa uutta tietoa.

Suomen tulisi eduskunnan linjausten ja kansainvälisen asekauppasopimuksen perusteella välittömästi lopettaa kaikki asevienti Jemenissä sotiviin maihin. Viime kuukausina niin Norja kuin Saksa on tehnyt tämän päätöksen.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä: https://www.amnesty.fi/vetoomukset/suomi-lopeta-sotatarvikkeiden-vienti-jemenin-sotaan/

Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.