EU-kansalaisaloite yrittää pysäyttää kaupankäynnin Israelin laittomien siirtokuntien kanssa – Tuomioistuin määräsi komission hyväksymään rekisteröinnin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-kansalaisaloite yrittää pysäyttää kaupankäynnin Israelin laittomien siirtokuntien kanssa – Tuomioistuin määräsi komission hyväksymään rekisteröinnin

EU:ssa aletaan kerätä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, joka toteutuessaan estäisi kaupan etenkin Israelin laittomien siirtokuntien kanssa. Allekirjoituksia tarvitaan miljoona.

Rakennuksia ylhäältäpäin kuvattuna.

Israel on asuttanut yli puoli miljoonaa kansalaistaan Länsirannalle. Siirtokunnnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Kuva: the kincaidibles / Flickr.com / CC BY 2.0.

Euroopan komissio on rekisteröinyt eurooppalaisen kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan kaupankäynnin lopettamista miehitettyjen alueiden laittomien siirtokuntien kanssa.
Aloitteella ajetaan lakia, joka kieltäisi EU:ta käymästä tuomasta ja viemästä tavaraa alueilta, jotka tulevat laittomista siirtokunnista.

Käytännössä laki koskisi etenkin Israelin laittomia siirtokuntia miehitetyllä Palestiinalaisalueella. Toinen mahdollinen alue, jota laki voisi koskea, on Marokon miehittämä Länsi-Sahara.

Aloitetta pidetään merkittävänä, sillä sen rekisteröintiä edelsi oikeusprosessi. Komissio hylkäsi aloitteen alun perin vuonna 2019 vedoten siihen, että se on sen toimivallan ulkopuolella ja että kyseessä olisi kolmanteen maahan kohdistuva sanktio.

Aloitteen taustalla olevat seitsemän EU-kansalaista veivät tapauksen kuitenkin EU:n tuomioistuimeen, joka kumosi komission kannan viime keväänä. Sen mukaan komissio ei esittänyt riittäviä perusteluja. Aloite rekisteröitiin lopulta syyskuun 8. päivänä.

Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia. Niissä toimii paljon yrityksiä, ja niistä tulee tuotteita myös EU:n alueelle. Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto ovat aiemmin kritisoineet siirtokunnissa toimivia yrityksiä ja kauppaa niiden kanssa.

Kansalaisaloitteen rekisteröinti ei vielä tarkoita, että EU käytännössä kieltäisi siirtokuntakauppaa. Ensin siihen on kerättävä miljoona allekirjoitusta vuoden aikana vähintään seitsemässä eri jäsenmaassa. Tämän jälkeen komissio ottaa aloitteen käsittelyyn, mutta se voi edelleen hylätä sen perustellusti.

Kansalaisaloite otettiin EU:ssa käyttöön vuonna 2012. Tähän mennessä niitä on rekisteröity yhteensä 83.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 24.9.2021 - 22:06

Tässä paneudutaan taas seurauksiin, eikä kerrota syitä. Palestiinalaiset eivät halua rauhaa, silloin sitä ei tule. He vaativat kerralla liikaa, Itä-Jerusalemia ja 1967-rajoja. Kaikki boikotit vaikuttavat myös palestiinalaisiin, koska Israel työllistää palestiinalaisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia