Trump jakoi ”valemediapalkinnot” – toimittajajärjestö vastasi listaamalla pahimmat lehdistönvapauden polkijat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Trump jakoi ”valemediapalkinnot” – toimittajajärjestö vastasi listaamalla pahimmat lehdistönvapauden polkijat

Yhdysvaltain presidentti syyttää medioita epäreilusta uutisoinnista. Vastavetona yhdysvaltalaisjärjestö listaa maailman suurimpien maiden johtajat pahimpien lehdistönvapauden polkijoiden joukkkoon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viimeaikaisiin tempauksiin on kuulunut muun muassa niin sanottujen ”valemediapalkintojen” julkistaminen.

Trump twiittasi muutama viikko sitten linkin ennalta lupaamaansa listaan medioista, jotka hänen mukaansa ovat syyllistyneet puolueellisuuteen, epäreiluun raportointiin ja suoranaisiin valeuutisiin.

Listalla on muun muassa New York Timesin ja CNN:n kaltaisia perinteisiä suuria medioita, jotka ovat tehneet uutisoinnissaan pääosin sittemmin korjattuja virheitä, kertoo Vox-verkkolehti.

Yhdysvaltalainen lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ) päätti vastavetona antaa kyseenalaista tunnustusta niille maailman johtajille, jotka ovat hyökänneet lehdistönvapautta vastaan.

Yleispalkinnon lehdistönvapauden heikentämisestä saa Trump itse, sillä CPJ:n mukaan hän on horjuttanut jatkuvasti kotimaisia mediajulkaisuja ja kieltäytynyt ottamasta lehdistönvapausasioita puheeksi ulkomaisten autoritaaristen johtajien kanssa.

Muissa kategorioissa on palkittu pääosin maailman suurimpien valtioiden johtajia. Vaikka lista ei heitä hetkauttaisikaan, muille maailman johtajille se antaa vinkin siitä, mistä aiheista valtiovierailuilla kannattaisi keskustella.

Tässä lista voittajista:

Herkkänahkaisin: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğanin hallinto on CPJ:n mukaan jatkuvasti asettanut syytteeseen toimittajia, mediajulkaisuja ja sosiaalisen median käyttäjiä, jotka loukkaavat häntä itseään, Turkin muita johtajia tai ”turkkilaisuutta” yleisesti. Kakkossijalla puolestaan on Trump itse. 

Hävyttömin terrorismilakien soveltaja: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan

Turkki on maailman pahin toimittajien vangitsija, ja CPJ:n mukaan ainakin 73 toimittajaa on telkien takana. Useimpia tutkitaan terrorismiin liittyvistä rikoksista. Kakkosena on Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi, jonka hallinto on sekin innokas käyttämään terrorilakeja toimittajia vastaan.

Tiukin ote mediasta: Kiinan presidentti Xi Jinping

Tässä kategoriassa otettiin huomioon vain maat, joissa ylipäätään on riippumatonta mediaa. Kiina saa palkinnon, koska se muun muassa rajoittaa nettiä ja harjoittaa sensuuria. Kakkossija menee Venäjän presidentti Vladimir Putinille, jonka vallan alla riippumaton media on CPJ:n mukaan lähes pyyhkäisty pois muun muassa toimittajien uhkailun ja häirinnän takia.

Pahin lipsuja: Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi

Demokratia-aktivistina tunnetulta Aung San Suu Kyiltä on odotettu paljon, mutta hänenkin valtansa alla toimittajia vangitaan ja ahdistellaan. Kakkossijalta löytyy listan toinen eurooppalainen, Puolan presidentti Andrzej Duda, jonka hallinto on muun muassa antanut hallitukselle vallan nimittää julkisten tv- ja radiokanavien johtajat.

Lisää uusi kommentti