Blogit

SOPA-protesti sulki Wikipedian

Keskiviikkona 18. tammikuuta Wikipedian sivuille ei päässyt. Ei myöskään monille muille kansainvälisesti tunnetuille sivustoille.

Kyse oli SOPA-protestista (Stop Online Piracy Act), jolla vastustetaan Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa viime vuoden lokakuussa tehtyä lakiehdotusta. Protestin järjestäjien mukaan kyseessä oli suurin koskaan järjestetty verkkomielenosoitus, johon osallistui englanninkielisen Wikipedian lisäksi yli 100 000 sivustoa.

Toteutuessaan laki laajentaisi viranomaisten ja tekijänoikeuksien haltijoiden mahdollisuuksia estää tekijänoikeudella suojatun laittoman aineiston levittämistä verkossa. Tuomioistuimen päätöksellä voitaisiin myös katkaista yhteydet sivustoille, joilla laitonta aineistoa on julkaistu.

Netistä löytyy runsaasti aineistoa, joka on julkaistu luvattomasti. Tätä kukaan ei kiistä.

SOPA-protesti on kuitenkin oikeutettu, koska yhteyksien sulkeminen on väärä keino. Se ei poista laitonta aineistoa, ainoastaan vaikeuttaa netin käyttäjien elämää.

Vastaavanlainen kiista on meneillään myös Suomessa. Viime lokakuussa Helsingin käräjäoikeus määräsi Elisan ja Saunalahden estämään asiakkaidensa pääsy ruotsalaiseen verkkopalveluun The Pirate Bay.

Käräjäoikeuden päätös tekee teleoperaattoreista poliisin, mutta puutu itse ongelmaan: tekijänoikeuksia loukkaavan aineiston julkaisemiseen.

Elisa ja Saunalahti ovat valittaneet hovioikeuteen, mutta tammikuun 9. päivän jälkeen näiden operaattoreiden asiakkaat eivät ole päässeet Pirate Bayn sivuille.

Pääsyn estäminen sotii myös internetin toimintalogiikkaa vastaan. Avoimmuus on internetin sisäänrakennettu ominaisuus, ja verkon toiminta häiriintyy, jos verkossa liittuvaa aineistoa koetetaan sensuroida.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.