Blogit

Vyönkiristyksen vaarat

Valtion menojen karsiminen, säästäminen, tiukka budjettikuri, työurien pidentäminen, palkkojen ja eläkkeiden alentaminen. Kaikki nämä ovat tuttuja euroopan- ja maailmanlaajuisen talouskriisin voittamiseen tarjottuja lääkkeitä. Talouskriisin, jonka syyllisiksi on leimattu valtioiden, ei pankkien, liiallinen velkaantuminen sekä julkisten palvelujen rahoittaminen.

Yhdysvaltalaisen poliittisen pilapiirtäjän Mark Fioren animaatio Assaulting Austerity on kaksiminuuttinen taloustieteen pikakurssi, joka kuvaa, minkälaisia seurauksia vyönkiristysohjelmat ja sosiaalisten suojaverkkojen poistaminen tuottavat.

Talouskriisin ratkaisu vaatii poliittisia päätöksiä ja osa niistä on taatusti ikäviä. Niitä tehtäessä olisi toivottavaa pohtia myös ratkaisujen pitkän aikavälin vaikutuksia, sillä ne saattavat olla dramaattisia. Pelkkä säästäminen pikemminkin syventää kuin helpottaa kriisiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.