Kampanjat

Plan auttaa Burundin pakolaisia Ruandassa ja Tansaniassa

Hätäapu keskittyy lastensuojeluun, väkivallan ehkäisemiseen sekä ruoka-apuun.
Tuhannet ihmiset ovat paenneet Burundin levottomuuksia Ruandaan ja Tansaniaan. Plan tukee pakolaisia leireillä ja vastaanottokeskuksissa kummassakin maassa.

"Oli sateinen yö, kun kuulimme laukauksia. Kaikki lähialueen asukkaat jähmettyivät kauhusta, ja seuraavina päivinä meritiet suljettiin, jotta ihmiset eivät pakenisi", 14-vuotias burundilainen Bosco kertoo.

Nyt Bosco on pakolaisena Ruandassa, jonne hän on tullut kymmenien tuhansien muiden väkivaltaisuuksia paenneiden burundilaisten tavoin. Ruandan lisäksi burundilaisia on paennut Tansaniaan. Kansainvälinen Plan tekee humanitaarista työtä kriisissä kummassakin maassa.

Planin työ keskittyy tällä hetkellä erityisesti lastensuojeluun sekä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan estämiseen vastaanottokeskuksissa ja pakolaisleireillä. Lisäksi Plan on jakanut ruokatarvikkeita keskuksiin ja leireille saapuville lapsille sekä hygieniatarvikkeita naisille ja tytöille.

"Kriisi riistää lapsilta mahdollisuuden koulunkäyntiin ja lisää suojelun ja psykososiaalisen tuen tarvetta – varsinkin jos he joutuvat eroon perheistään tai liikkuvat yksin", Plan Suomen humanitaarisen avun erityisasiantuntija Maritta Niskanen-Tamiru sanoo.

Tansaniassa Plan on yhteistyökumppaneidensa kanssa perustanut turvallisia leikki- ja oppitiloja. Lapsia myös rohkaistaan keskustelemaan vaikeuksista, joita he perheineen kokevat, ja sosiaalityöntekijät pyrkivät tunnistamaan lasten erityistarpeita ja mahdollisia hyväksikäyttötapauksia.

"Paikallisten viranomaisten on vaikea pysyä saapuvien pakolaismäärien tahdissa. Se rajoittaa esimerkiksi puhtaan veden ja sanitaatiomahdollisuuksien saatavuutta. Myös aliravitsemuksen merkit ovat monien lasten kohdalla selvästi nähtävillä, kun he tulevat leireille", Niskanen-Tamiru toteaa.

Bosco asuu tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa, joka on huonokuntoisista taloista koostuva entinen maatalouskeskus.

"Aina kun sataa, muut ihmiset tulevat meidän talollemme, koska tämä ei vuoda niin paljon kuin muut. Väkeä on niin paljon, että osa ihmisistä joutuu nukkumaan yön istuen", Bosco sanoo.

Pakolaisvirran uskotaan jatkuvan vielä sekä Ruandaan että Tansaniaan, ja Plan varautuu tilanteen pahenemiseen.

Lue lisää Planin työstä Tansaniassa

Lue lisää Planin työstä Ruandassa

Kampanjat Plan International Suomi

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.