Blogit

Siirtokunta laajenee väkisin

Siirtokuntalaisten etuvartioasema (outpost) eli siirtokunnan laajennus tyhjennettiin Hebronin laitamilla sijaitsevalla Al Bwerin alueella elokuussa. Etuvartion häätö johti levottomuuksiin, kun häädetyt siirtokuntalaiset ja heidän tukijansa läheisistä siirtokunnista hyökkäsivät palestiinalaisten maille.

EAPPI-vapaaehtoiset turvaamassa lasten koulumatkaa Al Bwerissa. (Kuva: Laura Tuominen)
Hyökkäyksen kohteiksi joutuivat niin palestiinalaiset, Israelin armeijan jeepit kuin kansainväliset tarkkailijatkin. Kaksi International Solidarity Movementin (ISM) aktiivia pahoinpideltiin sairaalakuntoon.

Vain muutama päivä etuvartion tyhjennyksen jälkeen etuvartion asukkaat palasivat takaisin asumuksilleen. Kaikki siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia, ja etuvartio on myös Israelin lainsäädännön vastainen.

Al Bwerin kyläläiset ovat toivoneet alueelle kansainvälistä läsnäoloa muun muassa lasten koulumatkojen ajaksi. Heidän mukaansa läsnäolo vähentää väkivallan uhkaa, vaikkei se sitä voikaan täysin poistaa.

Hebronin alueella toimivista kansainvälisistä järjestöistä EAPPI-tarkkailijat, Christian Peacemaker Team (CPT) ja ISM ovat partioineet alueella ja seuranneet tilanteen kehittymistä. Minun EAPPI-tiimini on partioinut kylässä kahtena päivänä viikossa lasten saapuessa koulusta.

Siirtokunnan etuvartio kukkulalla. (Kuva: Laura Tuominen)
Toistaiseksi emme ole törmänneet aggressiivisiin siirtokuntalaisiin. Olemme kuitenkin nähneet alueella liikkuvan rynnäkkökiväärein aseistettuja siirtokuntalaisia. CPT:n partiointivuorolla aseistetut siirtokuntalaiset ovat liikkuneet palestiinalaisten tiellä.

Olemme huomanneet aktiivista liikettä läheisen siirtokunnan ja etuvartion välillä. Sekä siirtokunnan turvallisuusajoneuvot että armeijan jeepit ovat ajaneet etuvartion ja siirtokunnan väliä. Sotilaat ovat vaikuttaneet ennemmin suojaavan etuvartiolaisten toimintaa kuin häätävän sitä. Kukkulalta, jolla etuvartio sijaitsee, on kuulunut rakentamisen ääniä.

Viime viikolla tutustuimme perheeseen, joka asuu hyvin lähellä siirtokuntaa. He esittelivät meille taloaan, joka oli joutunut siirtokuntalaisten murjomaksi noin kuukausi sitten. Kymmeniä muun muassa metalliputkin aseistautuneita siirtokuntalaisia oli ympäröinyt talon, rikkonut ikkunat ja yrittänyt rikkoa asunnon ovet. Perheellä ei ole varaa kustantaa ikkunalasien korjaamista.

Vaikka tilanne onkin ollut rauhallinen jonkin aikaa, varautuu palestiinalaisyhteisö jatkuvasti uusiin hyökkäyksiin.

EAPPI-tarkkailijoiden esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta lähettävän tahon (Kirkon Ulkomaanapu) mielipidettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.