Blogit

Valosaaste voi pilata yöunet ja seksielämän

Viisi miljardia ihmistä ei näe tähtitaivasta valosaasteen takia.

Viisi miljardia ihmistä ei näe tähtitaivasta valosaasteen takia. Se on ehkä pysäyttävin tieto, jonka Insurance Quotes -uutispalvelun valosaastetta käsittelevä video tarjoaa.

Yle Uutisten viime vuoden lopulla tekemän kyselyn mukaan Suomessa valosaaste eli ylimääräinen keinovalo haittaa useimpia ihmisiä. Helsingin Sanomien mukaan 70 prosenttia suomalaisista ei näe puhdasta tähtitaivasta.

Tieto tuntuu oudolta – minulle suurin valoon liittyvä ongelma ovat enemmänkin rikkinäiset katulamput pimeimpään talviaikaan. Kotikaupungissani Tampereella on ylimääräistäkin valoa, mutta siihen on niin tottunut, että säkkipimeässä nukkuminen ahdistaisi. Ja kyllä meillä tähtitaivas sentään joskus näkyy.

Insurance Quotes kertoo kuitenkin valosaasteen piilovaikutuksista. Sen mukaan se estää meiltä Linnunradan näkemisen mutta on myös vaarallista terveydelle. Liika valo voi häiritä eläinten muuttoliikkeitä, metsästystä, nukkumista ja lisääntymistä. Ihmisillekin valosaaste aiheuttaa väsymystä, migreeniä, seksiongelmia ja jopa rintasyöpää.

Yksi tärkeimmistä vaikutuksista jää videolta mainitsematta: vaikka tähtitaivas ei niin kiinnostaisi, valosaaste on myös törkeää tuhlausta. Ylimääräisten valojen sammuttelu voisi säästää rutkasti energiaa.

Siihen tarjoutuu pian erinomainen mahdollisuus, kun WWF:n käynnistämää valojensammutuspäivä Earth Houria vietetään 23.3.

 

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.