Blogit

Salatut, likaiset aseet

Köyhdytettyä uraania sisältäviä aseita käytettiin ensimmäisiä kertoja laajasti persianlahdensodassa 1991. Aseiden käyttämistä ei ole kielletty vieläkään, vaikka vaikutukset ovat selviä.

Köyhdytettyä uraania on käytetty laajasti aseena sodissa, muun muassa Persianlahdella 1990-luvulla. Aineen käyttämisestä aseena ei juurikaan puhuta ja sen vaikutuksista kiistellään. Vaikka virallisesti tietoa on kovin vähän, ovat aineen haitalliset vaikutukset harvinaisen selviä.

Basrain kaupungissa, eteläisessä Irakissa, taisteltiin vuonna 1991, mutta ei tiedetä käyttikö köyhdytettyä uraania Saddam vai amerikkalaiset. Tästä huolimatta sen vaikutuksista ei ole epäselvyyttä: syöpien, kasvainten ja synnynnäisten epämuodostumien esiintymiset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti alueella.

Luonnossa köyhdytetty uraani säilyy 400 miljoonaa vuotta. Ihmiset altistuvat aineelle hengittämällä, iho kosketuksella sekä ruuan mukana.

Vaikka tutkimuksilla on voitu osoittaa aineen haitalliset vaikutukset ihmisen perimään, ei uraania sisältävien aseiden käytölle ole vieläkään saatu täyskieltoa aikaiseksi. Jalkaväkimiinat kieltävän sopimuksen on kieltänyt jo 80 prosenttia maailman maista, mutta köyhdytettyä uraania sisältävät aseet on kieltänyt ainoastaan Belgia ja Costa Rica.

Afrin tekemässä videossa Basrahinilaiset näyttävät miten kahden vuosikymmen takaiset likaiset aseet näkyvät tällä vuosikymmenellä syntyneiden lasten elämässä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.