Uutiset Libanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi

Jo lähes kolme neljäsosaa libanonilaisista elää köyhyydessä – Maan rikkailta vaaditaan vastuunottoa kriisin torjumiseksi

Suurin osa libanonilaisista on vajonnut köyhyyteen vain muutamassa vuodessa. Taustalla on vaikea talouskriisi.
Raunioituneita rakennuksia.
Libanonin pääkaupunki Beirut kärsii yhä elokuussa 2020 tapahtuneen räjähdyksen seurauksista. (Kuva: Heinrich-Böll-Stiftung / CC BY-SA 2.0)

Köyhyys on lisääntynyt Libanonissa merkittävästi vain parissa vuodessa. Jo 74 prosenttia asukkaista elää köyhyydessä, ja mikäli köyhyys määritellään laajemmin myös esimerkiksi terveys- ja koulutuspalveluiden puutteeksi, köyhiä on 82 prosenttia, kertoo YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomissio (ESCWA) tuoreessa raportissaan.

Libanonia vaivaa vaikea taloudellinen ja poliittinen kriisi, joka liittyy esimerkiksi tehottomaan hallintoon, ylivelkaantumiseen, pankkisektorin kriisiin sekä inflaatioon. Maa on myös ottanut vastaan valtavan määrän Syyrian pakolaisia.

Köyhyys on lisääntynyt nopeasti, sillä vielä viime vuonna ESCWA kertoi köyhyysasteen nousseen 28 prosentista 55 prosenttiin vuosina 2019–2020. Niin sanottu moniulotteinen köyhyys taas on lähes kaksinkertaistunut vuosina 2019–2021 42 prosentista 82 prosenttiin.

Inflaatio kasvoi 281 prosenttiin kesäkuun 2019 ja 2021 välillä.

Ennenäkemättömän kriisin seurauksena sekä heikoimmin että parhaiten koulutetuilla on samanlainen köyhyysaste. Noin kolmannes väestöstä ei saa terveyspalveluita, raportissa kerrotaan.

”Kriisin vaikutusten torjuminen vaatii solidaarisuutta ja yhteistyötä kaikkien Libanonin yhteiskunnan osien välillä”, sanoi komission pääsihteeri Rola Dashti tiedotteessa.

Hän toisti komission aiemman ehdotuksen, jonka mukaan Libanonin rikkaimman kymmenyksen pitäisi luovuttaa vuosittain noin prosentti vauraudestaan solidaarisuusrahastoon, jonka avulla kriisin vaikutuksia voisi torjua. Rikkaimman kymmenyksen omaisuuden arvoksi on arvioitu noin 91 miljardia dollaria (77 miljardia euroa).

Libanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi eriarvoisuusköyhyyspolitiikkatalous Libanon

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 6.9.2021 - 20:19

Libanonin suurin ongelma on Hizbollah ja Iranin vaikutus. Länsimaat auttaisivat Libanonia, mutta nyt rahat menisivät korruptioon ja Hizbollahin aseisiin.

Lue myös

Vaurioitunut rakennus, jonka edessä keltainen nauha.

Ihmisoikeusjärjestö HRW vaatii YK:ta tutkimaan Libanonin vuoden takaisen räjähdyksen – ”He tiesivät, mitä tapahtuisi, eivätkä toimineet”, kritisoi tyttärensä menettänyt isä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin uusi raportti syyttää useita korkean tason viranomaisia ja poliitikkoja Libanonissa vuosi sitten tapahtuneesta, yli 200 ihmisen kuolemaan johtaneesta räjähdyksestä. Maan lähes romahtanut hallinto ei ole kyennyt tutkimaan tapausta vaan on pikemminkin pyrkinyt estämään tutkinnan.
Romahtanut rakennus, jonka etualalla ihminen.

Suurin osa Beirutin räjähdyksessä vaurioituneista rakennuksista on korjattu – Nyt kodittomuutta aiheuttaa nopeasti paheneva köyhyys

Libanonissa elokuussa tapahtuneen räjähdyksen tuhoja on saanut korjattua, mutta nyt koronaviruspandemia, rajut rajoitustoimet ja talouskriisi ajavat ihmisiä köyhyyteen. Monella ei yksinkertaisesti ole varaa vuokraan.
Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti