Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsia kuolee Al-Holin leirillä sairaanhoidon puutteen takia, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti

Viime vuonna 79 lasta kuoli Al Holin leirillä Syyriassa. Moni olisi voitu pelastaa riittävällä sairaanhoidolla. Yli 30 000 lasta menettää lapsuutensa vaarallisessa ja väkivaltaisessa ulkoilmavankilassa.

Helmikuussa 2021 seitsemänvuotias poika, jolla oli toisen asteen palovammoja kasvoissa ja käsivarsissa, tuotiin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön klinikalle. Henkeä pelastavaa hoitoa olisi ollut tarjolla vain tunnin ajomatkan päässä leiristä, mutta leirin viranomaisilla kesti kaksi päivää hyväksyä pojan siirto sairaalaan. Poika kuoli tuskissaan matkalla sairaalaan, erotettuna äidistään. Mukana oli vain aseistettu vartija.

Saman vuoden toukokuussa järjestön klinikalle tuotiin viisivuotias, rekan alle jäänyt poika. Lääkärit Ilman Rajoja suositteli hänen lähettämistään sairaalaan saamaan kiireellistä leikkaushoitoa. Hätätilanteesta huolimatta leirin viranomaisilla kesti jälleen tunteja myöntää lupa pojan siirrolle sairaalaan leirin ulkopuolelle. Poika kuoli matkalla sairaalaan, tajuttomana ja yksin.

Viime vuonna Al-Holin leirillä Syyriassa kuoli 79 lasta, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tuore raportti. Leirillä pidetään suljettuina yli 50 000 ihmistä, joista suurin osa on lapsia. Vuonna 2021 leirillä kuolleista 35 prosenttia oli alle 16-vuotiaita lapsia.

“Sairaalaan meneminen on Al-Holissa eläville lapsille ja heidän huoltajilleen karmea koettelemus. Aseistettu vartija saattaa sairaanhoitoa tarvitsevat lapset sairaalaan noin tunnin ajomatkan päähän leiristä. Useimmiten lapset joutuvat menemään sairaalaan yksin, koska huoltajille annetaan vain harvoin lupa mennä lastensa mukana”, kertoo Martine Flokstra, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Syyrian työn päällikkö.
Nuoria poikia on väkisin otettu pois äideiltään poikien tullessa noin 11 vuoden ikään. Tietoa siitä, mihin pojat on viety, on vähän tai ei lainkaan.

”Al-Hol on käytännössä valtava ulkoilmavankila, jonka asukkaista suurin osa on lapsia. Monet lapset ovat syntyneet leirillä, heiltä on varastettu heidän lapsuutensa ja heidät on tuomittu elämään väkivallalle ja hyväksikäytölle alttiina. Lapset eivät saa koulutusta ja heillä on vain rajallinen pääsy sairaanhoitoon”, Flokstra jatkaa.

Kun leiri aikanaan perustettiin, sen oli tarkoitus tarjota Syyriasta ja Irakista pakeneville turvallinen, väliaikainen majoitus ja humanitaarista apua. Sen jälkeen, kun ihmisiä siirrettiin Al-Holiin Isisin hallitsemilta alueilta joulukuussa 2018, leirin luonne ja tarkoitus on muuttunut turvattomaksi ja epähygieeniseksi ulkoilmavankilaksi.

”Valtioiden, joiden kansalaisia on edelleen Al-Holissa ja pidätyskeskuksissa tai leireillä Koillis-Syyriassa, on kannettava vastuunsa ja löydettävä vaihtoehtoisia ratkaisuja leirillä oleville ihmisille.
Nämä maat ovat hylänneet kansalaisensa. Valtiot ovat viivytelleet tai yksinkertaisesti kieltäytyneet ottamasta takaisin kansalaisiaan, ja joissakin tapauksissa ne ovat jopa riistäneet heiltä kansalaisuuden ja tehneet heistä kansalaisuudettomia”, sanoo Martine Flokstra.

Al-Holin väkivaltaisista ja vaarallisista olosuhteista huolimatta leirin sulkemisessa ei ole edistytty riittävästi.

“Vielä ei ole olemassa pitkän aikavälin vaihtoehtoja tämän mielivaltaisen ja määrittelemättömän pidätyksen lopettamiseksi. Mitä pidempään ihmisiä pidetään Al-Holissa, sitä pahemmaksi tilanne muuttuu. Leirillä kasvava uusi sukupolvi jätetään alttiiksi hyväksikäytölle, ilman minkäänlaisia mahdollisuuksia väkivallattomaan lapsuuteen”, Flokstra toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia