Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus kidutettujen lasten ja nuorten kuntoutustyölle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus kidutettujen lasten ja nuorten kuntoutustyölle

Tunnustus myönnetään vuosittain lapsen oikeuksien puolesta työtä tehneelle henkilölle tai taholle.

Suomen UNICEFin jakaman lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen sai tänä vuonna Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen kidutettujen lasten- ja nuorten kuntoutus.

Kuntoutus hoitaa sodan vuoksi vaikeasti traumatisoituneita lapsia ja nuoria, jotka ovat saapuneet Suomeen kiintiöpakolaisina. Lapsille ja nuorille suunnattu kuntoutus on erityisen tärkeää, sillä usein lasten kokemukset sodasta ja traumoista jäävät toissijaisiksi aikuisten kokemusten rinnalla. 

”Sodat ja kriisit osuvat erityisesti lapsiin, joiden kasvu on vielä kesken, ja jotka tarvitsevat osakseen erityistä suojelua. Tämän vuoden tunnustus myönnetään työstä, joka tukee kaikkein haavoittuvimpia lapsia ja nuoria Suomessa”, sanoo lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen nimitysvaliokunnan puheenjohtaja, rouva Jenni Haukio

Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus on kuntouttanut kidutuksen uhreja vuodesta 1993 alkaen. Tällä hetkellä keskuksessa toimii neljä moniammatillista työryhmää, joista yksi keskittyy kidutettujen lasten ja perheiden kuntoutukseen.
   
”Kuntoutus lähtee siitä, että sotaa ja kidutusta kokeneita lapsia kuullaan ja heille tulee kokemus siitä, että heidän tarinansa on arvokas. Lapsella on oikeus ihmisarvoiseen tulevaisuuteen traumaattisista kokemuksista huolimatta”, kertoo projektipäällikkö Marjo Neste.  

Kuntoutus tukee lasten hyvinvointia ja sopeutumista yhteiskuntaan. Keskuksen palvelut ovat valtakunnallisia ja asiakkaille maksuttomia. Kliinisen hoitotyön lisäksi yksikkö tarjoaa koulutusta, konsultaatiota ja työnohjausta pakolaisten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

”Jokaisella meille tulleella lapsella on selviytymistarina kerrottavanaan. Meidän tehtävämme on kuulla lasta ja luoda toivolle tilaa, jonka varassa on turvallista unelmoida ja rakentaa tulevaisuutta. Tuntuu hienolta saada tämä tunnustus meidän työllemme”, Neste sanoo. 

Suomen UNICEF myöntää joka vuosi lapsen oikeuksien päivän tienoilla Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen henkilölle tai toimijalle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta. Tunnustuksen avulla haluamme kannustaa ja kiittää henkilöitä ja toimijoita, jotka edistävät lapsen oikeuksia Suomessa.

Tunnustuksen saajan päättää työryhmä, jossa on mukana lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja, Suomen UNICEFin hallituksen jäsen ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, joka toimii ryhmän puheenjohtajana.  Tunnustusta on myönnetty vuodesta 2004 lähtien.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia