Uutiset Israel ja Palestiina

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan

Human Rights Watch on ensimmäinen kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö, jonka mukaan Israel harjoittaa palestiinalaisia kohtaan vainoa ja apartheidia. Tarkoituksena ei ole verrata maata Etelä-Afrikkaan vaan tutkia apartheidia nimenomaan kansainvälisen oikeuden rikkomuksena, se korostaa.
Palestiinan lippu, jota pitkin kiipeää patsas.
Palestiinalaisten hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallah'ssa sijaitseva patsas symboloi vapaustaistelija ja presidentti Jasser Arafatin haavetta Palestiinan vapautuksesta. (Kuva: Olli Koikkalainen)

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on julkaissut raportin, jonka mukaan Israel syyllistyy vainoon ja apartheidiin palestiinalaisia vastaan.

213-sivuisen raportin loppupäätelmä on, että valtion pyrkimyksenä on ylläpitää tilannetta, jossa Israelin juutalaiset hallitsevat palestiinalaisia. Kahta samalla alueella elävää kansanosaa kohdellaan eri tavoin: Israelin juutalaiset saavat etuoikeuksia, palestiinalaisia taas sorretaan. Vakavimpia väärinkäytökset ovat miehitetyillä Palestiinalaisalueilla.

Linjaus on merkittävä, sillä vaino ja apartheid ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia rikkomuksia. HRW on myös ensimmäinen suuri kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö, joka on määritellyt Israelin toimet apartheidiksi.

”Merkittävät äänet ovat varoittaneet vuosien ajan, että apartheid vaanii kulman takana, jos suunta ei muutu. Tämä yksityiskohtainen tutkimus osoittaa, että Israelin viranomaiset ovat kääntyneet tämän kulman taakse ja syyllistyvät apartheidiin ja vainoon, jotka ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan”, sanoo HRW:n pääjohtaja Kenneth Roth tiedotteessa.

Apartheidin tunnusmerkit täyttyvät

Kansalaisaktivistit ovat käyttäneet jo pitkään Israelin politiikasta termiä apartheid osoittaakseen sen käytännön yhtäläisyyksiä Etelä-Afrikan rotuerottelujärjestelmään. Myös maineikas israelilainen ihmisoikeusjärjestö B'Tselem otti termin käyttöön hiljattain.

HRW korostaa, ettei sen tarkoituksena ole verrata Israelia Etelä-Afrikkaan vaan tutkia apartheidia kansainvälisen oikeuden rikkomuksena.

Apartheidin tunnusmerkit määritellään esimerkiksi vuoden 1998 Rooman perussäännössä, jonka seurauksena perustettiin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC). Sen mukaan elementtejä on kolme: pyrkimys ylläpitää yhden rodullisen ryhmän ylivaltaa toisen kustannuksella, valtaapitävän ryhmän harjoittama systemaattinen sorto heikommassa asemassa olevaa kohtaan sekä epäinhimilliset teot.

Raportin mukaan ensimmäinen kriteeri täyttyy sekä Israelin valtion alueella että miehitetyillä alueilla, systemaattinen sorto ja epäinhimilliset teot taas pelkästään miehitetyillä alueilla.

Israel on miehittänyt Länsirantaa ja Gazaa vuodesta 1967 alkaen. Israel vetäytyi Gazasta vuonna 2005 mutta saartaa sitä yhä. Pieni osa Länsirannasta on palestiinalaisviranomaisten hallinnassa.

Miehitys tarkoittaa palestiinalaisille esimerkiksi liikkumisrajoituksia, kotien purkua, maiden anastamista ja rakennuslupien epäämistä. Länsirannan palestiinalaisia hallitaan Israelin sotilaslainsäädännön avulla samaan aikaan, kun alueella elävät juutalaiset siirtokuntalaiset nauttivat Israelin lain tuomista oikeuksista.

HRW:n mukaan Israel on myös pyrkinyt maksimoimaan juutalaisille saatavilla olevan maan ja keskittämään useimmat palestiinalaiset tiheästi asutetuille alueille. Pyrkimys pitää alueet juutalaisenemmistöisenä on avoin: Vuonna 2018 Israel määriteltiin nimenomaan juutalaisten kansallisvaltioksi. Esimerkiksi Jerusalemin kaupungin tavoitteisiin kuuluu kaupungin pitäminen juutalaisenemmistöisenä.

Monia väärinkäytöksiä, kuten lähes täydellistä rakennuslupien kieltämistä palestiinalaisilta tai heidän kotiensa tuhoamista, ei voi oikeuttaa turvallisuusperustein, järjestö korostaa.

Raportti perustuu esimerkiksi viranomaisasiakirjoihin ja -lausuntoihin, tapaustutkimuksiin ja erilaisiin ihmisoikeusdokumentteihin.

Kritiikkiä Israelilta

HRW vaatii kansainvälistä yhteisöä arvioimaan uudelleen suhteensa Israeliin. Sen mukaan YK:n pitäisi perustaa tutkintakomissio ja ICC:n pitäisi aloittaa tutkinta siitä, syyllistyykö Israel rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

ICC on jo aloittanut alueella tutkinnan sotarikoksista. Tutkinnan kohteena ovat sekä Israelin armeija että palestiinalaiset aseelliset ryhmittymät, kuten Hamas.

Israelin viranomaiset ovat uutismedioiden mukaan reagoineet raporttiin kriittisesti. Israelin ulkoministeriön mukaan HRW:llä on ollut jo pitkään Israel-vastainen agenda, ja kyse on propagandapamfletista, jolla ei ole yhteyttä todellisuuteen, kertoo brittilehti The Guardian.

HRW on muistuttanut, että se on raportoinut ICC:lle myös palestiinalaishallinnon sekä Hamasin ihmisoikeusrikkomuksista.

Täsmennys: Täsmennetty 28.4. kohtaa, jossa kerrotaan Gazan asemasta. Gaza katsotaan yhä miehitetyksi, koska Israel saartaa sitä.

Israel ja Palestiina ihmisoikeudetpolitiikkalakioikeus ja rikoskonflikti IsraelPalestiina

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 27.4.2021 - 17:37

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Hamas
"Peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen."
"Amnesty Internationalin vuonna 2015 julkaiseman raportin mukaan Hamas pidättää, kidnappaa ja surmaa palestiinalaisia ilman oikeudenkäyntiä. Hamas käytti Al-Shifan sairaalaa kuulusteluihin ja kidutukseen vuoden 2014 konfliktin aikana. Monet kidutetuista olivat Fatah-järjestön jäseniä.Vuoden 2012 Maailman ihmisoikeusraportissa Human Rights Watch esitti 43-sivuisen luettelon Hamasin tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista, kuten pahoinpitelyt, hirttämiset ja 102 ihmisen kidutuksen. Hamas myös vainoaa ihmisiä "moraalirikosten" ja tiedotusvälineiden sensuurin vuoksi."
On surullista, että palestiinalaiset joutuvat kärsimään Hamasin takia. Mutta miten rauha olisi mahdollinen, jos Hamasin tavoite on tuhota Israel?

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 27.4.2021 - 18:47

"Palestiinalaisten hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallah'ssa sijaitseva patsas symboloi vapaustaistelija ja presidentti Jasser Arafatin haavetta Palestiinan vapautuksesta."
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jasser_Arafat
"Vasemmistolainen Barak myöntyi tarjoamaan palestiinalaisille Gazan ja Länsirannan lisäksi Itä-Jerusalemia pääkaupunkina, osan pakolaisista paluuta ja korvausta lopuille. Laajasti kritisoidussa päätöksessä Arafat kieltäytyi tarjouksesta eikä tehnyt vastatarjousta."
Miten saadaan aikaan rauhansopimus, jos toinen neuvottelija ei halua rauhaa?

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 27.4.2021 - 19:42

https://www.dw.com/en/israel-launches-strikes-on-gaza-after-rocket-atta…
"After a long series of protests and demonstrations, we have reached the conclusion that without weapons, we cannot liberate our land, protect our holy sites, bringing back our people to their land or maintain our dignity,'' the AP quoted senior Hamas official Mahmoud Zahar as saying.
Miksi aina uutisoidaan Israelista, kun ongelma on Hamas?

Lue myös

Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.
Betonirakennuksia ylhäältäpäin kuvattuna.

Palestiinalaispakolaisten leireillä kärsitään ahtaudesta ja haaveillaan paremmasta – ”Ihmisistä tuntuu, ettei elämä ole omassa hallinnassa”, sanoo leirien arkea tutkinut Tiina Järvi

Palestiinalaispakolaisten leirit Lähi-idässä ovat yli 70 vuoden aikana muuttuneet lähiöiksi, joissa hermoja kiristää niin huono infrastruktuuri kuin työttömyyskin. Tiina Järven väitöstutkimuksessa selvisi, että leirit ylläpitävät palestiinalaisten toiveita palata takaisin synnyinseuduilleen mutta monelle myös riittäisi ihmisoikeuksien toteutuminen.
Israelin lippu

Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman

Miehitetyllä Länsirannalla rokotteita on jaettu juutalaissiirtokuntalaisille mutta ei palestiinalaisille. YK ja ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat Israelia Geneven neljännen sopimuksen velvoitteista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Ihmisiä mielenosoituskyltit käsissä.

Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin

Ugandan tiukan homovastainen lainsäädäntö sai paljon huomiota vuonna 2014. Perustuslakituomioistuin kumosi lain, mutta nyt maassa on menossa läpi uusi lakimuutos.
Lähikuva rokotteen antamisesta käsivarteen.

Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa

Matalan tulotason maat ovat saaneet 0,3 prosenttia koronarokotteista. Rikkaat maat ovat vastustaneet rokotepatenteista luopumista, mutta Yhdysvaltain yllättävä mielenmuutos voi muuttaa tilanteen.
Nainen piirtämässä ylhäältä takaapäin kuvattuna, piirroksessa lukee Stop Violence Against Girls.

Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia

Kuudessa Etelä-Aasian maassa tehdyn raportin mukaan kaikissa maissa lakien tarjoama suoja seksuaalista väkivaltaa vastaan on puutteellinen. Monissa maissa tapaukset sovitaan oikeussalin ulkopuolella eivätkä uhrit saa oikeutta.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.

Tuoreimmat

Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Luetuimmat

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan
Angolasta tuli hiljattain 22:s homouden sallinut Afrikan maa, mutta ruohonjuuritasolla se ei vielä näy – Litilson, 25, kuoli pahoinpitelyn uhrina
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”