Tutkimus: Imeväiskuolleisuus on palannut Venezuelassa 1990-luvun tasolle – ”18 vuotta kehitystä on pyyhkäisty pois” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Imeväiskuolleisuus on palannut Venezuelassa 1990-luvun tasolle – ”18 vuotta kehitystä on pyyhkäisty pois”

Humanitaarinen kriisi on johtanut Venezuelassa hallinnassa olleiden tai jo kadonneiden tautien paluuseen, kertoo The Lancet -lehti.

Ihmisiä nukkumassa lattialla

Sadat tuhannet venezuelalaiset ovat paenneet maasta. Kuva Kolumbiasta, jossa EU ja Punainen Risti toimittavat ihmisille apua. Kuva: N. Mazars / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Venezuelan taloudellinen ja humanitaarinen kriisi on lisännyt imeväiskuolleisuutta rajusti viime vuosina, käy ilmi lääketieteen lehti The Lancetin julkaisemasta tutkimuksesta

Maan hallitus ei ole julkaissut virallisia tilastoja vuoden 2013 jälkeen ja on kiistänyt terveyskriisin olemassaolon, mutta tutkijat kävivät läpi esimerkiksi synnyin- ja kuolintilastoja sekä elintasotutkimuksia. Vaikka viimeaikaisten tapahtumien tarkkaa vaikutusta on heidän mukaansa vaikea arvioida, todennäköisesti imeväiskuolleisuuden kasvu johtuu ravitsemuksen heikkenemisestä sekä elintason ja terveysjärjestelmän romahtamisesta.

Viime viikolla julkaistun artikkelin mukaan Venezuelassa kuoli vuonna 2016 jokaista tuhatta alle 1-vuotiasta kohti 21,1. Vielä vuonna 2008 luku oli 15. Esimerkiksi Suomessa vastaava luku on 1,9. Monet taudit, jotka olivat pysyneet hallinnassa tai kadonneet kokonaan, ovat palanneet. Esimerkiksi malaria- ja tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet ja aiemmin hävitetty kurkkumätä on palannut.

Kehitys kääntyi väärään suuntaan jo vuonna 2009 ja paheni vuoden 2011 jälkeen. Kyseessä on tutkijoiden mukaan valtava takaisku, sillä 1950-luvulta vuoteen 2000 asti Venezuela oli yksi parhaista Latinalaisen Amerikan maista imeväiskuolleisuuden vähentämisessä sosiaalisten ja taloudellisten uudistusten ansiosta. 

”Tulkintamme on, että Venezuela on humanitaarisen kriisin kourissa. Imeväiskuolleisuusluvut --- ovat palanneet 1990-luvun tasolle, ja 18 vuotta odotettua kehitystä on pyyhkäisty pois”, artikkelissa todetaan.

Öljystään tunnettu Venezuela on viime vuosina ajautunut vakavaan talouskriisiin ja hyperinflaatioon muun muassa huonon hallinnon takia. Samaan aikaan autoritaarisen presidentti Nicolás Maduron johtama hallitus on ottanut käyttöön yhä kovemmat otteet toisinajattelijoita kohtaan. 

Talousromahdus on johtanut pulaan ruuasta, lääkkeistä ja muista perushyödykkeistä. Yli 60 prosenttia ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Rokotuskampanjat ovat monissa osissa maata pysähtyneet. Sadat tuhannet ihmiset ovat paenneet maasta.

Maduro vannoi virkavalansa toiselle kaudelle pari viikkoa sitten. Opposition ehdokas Juan Guaidó julistautui viime viikolla maan väliaikaiseksi presidentiksi ja sai muun muassa Yhdysvaltain tuen. Maassa on ollut laajoja mielenosoituksia. YK:n edustajat kertoivat viime viikolla, että ainakin 20 ihmistä on tapettu mielenosoitusten yhteydessä.

Kommentit

Lähettänyt VESA SAINIO (ei varmistettu) 31.1.2019 - 12:03

Mihin kirjoittajan kommentit perustuvat kun hän kirjoitta autoritaarinen presidentti. Onko kirjoittaja lukenut vain New York Timesia tai Washington Postia vai käyttänyt laajempaa lähdemateriaalia. Kehottaisin tutustumaan esimerkiksi Abby Martinin reportaaseihin (esim. Youtube) ja sitä kautta löytämään muitakin näkökulmia. Venezuelassa on järjestetty vaaleja säännöllisesti ja kansainväliset tarkkailijat ovat todenneet ne laillisiksi. Kirjoittaja ei ota kantaa lainkaan siihen, mistä talouskriisi johtuu. Siitäkin löytyy paljon tietoa. Yhdysvallat pitää maata taloussaarrossa ja estää siltä ulkomaankaupan ja lainaottamisen, koska Venezuela ei päästä amerikkalaisia öljyjättejä riistämään maan luonnonvaroja. Aika pian Suomeenkin saataisiin kriisi, jos meiltä evättäisiin lainat ja estettäisiin ulkomaankauppa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia