Puolueiden vaaliohjelmissa ajetaan kehitysyhteistyöhön leikkauksia ja lisäyksiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puolueiden vaaliohjelmissa ajetaan kehitysyhteistyöhön leikkauksia ja lisäyksiä

Kehitysyhteistyö on noussut eduskuntavaalikampanjoinnissa esiin lähinnä leikkausten kautta. Puolet kahdeksasta suurimmasta puolueesta on kuitenkin sisällyttänyt 0,7-tavoitteen vaaliohjelmaansa.

Puolet Suomen kahdeksasta suurimmasta puolueesta on sisällyttänyt vaaliohjelmaansa tavoitteen nostaa Suomen kehitysyhteistyömäärärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta tai -tuotteesta. Siitä huolimatta kehitysyhteistyö ei kuulu tulevien eduskuntavaalien ratkaisevimpien teemojen joukkoon.

Suomalaisjärjestöjen kattojärjestön Kepan kehityspoliittisen asiantuntijan Pauliina Saareksen mukaan ehdokkaat ovat kyllä kehitysyhteistyöstä kiinnostuneita, mutta yleisessä vaalikeskustelussa aihe on vähän näkyvillä. Saares seuraa eduskuntavaalikampanjointia suomalaisjärjestöjen yhteisen Maailmantalouden tekijät -vaalikampanjan näkökulmasta.

"Nämä eduskuntavaalit ovat hyvin sisäpoliittiset, vaalitenteissä ei globaaliasioista kauheasti puhuta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa keskustelu usein typistyy Natoon. Kehitysyhteistyö on tullut esiin lähinnä leikkauslistojen myötä", Saares toteaa.

Samaa mieltä on Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo, jonka mukaan kehitysyhteistyö ei ole puolueille tärkeimpien teemojen joukossa yleensäkään.

"Näkyvämpiä teemoja on vaalien alla usein kolme tai neljä, ja saman verran on teemoja, jotka vaikuttavat ihmisten äänestyspäätöksiin. Tyypillisesti vaaleissa ratkaisevat talous tai kotimaan asiat ylipäätään", hän sanoo.

Niin myös näissä vaaleissa. Railo uskoo, että talouden, työllisyys- ja leikkauspolitiikan lisäksi tärkeimpiin vaaliteemoihin tulee kuulumaan turvallisuuspolitiikka.

Kolme puoluetta leikkaisi kehitysyhteistyöstä

Suomalaiset järjestöt ajavat vaalikampanjassaan kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista seuraavassa hallitusohjelmassa 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta, mistä on sovittu kansainvälisellä tasolla vuosia sitten. Tavoite oli mukana myös Jyrki Kataisen (kok) vuoden 2011 hallitusohjelmassa, mutta lisäysten sijaan kehitysyhteistyöstä on leikattu tällä vaalikaudella.

Puolueiden näkökannat asiasta eroavat toisistaan. Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat kaikki laittaneet kehitysyhteistyön leikkauslistoillensa. Perussuomalaiset mainitsevat asian myös suoraan vaaliohjelmassaan, keskustalla ja kokoomuksella tavoite sisältyy muihin linjauksiin.

Vasemmistoliitto, vihreät, rkp ja kristilliset sen sijaan tukevat vaaliohjelmissaan 0,7-tavoitetta – osa tosin sotkien bruttokansantulon ja -tuotteen keskenään. Sdp taas ei mainitse kehitysyhteistyötä ohjelmassaan lainkaan.

Paljon ehdokkaita tavanneen Saareksen mukaan kehitysyhteistyömäärärahojen lisäksi ehdokkaat ovat kiinnostuneita esimerkiksi yksityisen sektorin ja järjestöjen roolista kehitysyhteistyössä, samoin ihmisoikeusperustaisuudesta, joka on Suomen nykyisen kehityspoliittisen ohjelman kärkenä. Myös Suomen kehityspolitiikan pitkäjänteisyys on Saareksen mukaan puhuttanut ehdokkaita.

"On pohdittu, pitäisikö jatkaa samalla kehityspoliittisella ohjelmalla hallituskausien yli. Joissakin keskusteluissa myös kehitysyhteistyölaki on noussut esiin yhtenä keinona, jolla voitaisiin taata pitkäjänteisyyttä."

Maailmantalouden tekijät -kampanjassa ajetaan kehitysyhteistyömäärärahojen noston lisäksi myös rakenteellisia talouspoliittisia muutoksia eriarvoisuuden vähentämiseksi. Keinoiksi on listattu esimerkiksi puuttuminen veroparatiiseihin, yritysten yhteiskuntavastuun lisääminen sekä parempi ilmasto- ja energiapolitiikka. Saareksen mukaan etenkin veroparatiisitalous on noussut ehdokkaille tärkeäksi vaaliteemaksi, samoin ilmasto- ja energia-aiheet.

(Etusivun alkuperäinen kuva: Janne Hellsten / cc 2.0)

Kommentit

Lähettänyt Anonymous (ei varmistettu) 26.3.2015 - 18:31

Tänään 26.3. tuli julkisuuteen Kokoomuksen pj. Stubbin tavoitteet kehy-rahojen leikkaamiseksi. Tavoite on tyrmistyttävä: 300 miljoonaa euroa. Kehy-rahat ovat tällä hetkellä noin 1mrd (kaikki hallinnonalat yhteensä), näistä 300 miljoonan leikkaus olisi liki 30%. Lisäksi Suomi on virallisesti sitoutunut 0,7% tavoitteeseen, nyt ollaan noin 0,5% ja tästä siis Kokoomus leikkaisi. Ihmettelen suuresti hiljaisuutta näin tyrmistyttävien tavoitteiden ympärillä. Toki esim. Yle uutisoi asiasta muiden Kokoomuksen tavoitteiden joukossa, mutta ei nostanut asiaa otsikkoon tai edes jutun väliotsikkoon.

Ylen juttu aiheesta http://yle.fi/uutiset/stubb_pidensi_kokoomuksen_leikkaus-_ja_sopeutuslistaa/7890860. 

 

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia