Blogit

Vesi on kalleinta Papua-Uudessa-Guineassa ja muita vesipäivän faktoja

Vesi on kallista ja siitä on pulaa, mutta toivoton tilanne ei ole.

Tänään vietetään maailman vesipäivää. Kokosimme tuoreista vesiraporteista mielenkiintoisimmat faktat.

Vesi maksaa

Vesialan kehitysyhteistyötä tekevän WaterAidin mukaan vesi on maailman kalleinta Papua-Uudessa-Guineassa, jossa köyhä joutuu käyttämään 54 prosenttia tuloistaan veteen, mikäli hän haluaa ostaa WHO:n määrittelemän minimitason, eli 50 litran verran vettä päivässä.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa minimipalkalla elävä sen sijaan joutuu käyttämään tuloistaan vain 0,1 prosenttia saadakseen 50 litraa vettä.

Unescon vesiraportin mukaan lähes neljä viidesosaa maailman työpaikoista on riippuvaisia vedestä.

Vedestä on pulaa

91 prosentilla maailman väestöstä on käytössään puhdasta vettä.

YK:n ympäristöohjelman Unepin raportin mukaan jos vesivaroja kulutetaan ja ne saastuvat nykyvauhdilla, vuoteen 2030 mennessä lähes puolet maapallon väestöstä kärsii vesipulasta.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa veden kysynnän odotetaan kasvavan 283 prosenttia vuosina 2005–2030.

Naiset kokevat vesipulan erityisen kovana, sillä heille kuuluvat usein veteen liittyvät kotityöt. Kehitystutkimusinstituutti ODIn 42 maan tutkimuksen mukaan maaseudun naisten vesipula on kovinta Kongon demokraattisessa tasavallassa, Malawissa ja Etiopiassa.

Tilanne ei ole toivoton

Unepin mukaan Australiassa vedenkulutus väheni 40 prosenttia 2001–2009, ja talous kasvoi silti yli 30 prosenttia.

Kaupungeissa 100–120 miljardia kuutiometriä vettä voitaisiin säästää vuoteen 2030 mennessä, jos vähennettäisiin vuotoja.

Intiassa veden kysynnän ja tarjonnan välistä kuilua voitaisiin kaventaa 80 prosenttia, jos maataloudessa hyödynnettäisiin esimerkiksi vuoroviljelyä ja luomulannoitteita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.