Kampanjat

Lähetysseura: Naisten äänen on kuuluttava rauhantyössä konfliktialueilla

Naisten on saatava osallistua tasavertaisesti rauhanneuvotteluihin. Vain se takaa kestävän rauhan, muistuttaa Lähetysseura naistenpäivänä.
Naisten on saatava osallistua tasavertaisesti rauhanneuvotteluihin. Vain se takaa kestävän rauhan. Naisten tulee olla mukana myös konfliktin jälkeen rakentamassa rauhaa. Naiset jäävät edelleen sivuun rauhanprosesseissa: naiset olivat allekirjoittajina vain kahdessa rauhansopimuksessa 61:stä vuosina 2008–2012.

Suomen Lähetysseura tekee vaikuttamistyötä, jotta naisten rooli rauhanprosesseissa vahvistuisi. Esimerkiksi Nepalissa Lähetysseuran tukemat naistenryhmät opettelevat konfliktinratkaisutaitoja ja ratkovat yhteisöjen yhteisiä ongelmia. Kolumbiassa Lähetysseura tukee rauhansopimuksen jälkeisen ajan rauhanrakennusta ja naisten aktiivista osallistumista siihen. Lähetysseura tukee syyrialaisia naisryhmiä ja -organisaatioita osana Syria Initiative -rauhanhanketta. Työtä tukee Suomen ulkoministeriö.

"Jos naiset eivät ole mukana rauhanprosesseissa, jää naisten näkökulma huomiotta. On kuitenkin tärkeää, että emme katso vain rauhanneuvotteluita. Naisten rooli on hyvin tärkeä myös rauhansopimuksen toimeenpanossa ja konfliktin jälkeisessä rauhan rakentamisessa. Esimerkiksi naisten taloudellinen voimaantuminen sekä poliittinen ja yhteiskunnallinen osallistuminen ovat kestävän rauhan kannalta merkityksellisiä. Kun myös naiset osallistuvat rauhanprosesseihin, on tutkitusti 35 prosenttia todennäköisempää, että saavutettu rauhansopimus on kestävä", sanoo Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson.

"Naisten vähäiseen osallistumiseen vaikuttaa naisten yleinen asema yhteiskunnassa. Naisten paikka on ollut monissa maissa perinteisesti kodin piirissä, ei yhteiskunnallisten asioiden hoitamisessa. Naisten alhainen koulutustaso vaikeuttaa entisestään heidän osallistumistaan rauhantyöhön", kertoo Steffansson.

Suomen Lähetysseura tukee Tasaus-kampanjan tuotolla naisten koulutusta, verkostoitumista, taloudellista itsenäisyyttä ja osallistumista rauhantyöhön. Kampanja käynnistyy kansainvälisenä naisten päivänä 8.3.

Kampanjat Suomen Lähetysseura

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.