Historiallinen tilaisuus suojella ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia tekoälyltä ja autonomialta asejärjestelmissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Historiallinen tilaisuus suojella ihmisyyttä ja ihmisoikeuksia tekoälyltä ja autonomialta asejärjestelmissä

Valtioilla on nyt mahdollisuus varmistaa, että säilytämme riittävän ihmisen hallinnan voimankäytössä.

Diplomaattiset neuvottelut YK:n tavanomaisten aseiden yleissopimuksen (CCW) hallitusten asiantuntijoiden ryhmässä (GGE) ovat epäonnistuneet, sillä valtiot eivät päässeet sopuun jatkosta huolimatta useimpien valtioiden vaatimuksista uuden kansainvälisen sopimuksen neuvottelusta. Yhdysvallat, Iso-Britannia, Intia ja Venäjä – valtiot, jotka jo kehittävät autonomisia aseita – vetosivat konsensukseen estääkseen sääntelyn edistymisen.

Valtiot ovat kahdeksan vuoden ajan painottaneet, että CCW on oikea paikka vastaamaan moraalisiin, eettisiin, humanitaarisiin, turvallisuuteen liittyviin ja oikeudellisiin riskeihin, joita autonomiset asejärjestelmät, tai robottiaseet, aiheuttavat yhteiskunnalle. Juuri käynnistynyt CCW:n kuudes tarkastelukonferenssi 13.–17.12. on valtioille historiallinen tilaisuus ryhtyä toimiin ihmiskunnan suojelemiseksi voimankäytöltä, jota ihminen ei hallitse. Tämä on näytönpaikka CCW-prosessin toimivuudelle.

Odotukset ovat korkealla, että tarkistuskonferenssissa valtiot hyväksyvät valtuutuksen aloittaa neuvottelut oikeudellisesta välineestä. Valtioilla on nyt mahdollisuus varmistaa, että säilytämme riittävän ihmisen hallinnan voimankäytössä, ja vetää laillinen ja moraalinen raja ihmisiä tappavia koneita vastaan, eli digitaalisen dehumanisoinnin syvintä muotoa vastaan.

Maailman katseet ovat nyt Genevessä. Asiantuntijakokoukset ja tarkastelukonferenssi pidetään yleisön seuratessa tarkasti. Enemmistö valtioista on uuden kansainvälisen sopimuksen kannalla. Uuden-Seelannin hallitus päätti hiljattain liittyä 66 valtion joukkoon, jotka ajavat uutta oikeudellisesti sitovaa sopimusta. YK:n pääsihteeri, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen komitea, tuhannet tutkijat, tekoälyn ja robotiikan asiantuntijat sekä yli 16 000 kansalaista ovat kehottaneet hallitusten johtajia ympäri maailmaa aloittamaan neuvottelut uudesta kansainvälisestä sopimuksesta.

Jos tarkastelukonferenssissa ei saada aikaan valtuutusta uuden sopimuksen tai lain neuvottelemiselle, kasvavan määrän valtioita, jotka ovat sitoutuneet toimimaan asian eteen, on harkittava vaihtoehtoisia keinoja sopimuksen aikaansaamiselle, kuten onnistuneesti tehtiin maamiinat ja rypäleaseet kieltävien sopimusten kanssa. Mikään vähempi tulos päättäjiltämme ei riitä varmistamaan, että teknologialla on myönteinen vaikutus ja vastuullinen rooli yhteiskunnassamme.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia