Jo lähes kolme neljäsosaa libanonilaisista elää köyhyydessä – Maan rikkailta vaaditaan vastuunottoa kriisin torjumiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jo lähes kolme neljäsosaa libanonilaisista elää köyhyydessä – Maan rikkailta vaaditaan vastuunottoa kriisin torjumiseksi

Suurin osa libanonilaisista on vajonnut köyhyyteen vain muutamassa vuodessa. Taustalla on vaikea talouskriisi.

Raunioituneita rakennuksia.

Libanonin pääkaupunki Beirut kärsii yhä elokuussa 2020 tapahtuneen räjähdyksen seurauksista. Kuva: Heinrich-Böll-Stiftung / CC BY-SA 2.0.

Köyhyys on lisääntynyt Libanonissa merkittävästi vain parissa vuodessa. Jo 74 prosenttia asukkaista elää köyhyydessä, ja mikäli köyhyys määritellään laajemmin myös esimerkiksi terveys- ja koulutuspalveluiden puutteeksi, köyhiä on 82 prosenttia, kertoo YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomissio (ESCWA) tuoreessa raportissaan.

Libanonia vaivaa vaikea taloudellinen ja poliittinen kriisi, joka liittyy esimerkiksi tehottomaan hallintoon, ylivelkaantumiseen, pankkisektorin kriisiin sekä inflaatioon. Maa on myös ottanut vastaan valtavan määrän Syyrian pakolaisia.

Köyhyys on lisääntynyt nopeasti, sillä vielä viime vuonna ESCWA kertoi köyhyysasteen nousseen 28 prosentista 55 prosenttiin vuosina 2019–2020. Niin sanottu moniulotteinen köyhyys taas on lähes kaksinkertaistunut vuosina 2019–2021 42 prosentista 82 prosenttiin.

Inflaatio kasvoi 281 prosenttiin kesäkuun 2019 ja 2021 välillä.

Ennenäkemättömän kriisin seurauksena sekä heikoimmin että parhaiten koulutetuilla on samanlainen köyhyysaste. Noin kolmannes väestöstä ei saa terveyspalveluita, raportissa kerrotaan.

”Kriisin vaikutusten torjuminen vaatii solidaarisuutta ja yhteistyötä kaikkien Libanonin yhteiskunnan osien välillä”, sanoi komission pääsihteeri Rola Dashti tiedotteessa.

Hän toisti komission aiemman ehdotuksen, jonka mukaan Libanonin rikkaimman kymmenyksen pitäisi luovuttaa vuosittain noin prosentti vauraudestaan solidaarisuusrahastoon, jonka avulla kriisin vaikutuksia voisi torjua. Rikkaimman kymmenyksen omaisuuden arvoksi on arvioitu noin 91 miljardia dollaria (77 miljardia euroa).

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 6.9.2021 - 20:19

Libanonin suurin ongelma on Hizbollah ja Iranin vaikutus. Länsimaat auttaisivat Libanonia, mutta nyt rahat menisivät korruptioon ja Hizbollahin aseisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia