Blogit

Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä

Uutisointia Ngozi Okonjo-Iwealan valinnasta WTO:n pääjohtajaksi on kritisoitu rasistiseksi ja seksistiseksi. Asiasta noussut polemiikki kielii silti ehkä siitä, ettei hölmöimpiä möläytyksiä niellä enää purematta.
Nainen puolilähikuvassa.
Ngozi Okonjo-Iweala on WTO:n uusi pääjohtaja. (Kuva: Ariana Lindquist / UN Photo)

Maailman kauppajärjestö (WTO) sai helmikuussa uuden pääjohtajan. Tavallisesti tylsä uutinen oli tällä kertaa historiallinen: tehtävään valittiin nigerialainen taloustieteilijä Ngozi Okonjo-Iweala, joka on tehtävässä ensimmäinen nainen ja ensimmäinen Afrikan maasta lähtöisin oleva henkilö.

Okonjo-Iweala on toiminut aiemmin Nigerian valtiovarainministerinä sekä ulkoministerinä ja työskennellyt muun muassa Maailmanpankissa. Hän on valmistunut Harvardin huippuyliopistosta ja väitellyt tohtoriksi toisesta yhdysvaltalaisesta huippuyliopistosta MIT:stä.

Niin suomalaiset kuin kansainvälisetkin mediat ovat uutisoineet nimityksen pääosin juuri näin: huippuasiantuntija, joka on vielä nainen ja afrikkalainen. Valkoisten miesten hallitsemassa talousmaailmassa se on oikeasti merkittävä asia.

Nimityksen voisi ajatella tarkoittavan, että tasa-arvo on edistynyt ja sukupuolella tai ihonvärillä ei oikeasti ole enää yhtä paljon merkitystä kuin aiemmin.

Muutaman sveitsiläisen sanomalehden uutisointi osoitti muuta.

”Tästä isoäidistä tulee WTO:n uusi pomo”, uutisoi paikallinen Luzerner Zeitung -sanomalehti brittiläisen The Guardianin mukaan.

Nigerialaisen The Cable -lehden mukaan muutama muukin sveitsiläinen lehti käytti samoja sanavalintoja. Myöhemmin lehti korjasi otsikon muotoon ”66-vuotias nigerialainen”.

Alkuperäisestä otsikoinnista syntyi polemiikkia sosiaalisessa mediassa. Sitä pidettiin rasistisena ja seksistisenä, sillä jos nimitys olisi osunut vaikkapa valkoihoiseen mieheen, ammatilliset ansiot olisi todennäköisesti nostettu kärkeen.

”Mitä, jos Joe Bidenin valinnasta olisi kirjoitettu ’Tästä isoisästä tulee Yhdysvaltain presidentti’”, tviittasi sveitsiläisen Republik-lehden perustaja Nadja Schnetzler.

The Guardianin mukaan myös muun muassa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin johtaja Phumzile Mlamb-Ngcuka, YK:n Afrikan talouskomission johtaja Vera Songwe sekä aids-ohjelma UN Aidsin johtaja Winnie Byanyima kritisoivat sanavalintaa kirjeessä.

Heidän mukaansa otsikoinnin kieli oli ”loukkaavaa, seksististä ja rasistista maailmassa, jossa sekä julkisen että yksityisen sektorin johtajuutta dominoivat ikääntyvät kaukasialaiset [valkoihoiset] miehet. Heitä kunnioitetaan heidän kokemuksensa ja taitojensa takia eikä heitä ole koskaan luonnehdittu heidän syntyperänsä ja jälkeläistensä perusteella.”

Niinpä. Muutaman satunnaisen lehden otsikointi voi tuntua pieneltä asialta loputtomien some-kohujen suossa, mutta jotain syvällistä se silti paljastaa ihonväriin ja sukupuoleen liittyvistä luutuneista asenteista.

Tasa-arvo on edistynyt niin paljon, että afrikkalainen nainen voi nousta maailman merkittävimpiin kuuluvan järjestön johtoon. Mutta neutraali asia se ei tule olemaan vielä pitkään aikaan, ja sen näkee myös niistä otsikoista, joissa mainitaan Okonjo-Iwealan osaaminen, mutta myös sukupuoli ja tausta. Nyt noussutta polemiikkia voi silti ehkä pitää edistyksenä – kaikkia möläyksiä ei enää purematta niellä, toisin kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta