Kampanjat

Mosulissa kymmenet tuhannet lapset hengenvaarassa taistelujen keskellä

Noin 50 000 lasta on taistelujen keskellä hyökkäyksen alettua sunnuntaina Mosulin vanhaan kaupunkiin.

Taistelujen siirtyessä vanhan kaupungin tiheään asutuille kaduille konfliktin osapuolten tulisi toteuttaa kaikki mahdolliset varotoimet siviiliuhrien minimoimiseksi ja pidättäytyä käyttämästä pommeja ja muita räjähteitä, jotka väistämättä tappavat siviilejä, myös lapsia.

”Taisteluiden kiihtyessä vanhankaupungin kapeilla kaduilla lapset ovat vaarojen ympäröimiä eikä heillä ole pääsyä suojaan tai pakoon. Heiltä on ruoka ja vesi loppumassa, ja he kohtaavat väkivaltaa kaikkialla. Tykistötulen ja pommien vaikutus on yhä tappavampi, jolloin lapset ovat yhä suuremmassa vaarassa”, sanoo Pelastakaa Lasten Ana Locsin.

Noin 100 000 siviilin, joista puolet on lapsia, uskotaan edelleen olevan satimessa Mosulin vanhassa kaupungissa ja vaarassa tulla käytetyksi ihmiskilpenä. Monet perheet eivät ole voineet paeta raskaiden pommitusten sekä ISISin tarkka-ampujien, miinojen ja räjähteiden vuoksi. Siviiliväestölle on avattava turvalliset poistumisväylät kaupungista, Pelastakaa Lapset vaatii.

Lukemattomat siviilit ovat kuolleet hyökkäyksen käynnistyttyä Mosulin läntisissä osissa helmikuussa. Lähes 700 000 ihmistä on tähän mennessä paennut kaupungista. Tuhansien kotien ja enemmän kuin 700 koulun uskotaan tuhoutuneen.

Mosulin ympärillä olevat leirit ovat jo täynnä, ja avustusjärjestöt yrittävät parhaansa mukaan huolehtia kaikista uusista tulijoista. Pelastakaa Lapset toimittaa puhdasta vettä ja muuta hätä-apua tuhansille taisteluja paenneille, mutta varoittaa, että avun tarve tulee todennäköisesti vain kasvamaan.

Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.