Ukrainan sota kiihdyttää Itä-Afrikan ruokakriisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ukrainan sota kiihdyttää Itä-Afrikan ruokakriisiä

Ruokapulaa Afrikan sarvessa aiheuttavat pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen, Ukrainan sodan kiihdyttämä inflaatio ja ongelmat tuontiviljan saatavuudessa. Ruokakorin hinta on lyhyessä ajassa noussut Somaliassa 36 prosenttia.

ITÄ-AFRIKKAA KOETTELEE pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen. Ilmastonmuutoksen aiheuttama äärimmäinen sääilmiö on vaikuttanut erityisesti Somaliaan, Etiopian itäosiin ja pohjoiseen Keniaan. Näillä alueilla ei ole koettu normaaleja vuodenkiertoon liittyviä sateita lähes kahteen vuoteen.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) myönsi huhtikuussa 400 000 euroa käytettäväksi Kenian ja Somalian humanitaariseen avustusoperaatioon, joka on nyt käynnistynyt. KUA:n kuvaaja vieraili Somaliassa pahasti kuivuudesta kärsivällä Baidoan alueella toukokuussa.

YK:n humanitaaristen asioiden toimiston OCHA:n mukaan jopa neljäsosa Somalian väestöstä, noin 4,1 miljoonaa ihmistä, kaipaa kiireellistä humanitaarista ruoka-apua. Joidenkin kansalaisjärjestöjen arvio on yli 6 miljoonaa ihmistä. Keniassa ruoka-avun tarpeessa on reilut 2 miljoonaa ihmistä. Keniassa ja Somaliassa on asiantuntijoiden arvioiden mukaan jopa 600 000 akuutista aliravitsemuksesta kärsivää alle viisivuotiasta lasta.

Sota Ukrainassa nosti ruoan hintaa globaalisti

Kuivuus ei ole ainoa ruokapulaan Somaliassa ja Keniassa vaikuttava tekijä vaan kyse on moninkertaisesta kriisistä, jota myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on pahentanut. Somalian käyttämästä viljasta jopa 90 prosenttia on tuontiviljaa Ukrainasta ja Venäjältä. Vehnän hinta onkin noussut Somaliassa helmikuusta jopa 300 prosenttia.

Kuivuuden ja Ukrainan sodan yhteisvaikutusten vuoksi humanitaarisen katastrofin odotetaan leviävän ja kasvavan. Myös toukokuussa 2022 Sveitsin Davosissa järjestetyssä Maailman talousfoorumissa todettiin edessä olevan jopa vuosikymmenten ruokakriisin. Maailmanlaajuisesti vakavasta ruokapulasta kärsivien määrä on YK:n mukaan kaksinkertaistunut 276 miljoonaan ihmiseen kuluneiden kahden vuoden aikana.

KUA:n Somalian maajohtaja Ikali Karvinen on seurannut läheltä inflaation rajua vaikutusta ruoan hintaan ja kuivuuden vaikutuksia ruokakriisiin.

”Ruoan hinta on noussut inflaation vuoksi jo 30 prosenttia, samoin on käynyt myös polttoaineiden hinnoille”, kertoo Karvinen.

Tärkeistä elintarvikkeista myös esimerkiksi ruokaöljyn, maissin, hirssin, seesaminsiementen, herneiden ja papujen hinnat ovat paikoin jopa kaksinkertaistuneet. Noin 70 prosenttia somaleista elää äärimmäisessä köyhyydessä eli alle kahdella eurolla päivässä. Kun rahan arvo inflaation vuoksi laskee, saa vähällä rahalla ostettua vielä vähemmän esimerkiksi ruokaa. Inflaation onkin arvioitu yhdessä kuivuuden kanssa vaikuttavan jopa 6 miljoonan ihmisen elämään Somaliassa.

”Inflaatioon, erityisesti ruoan ja energian osalta, vaikuttaa ehkä jopa eniten juuri tänä keväänä Ukrainan sota, vaikka myös ilmastokriisi vaikuttaa voimakkaasti juuri Itä-Afrikkaan. Tässä on nyt siis kaksi isoa kriisiä päällekkäin.”

Liikkuvan paimentolaisväestön tilanne on Somaliassa Karvisen mukaan tällä hetkellä erittäin vakava. Kuivuus tappaa karjan ja karjan mukana perheiltä katoaa toimeentulo. Somaliassa uhkana on, että

KUA auttaa Itä-Afrikassa käteisavustuksilla

KUA on aloittanut Somaliassa käteisavustusten jakamisen vastatakseen humanitaariseen kriisiin. Käteisavustukset ovat nopea, logistisista kuluista säästävä ja inhimillinen tapa auttaa.

”Käteisavustukset toimivat niin kauan kuin on olemassa markkinat, olivatpa ne sitten kauppoja tai toreja, joilta ruokaa ja muita perustarvikkeita voi ostaa ja rahalla on jonkinlainen arvo.”

Rahan arvon hupeneminen voi muodostua käteisavustusten jakamisessa ongelmaksi.
”Jos inflaatio jatkaa tällaista vauhtia, tullaan oikeasti sen kysymyksen äärelle, onko käteisavustuksia järkevää jatkaa vai ajaudutaanko jossain vaiheessa siihen, että on pakko alkaa jakamaan ruokaa”, sanoo Karvinen.

Ruokajakelut vaativat logistiikkaa. Sen toteuttamista voi vaikeuttaa Somalian turvallisuustilanne, joka on tällä hetkellä Karvisen mukaan erittäin huono. Myös koronavirus jatkaa yhä leviämistään itäisessä Afrikassa. Sairastumisten lisäksi pandemian aiheuttamilla koulujen ja erityisesti pienyrittäjien arkeen vaikuttaneilla suluilla on ollut valtavia vaikutuksia koulutuksen ja toimeentulon alueilla.

KUA:n humanitaarinen operaatio pyrkii tavoittamaan käteisavustusten muodossa 700 kotitaloutta Somaliassa ja 600 kotitaloutta Keniassa kaikkein pahimmin ruokapulasta kärsivillä alueilla keskikesään mennessä. Tarkoituksena on tavoittaa erityisesti ne perheet, jotka ovat katastrofin vuoksi joutuneet jättämään kotinsa ja ne, joita aliravitsemus uhkaa eniten. Leskeksi jääneiden naisten tai lasten varassa olevat kotitaloudet ovat KUA:n auttamistyön keskiössä.

Avun tarve on Somaliassa ja muualla kuivuudesta ja ruokapulasta kärsivässä Itä-Afrikassa nyt todella suuri. KUA:n kautta voit auttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia