Uutiset Asekauppa

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on vaatinut loppua Jemenin sodalle. (Kuva: jlhervàs / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut, että aiemmin sovitut asekaupat Arabiemiirikuntien kanssa etenevät. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Huffington Post -lehti.

Yhdysvaltain on määrä myydä Arabiemiriikunnille aseita 23 miljardin dollarin arvosta. Kauppaan kuuluu muun muassa F-35-hävittäjiä.

Kaupoista sopi presidentti Donald Trump juuri ennen Bidenin astumista valtaan tammikuussa. Bidenin hallinto kuitenkin jäädytti väliaikaisesti sekä Saudi-Arabian että Arabiemiirikuntien kanssa sovitut kaupat ja ilmoitti arvioivansa ne.

Yhdysvaltain asemyynti Saudi-Arabialle ja Arabiemiirikunnille on herättänyt kritiikkiä, sillä niiden johtama liittouma on sotinut Jemenissä vuodesta 2015 alkaen. Jemenissä on käynnissä sisällissota, jossa huthikapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Liittouma tukee hallitusta.

Jemen on ajautunut sodan seurauksena vaikeaan humanitaariseen kriisiin, ja niin liittoumaa kuin kapinallisiakin on syytetty sotarikoksista.

Biden vaati Jemenin sodan lopettamista tammikuussa pitämässään puheessa.

”Korostaaksemme sitoutumistamme, lopetamme kaiken Amerikan tuen hyökkäysoperaatioille Jemenin sodassa, myös relevantit asekaupat”, hän sanoi.

Arabiemiirikunnat ilmoitti vetävänsä suurimman osan maajoukoistaan Jemenistä vuonna 2019. Se on kuitenkin jatkanut ilmaoperaatioita ja tukenut paikallisia joukkoja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Jemen tutkija Afrah Nasser.

”Arabiemiirikuntien valtava vaikutus Jemenissä on selvä. Olen säännöllisesti hukkua viesteihin Etelä-Jemenissä olevilta ihmisiltä. He kertovat minulle röyhkeistä rikkomuksista, joita Arabiemiirikuntien tukemat paikalliset joukot tekevät”, hän kirjoittaa järjestön verkkosivuilla.

Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtaman liittouman tiedetään jo käyttäneen yhdysvaltalaisia aseita laittomissa pommituksissa, jotka ovat kohdistuneet siviileihin, hän muistuttaa. Arabiemiirikunnat on tehnyt laittomia iskuja myös Libyassa.

”Asemyynnin jatkaminen ilman sen varmistamista, että Arabiemiirikunnat ottaisi vastuun aiemmista laittomista hyökkäyksistään, luo tilanteen, jossa rikkomuksia voi tapahtua uudestaan eikä kukaan joudu vastuuseen. Edetessään näissä asekaupoissa  Yhdysvaltain hallitus ottaa jälleen riskin olla osallisena tulevissa rikkomuksissa”, hän toteaa.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian asekauppojen kohtalosta ei ole vielä tietoa. New York Times -lehden mukaan hallinto todennäköisesti kieltää hyökkäysaseiden myynnin mutta sallii puolustusmateriaalikaupat.

AsekauppaJemenin konflikti politiikkasota ja rauhaaseet & armeijakonfliktikauppa ArabiemiirikunnatJemenYhdysvallat

Kommentit

Lähettänyt Rauha Jemeniin (ei varmistettu) 20.4.2021 - 21:39

https://atalayar.com/en/content/iran-continues-arms-supplies-yemens-hou…
"One of Iran's supports has been to intensify arms transfers to the Houthis"
"What is clear is that such a complex political, military, economic and other complexities are not being worked out in their entirety by the Houthi militias - far from it. Iran's role is central to the whole conflict."
Tässä jutussa olisi voinut myös kertoa, että Iran aseistaa huthikapinallisia.

Lue myös

Veistos revolverista, jonka piippu on pantu solmuun.

Kansainvälisen asekaupan 20 vuotta jatkunut kasvu on viimein pysähtynyt, mutta Lähi-idän asetuonti kasvaa edelleen

Aseiden vienti ja tuonti on kasvanut vuosikausia, mutta nyt kasvu näyttää viimein taittuneen. On kuitenkin liian aikaista arvioida, onko muutos pysyvä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

Sotatarvikkeita rauhanrahastosta

EU:n uusi rauhanrahasto rahoittaa Afrikan maiden armeijoita, jotta terrorismiin voitaisiin puuttua ja puolustusteollisuudella riittäisi asiakkaita. Aseiden viennin riskinä on kuitenkin niiden päätyminen vääriin käsiin, kirjoittaa Ronja Karkinen.
Suomen lippu ison rakennuksen edustalla

Asetuonti Israelista on ongelma

Suomi saattaa hankkia uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Israelista. Se on ongelma, sillä aseostot luovat taloudellisen kannustimen Palestiinalaisalueen miehityksen jatkamiseen ja sotatoimiin, kirjoittaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia