Blogit

Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta

Uudelta Fashion Checker -sivustolta voi tarkistaa, onko vaatebrändi sitoutunut elämiseen riittäviin palkkoihin ja millainen on sen alihankkijoiden konkreettinen palkkataso. Mukana on yli sata brändiä.

Järjestöverkosto Clean Clothes Campaign on julkaissut verkkosivuston, jollaista moni vaatealan epäeettisyyden kanssa tuskaileva on toivonut.

Uudelta Fashion Checker -sivustolta voi etsiä haluamansa vaatebrändin ja tiedot siitä, miten läpinäkyvää vaatebrändin toiminta on, onko se sitoutunut elämiseen riittäviin palkkoihin ja millainen on sen alihankkijoiden konkreettinen palkkataso. Mukana on yli sata vaatebrändiä.

Tätä on todellakin odotettu. Vaatealan eettisyydestä puhutaan koko ajan yhä enemmän, ja siitä ovat kiinnostuneita muutkin kuin perinteinen ”maailmanparantajaväki”.

Valtavirtamediassa aihetta on käsitellyt viime aikoina ainakin Ylen Verta, hikeä ja t-paitoja -tv-sarja, jossa suomalaiset nuoret vaikuttajat lähetettiin Myanmariin kauhistelemaan paikallista vaateteollisuutta.

Ohjelman toteutustavasta voi olla montaa mieltä, mutta ohjelman esittäminen ja se, että se on herättänyt keskustelua, kertoo siitä, että vaatteiden vastuullisuus on asia, joka todella kiinnostaa ihmisiä. Nyt siitä on saatavilla myös faktatietoa, joka perustuu useiden hankkeessa mukana olevien järjestöjen keräämiin tietoihin.

Fashion Checkerin tarjoamat tiedot ovat tietysti masentavia, siitä ei pääse mihinkään. Kirjoitan hakulaatikkoon muutaman brändin, joiden vaatteita olen viime vuosina ostanut. Tulos on melkein aina sama: brändi ei ole sitoutunut elämiseen riittäviin palkkoihin eikä sillä ole esittää todisteita siitä, että se maksaisi kunnon palkkoja työntekijöille.

Olen siis maksanut itseni kipeäksi uimapuvusta, farkuista ja lenkkareista, joiden työntekijät eivät oletettavasti saa juuri mitään.

Sama tilanne on useimpien brändien kohdalla. Työkalun luomisessa mukana olleen Eetti ry:n mukaan 93 prosenttia mukana olevista brändeistä ei pysty näyttämään toteen, että ne maksaisivat tavarantoimittajilleen elämiseen riittäviä palkkoja. 63 prosenttia kyselyyn vastanneista brändeistä ei julkaise toimittajiensa osoitteita tai julkaisee tehdaslistansa vain osittain.

Suomalaisista yrityksistä mukana ovat Kesko, Lindex, Luhta, Marimekko, Reima, S-ryhmä, Stockmann ja Tokmanni. Niiden osalta ei ole saatavilla palkkadataa, ja vain Marimekko ja Lindex julkaisevat tehdaslistansa.

Työkalu ei siis tee vaateostoksilla käynnistä mitenkään helppoa. Se kuitenkin helpottaa eri brändien vertailua, sillä erojakin löytyy. Osa firmoista esimerkiksi on sitoutunut vastuullisuuteen edes puheen tasolla. Myös siinä, miten avoimia firmat ovat ja miten paljon ne kertovat tavarantoimittajistaan, on eroja.

Työkalu siis antaa tavalliselle kuluttajalle välineitä tehdä vertailua sekä vaikkapa kysyä vaatekaupassa, miksei t-paidan valmistaja julkista palkkatietojaan.

Se tarjoaa myös toivoa, sillä yllättävän moni isokin firma avaa tehdaslistojaan. Tilanne on viime vuosina parantunut, kertoo myös hiljattain julkaistu selvitys. Vastuullisuus siis kiinnostaa yhä enemmän myös vaatevalmistajia. Edistys saisi tietysti olla nopeampaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta