Hae mukaan rauhanlähettiläskoulutukseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hae mukaan rauhanlähettiläskoulutukseen

Rauhanlähettiläskoulutus tarjoaa tietotaitoa rauhantyöhön, turvallisuuspolitiikkaan ja kansalaisvaikuttamiseen. Koulutukseen haetaan erilaisista taustoista tulevia 18–29-vuotiaita osallistujia.

Oletko 18-29-vuotias? Kiinnostaako sinua rauhantyö ja kansalaisvaikuttaminen? Haluaisitko perehtyä konfliktien juurisyihin, aseistariisuntaan ja muihin turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin?

Entä haluaisitko toimia rauhan puolesta hyvässä seurassa?

Jos kyllä, rauhanlähettiläskoulutus on tarkoitettu juuri sinulle!

Rauhanjärjestö Sadankomitea järjestää jälleen tänä keväänä 1.4.-16.6.2022 rauhanlähettiläskoulutuksen, joka tarjoaa tietotaitoa rauhantyöhön, turvallisuuspolitiikkaan ja kansalaisvaikuttamiseen. Koulutukseen haetaan erilaisista taustoista tulevia 18–29-vuotiaita osallistujia.

Koulutus koostuu neljästä lähipäivästä Helsingissä (29.-30.4. ja 15.-16.6.), etätapaamisista Zoomissa sekä itsenäisistä tehtävistä yksin ja ryhmässä. Sosiaalisen vuorovaikutuksen ja tiedonjaon mahdollistava Howspace-alusta avautuu osallistujien käyttöön 1.4., ja etätapaamiset Zoomissa pidetään seitsemänä kertana 9.4.-2.6.

Ensimmäisellä opintomatkalla Helsinkiin (29.-30.4.) osallistujat vierailevat Ulkoministeriön rauhanvälityskeskuksessa ja osallistuvat vieraspuhujien luennoille. Etä- ja lähitapaamisissa kouluttajina toimii rauhankysymysten asiantuntijoita, jotka toimivat esimerkiksi kansalaisjärjestöissä, tutkijoina, viranomaisina ja päättäjinä. Koulutus huipentuu toiseen opintomatkaan 15.6.-16.6., jolloin osallistujat vierailevat eduskunnassa ja tapaavat kansanedustajia, joille he esittelevät omat, ryhmissä valmistellut rauhantyön aloitteensa.

Osallistujat työskentelevät vakiryhmissä, joita fasilitoivat aiempiin rauhanlähettiläskoulutuksiin osallistuneet tuutorit.

Osallistujien majoitus ja matkakulut julkisilla liikennevälineillä Suomessa korvataan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville. Lähipäivinä Helsingissä kaikille osallistujille tarjotaan myös ruokailut. Osallistujilta peritään koulutuksesta yhteensä 50 euron osallistujamaksu.

Koulutuksen menestyksellinen suorittaminen edellyttää osallistumista jokaiseen koulutuspäivään ja etätehtävien suorittamista. Osallistujat saavat koulutuksen päätteeksi rauhanlähettilästodistuksen.Voit tiedustella omalta oppilaitokseltasi mahdollisuutta saada opintopisteitä koulutuksesta todistusta vastaan.

Jos kiinnostuit, täytä hakulomake 15.3. mennessä. Rauhanlähettiläskoulutus on tarkoitettu kaikille rauhantyöstä ja turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneille 18-29-vuotiaille nuorille, eikä se vaadi aiempaa työkokemusta tai koulutusta näistä aiheista. Osallistujien valinnassa painotetaan ennen kaikkea hakijoiden motivaatiota ja sitoutumista koulutukseen. Edellytämme kaikilta osallistujilta sitoutumista turvallisemman tilan periaatteiden noudattamiseen.

Hakulomake

Hae mukaan rauhanlähettiläskoulutukseen täyttämällä tämä hakulomake!

Koulutuspäivät ja aiheet

Moduuli 1: Kestävä rauha ja turvallisuus

La 9.4. klo 13-16 ja ke 13.4. klo 18-20 Zoomissa, pe 29.4. klo 11-20 Helsingissä

Moduulissa 1 rauhanlähettiläät tutustuvat kestävän rauhan ja turvallisuuden peruspilareihin ja rauhanjärjestöissä tehtävän rauhantyön perusteisiin, kuten antirasismiin, pasifismiin ja antimilitarismiin. Rauhanlähettiläät vierailevat Ulkoministeriön rauhanvälityskeskuksessa.

Moduuli 2: Konfliktit ja keskinäisriippuvuus

La 30.4. klo 11-17 Helsingissä, to 5.5. ja to 12.5. klo 18-20 Zoomissa

Millaiset tekijät vaikuttavat esimerkiksi nuorten väkivaltaiseen radikalisoitumiseen, ja kuinka globaalit ilmiöt kuten asekauppa ja ilmastonmuutos liittyvät konflikteihin? Moduulissa 2 käsitellään myös polarisaatiota ja aseistariisuntaa.

Moduuli 3: Kampanjointi ja kansalaisvaikuttaminen

Torstaisin 19.5., 26.5. ja 2.6. klo 18-20 Zoomissa

Kuinka kansalaisjärjestöt ja -verkostot voivat edistää rauhaa, ja millaisia vaikuttamiskeinoja rauhanliikkeen työssä hyödynnetään? Rauhanlähettiläät tutustuvat kampanjoinnin perusperiaatteisiin sekä muihin vaikuttamisen keinoihin. Moduulissa 3 valmistaudutaan omien rauhantöiden ja ryhmien rauhantyön aloitteiden valmisteluun.

Moduuli 4: Minä rauhanlähettiläänä

Pe-La 15.6.-16.6. Helsingissä (eduskunta ja Rauhanasema)

Rauhanlähettiläät vierailevat eduskunnassa ja tapaavat kansanedustajia, joille he esittelevät ryhmissä valmistellut rauhantyön aloitteensa. Rauhanasemalla rauhanlähettiläiden toiveiden pohjalta kutsutut puhujat esittelevät erilaisia rauhantyön muotoja ja rauhantyön ura- ja/tai vapaaehtoismahdollisuuksia. Rauhanlähettiläät esittelevät rauhantekonsa, ja käymme pienryhmissä läpi jokaisen omat rauhantyön suunnitelmat.

Etätehtävät

Koulutuksen aikana jokainen rauhanlähettiläs tekee yksin tai yhdessä muiden rauhanlähettiläiden kanssa yhden rauhanteon. Teko voi olla monenlainen: vaikkapa osallistuminen kansalaisjärjestöjen uusien iltaan tai muuhun tapahtumaan, rauhaan liittyvän blogin tai TikTok-videon julkaiseminen tai vaikka naapurin kutsuminen kylään pullakahveille. Tavoitteena on tutkia itselle sopivaa tapaa edistää rauhaa. Vain mielikuvitus on rajana!

Lisäksi rauhanlähettiläskoulutuksessa valmistellaan n. 8 osallistujan vakiryhmissä omat rauhantyön aloitteet, jotka esitellään koulutuksen päätteeksi kansanedustajille. Ryhmien tehtävänä on pohtia, minkä rauhaan ja turvallisuuteen liittyvän näkökulman, haasteen tai ratkaisun he haluaisivat tuoda esiin päättäjille.

Koulutuskertojen välissä on myös lyhyehköjä ennakkotehtäviä, jotka virittävät seuraavan luennon aiheeseen.

HUOM!

Seuraamme ajankohtaista viranomaisohjeistusta koronatilanteesta. Mikäli Ulkoministeriön rauhanvälityskeskuksen vierailu ja/tai vierailu eduskunnassa joudutaan perumaan koronarajoitusten vuoksi, pyrimme mahdollistamaan osallistujien, päättäjien ja rauhantyön asiantuntijoiden kohtaamisen omissa koulutustiloissamme. Jos läsnäolotapaamiset joudutaan koronatilanteen takia perumaan, järjestetään vastaava ohjelma etäyhteyksin.

Lisätietoja:

Järjestökoordinaattori Mari Ek
mari.ek@sadankomitea.fi
puh. +358 40 172 21 18

Osallistujien lähitapaamiset Helsingissä mahdollistaa Erasmus+ nuorten osallistumishanke. Etäkoulutuksen mahdollistaa Työväen Opintorahasto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia