Reetta Paavilainen

Turkin mahdollinen EU-jäsenyys herättää toiveita kurdeissa

Perjantaina ratkeaa kysymys siitä, aloittaako EU jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. Päätöksellä on merkitystä myös oikeuksistaan kamppaileville kurdeille. "En usko, että EU lähtee ajamaan kurdien vaatimusta tunnustaa heidät kansana. Jos kurdit saisivat mahdollisten EU:n jäsenyysneuvottelujen myötä edes virallisen kielen aseman kurdinkielelle, jo se olisi hieno asia", arvioi maassa hiljattain vieraillut, Suomen Rauha kurdeille –foorumin jäsen Elina Järvenpää.

Rooman klubi: merkityksellinen tieto kadoksissa

Sitä mukaa kun informaatiotulva maailmassa kasvaa, on merkityksellistä tietoa yhä vaikeampi suodattaa valtavasta datamäärästä - ja tiedon puute ruokkii välinpitämättömyyttä, päättelee Rooman klubi. Välinpitämättömyyden ja tietämättömyyden torjumisessa uusien digitaalisten medioiden ja avoimen lähdekoodin rooli on ratkaiseva, yhdistyksen jäsenet uskovat.
Logo, jossa puhekuplan mallinen keltaisella ruudutettu pallo.

Rooman klubi: Välinpitämättömyyden kasvu uhka kehitykselle

Sitä mukaa kun informaatiotulva maailmassa kasvaa, on merkityksellistä tietoa yhä vaikeampi suodattaa valtavasta datamäärästä. Rooman klubin mukaan prosessi ruokkii välinpitämättömyyttä, jonka kasvu uhkaa ihmiskunnan kehitystä. "Välinpitämättömyys on tällä hetkellä se suurin peikko, joka estää monessa maassa demokraattisen prosessin etenemisen", arvioi professori Markku Wilenius.
Logo, jossa puhekuplan mallinen keltaisella ruudutettu pallo.

Uusi ystävyysseura haluaa monipuolistaa kuvaa Tshetsheniasta

Hiljattain rekisteröintipaperit jättänyt Suomi-Tshetshenia -seura järjesti maanantaina Helsingin yliopistolla yleisötilaisuuden, jonka tavoitteena oli virittää vuoropuhelua eri osapuolten välille. Venäjän suurlähetystö kuitenkin kieltäytyi kutsusta, eikä suomalaisia virkamiehiä tai poliitikkojakaan juuri näkynyt. "Suomalaiset eivät halua provosoida Venäjää", seuran hallituksen puheenjohtaja arvelee.

Kehitysmaat edelläkävijöiksi uusiutuvien energialähteiden käytössä

"Kehitysmaat voivat vielä välttää uusiutumattomien energialähteiden kuten öljyn ja hiilen laajan käytön ja siirtyä suoraan uusiutuviin energialähteisiin", uskoo Arjo Heinsola Jyväskylän yliopistosta. Maailman kaikesta energiankulutuksesta vain noin seitsemäsosa on tällä hetkellä peräisin uusiutuvista energialähteistä. Afrikassa osuus on kuitenkin noin puolet, ja Latinalaisessa Amerikassakin kolmannes.

Maahanmuuttajanaisen pitää luottaa omiin voimiinsa ja vahvuuteensa

Oma ja vieras kulttuuri, eri maista kotoisin olevat ystävät, työ ja koulutus – nämä voivat olla maahanmuuttajanaisen vahvuuksia vieraassa ympäristössä. Naiset syrjinnän ja rasismin kohteena –seminaarissa pohdittiin naisten omien voimavarojen lisäksi vähemmistönaisten kohtaamia ongelmia.

Fiksu.net antaa vinkkejä kestävämpään kulutukseen

Hiljattain avattu www.fiksu.net on uusin verkossa toimiva ympäristöopas, joka auttaa tekemään kestävää kehitystä edistäviä päätöksiä arjessa niin kotona, töissä kuin opiskelupaikallakin. Fiksu tuottaa vähemmän jätettä -kampanjan takana ovat Helsingin YTV Jätehuolto ja 18 muuta jätehuoltoyhtiötä. Tällä hetkellä jokainen suomalainen tuottaa noin 600 kiloa jätettä vuodessa.
Tilaa aihepiirin Reetta Paavilainen RSS-syöte